I dalje nepoznato za "Šećeranu"

Zbog suspenzije sudije Okružnog privrednog suda u Bijeljini Alide Nađ - Mađarac danas nije održana sjednica Skupštine povjerilaca bijeljinske Fabrike šećera na kojoj su povjerioci trebali da budu upoznati sa pismom namjere pravnih i fizičkih lica koja su zainteresovana za kupovinu ove fabrike. Da li se ovim potezom odugovlači proces eventualne revitalizacije ove fabrike?

Republika Srpska 04.05.2017 | 16:04
I dalje nepoznato za "Šećeranu"
Proces promjene stečajnog sudije, a i pitanje da li će predmet "Šećerana" i dalje voditi, stečajni upravnik Lazo Đurđević pobrkao je račune pojedinih zainteresovanih kupaca ove fabrike.

"Nema šta da se čeka. Primjeren je rok sedam dana. Moja ponuda vrijedi do 15.6.2017. godine, poslije toga više nisam zainteresovana strana ni da mi neko na poklon da tu Šećeranu. Nemoguće je zbog agrotehničkih rokova ostvariti proizvodnju da bi se kampanja 2018. mogla okončati, znate li da je potrebno u proizvodnju uložiti 45 miliona maraka, a sve je rizično", rekao je Goran Vajkić, zainteresovani kupac Fabrike šećera u Bijeljini.

Na stolu je Vajkićeva ponuda od 6.750.000 KM, s tim da stečajni dužnik formira društvo sa ograničenom odgovornošću na period od 14 mjeseci, a da on ovu sumu isplati u roku od 12 mjeseci.

Osim Vajkića, ostaju otvorene još dvije ponude za kupovinu "Šećerane" - kompanija iz Vijetnama „Konstrukšn korporejšn JSC“, a prije deset dana svoju ponudu je dostavila i jedna turska firma.

"Turci za sada ne nude ništa, oni pokazuju interes da kupe fabriku, a nakon sagledavanja tehničkih karakteristika fabrike donijeće odluku koliko su spremni da plate za Fabriku šećera. Vijetnamci nude za povjerioce 6 miliona evra, a za rekonstrukciju i revitalizaciju fabrike je potrebno mnogo više uložiti", rekao je Faik Muhić, predsjednik Odbora povjerilaca "Šećerane".

Do sada su propale tri licitacije za prodaju "Šećerane", a cijena je padala od 23,74 miliona do 11,87 miliona maraka. U slučaju da ni do
septembra ne bude nastavljen stečajni postupak, predsjednik Odbora povjerilaca "Šećerane" ukazuje da je to znak potencijalnim kupcima da ne postoji jasna namjera vlasti da pokrene ovu fabriku.

BN televizija

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

CSI

04.05.2017 14:32

Ovo je više nego žalosno. Takav proizvodni kapacitet poželjela bi svaka iole normalna država, a kod nas vlasti rade suprotno - ne preduzimaju ništa da se ovaj kapaciet pokrene, da oživi proizvodnja koja bi itekako mnogo značila, ne samo za bijeljinski region, već za cijelu Srpsku i BiH. Takav odnos je neshvatljiv i zaslužuje ne samo najoštriju osudu, već i kažnjavanje onih što koče ili ometaju oživljavanje šećerane koja bi donijela dobrobit ne samo zaposlenima u njoj, već i stotinama poljoprivrednika koji bi na svojim njivama sijali šećernu repu.

ODGOVORITE
Name

Na koje njive mislis

04.05.2017 16:50

To sto bi se u Semberiji proizvelo šećerne repe ova šećerana u punom kapacitetu bi preradila za tri dana.Granice i papirologija vise nisu iste kao bivšoj Jugoslaviji da se može lako dovoziti.