Успјешан рад руске банке

"Сбербанк" Европе АГ је исказала нето профит од 33 милиона евра. Упркос изазовном пословном окружењу, које је окарактерисано ниским каматним стопама, геополитичком ситуацијом и регулаторним захтјевима, нето каматни приход је порастао за 17%, што је резултат пословања корпорације сегмента у Аустрији као и мјерама за оптимизацију ликвидности на нивоу цијеле групације. Нето приход од камата и провизија је порастао за 8%. Нето каматна маржа Сбербанк Еуропе АГ је порасла на 2,4%,саопштено је из те банке.

Свијет 04.05.2017 | 15:34
Успјешан рад руске банке
Сбербанк Еуропе групација: 2016. година преокрета, подржана повећањем пословних прихода, побољшаном квалитетом активе и снажним фокусом на ефикасност.

“Значајно смо поправили свој нето резултат, постали смо самофинансирајућа институција и повећали свој удио у тржиштима централне и источне Европе, те значајно повећали број активних клијената. У исто вријеме, оптимизовали смо наше пословне трошкове”, изјавио је Герхард Ранда, предсједник Управе "Сбербанк Еуропе АГ" из Беча.

"Сбербанк Еуропе АГ" је исказала нето профит од 33 милиона евра. Упркос изазовном пословном окружењу, које је окарактерисано ниским каматним стопама, геополитичком ситуацијом и регулаторним захтјевима, нето каматни приход је порастао за 17%, што је резултат пословања корпорације сегмента у Аустрији, као и мјерама за оптимизацију ликвидности на нивоу цијеле групације. Нето приход од камата и провизија је порастао за 8%. Нето каматна маржа Сбербанк Еуропе АГ је порасла на 2,4%.

Као резултат унапређења ефикасности, општи административни трошкови су смањени за 4% у поређењу са претходном годином.

У првој половини 2016. године, "Сбербанк Еуропе АГ" је значајно појачала своју структуру капитала претварајући 370 милиона евра субординисаних кредита (допунски капитал) у основни капитал. У поређењу са 2015. годином, "Сбербанк Еуропе АГ" је значајно ојачала своју позицију капитала, са стопом основног капитала (ЦЕТ1) од 15,4%.

"Сбербанк Еуропе АГ" константно ради на унапређењу квалитета своје активе. НПЛ стопа опада квартално, те је достигла 10% (у поређењу са 11% крајем 2015. године) док је стопа НПЛ покрића порасла на 47,7% са 42,2% колико је износила крајем 2015. године. Унапређење кредитног портфолија и генерално стабилна ситуација у вези са НПЛ-ом је имала за резултат смањење трошкова за ризике.

"Сбербанк Еуропе АГ" је повећала своју базу активних клијената за 11%, са 604 хиљада клијената крајем 2015. године на 673 хиљада клијената крајем 2016. године. Повећање броја клијената је резултат успјешне аквизиције клијената из сегмента становништва, посебно у Србији и Чешкој.

Аустрија и Чешка су и даље два највећа тржишта у погледу кредитног портфолија и они чине око 51% укупног портфолија кредита "Сбербанк Еуропе АГ" групације. Због пораста депозита из Њемачке (Сбербанк Дирецт), омјер кредита и депозита се поправио на 111% у 2015. години и остао је стабилан на 110% крајем 2016. године. База финансирања "Сбербанк Еуропе АГ" је остала чврста са подршком од 71% из депозита клијената.

31. децембра 2016. године, стање укупне активе Сбербанк Еуропе АГ групације је износило 12 милијарди 710 милиона евра.

"Сбербанк Еуропе" има за циљ да повезује Русију и Централну и Источну Европу, ојачавајући економске и пословне односе унутар земаља у којима је присутна Сбербанк групација. Током 2017. године, Сбербанк Еуропе АГ жели да се фокусира на умјерени и одрживи раст и у пословању са становништвом и предузећима док непрестано јача основе постављене у 2016. години: профитабилност и ефикасност унутар групације, док се испуњавају све финансијске потребе клијената,саопштено је из те банке.

(БН)

Коментари / 0

Оставите коментар