Заставу Албаније донио у Собрање

Члан албанске партије ДУИ Талат Џафери званично је преузео функцију председника македонског парламента (Собрања), које је већ изазвало буру у Македонији, с обзиром да је на његовом столу у кабинету усликана албанска застава, преноси македонски "Телефграф".

Регион 03.05.2017 | 12:48
Заставу Албаније донио у Собрање
Како је пренела Нова тв, Џафери је претходно положио заклетву и на тај начин практично преузо дужност председника парламента од свог претходника Трајка Вељаноског. Први саговорник Џаферију био је Самуел Жбогар, представник ЕУ у Скопљу.
 
Улазак председничке канцеларије Џафери је протумачен као повлачење ВМРО-ДПМНЕ бившег премијера Николе Груевског, јавио је портал МКД.

Позивајући се на незваничне информације, медији преносе да је бивши председник парламента Трајко Вељаноски јуче испразнио кабинет, а да се данас очекује да одлука о избору Џаферија буде објављена у Службеном гласнику.

Очекује се, како се наводи, да након тога Џафери председника Ђорђа Иванова обавести о постојању парламентарне већине, након чега би он требало да додели мандат за формирање нове владе лидеру СДСМ Зорану Заеву.

Тако је свега дан након што Џафери није успео да уђе у кабинет председника парламента Македоније, по свему судећи нови председник Собрања преузео потребне печате за оверу званичних докумената која се потом шаљу председнику републике Ђорђу Иванову. Њима се председник обавештава да је успостављена парламентарна већина.

Именовање се објављује у Службеном гласнику

Парламентарна већина у Собрању Македоније послала је Службеном гласнику писмо, са потписима 67 посланика, да је Талат Џафери изабран за председника парламента.

Избор посланика ДУИ за председника Собрања Џаферија признале су САД, ЕУ, НАТО, Немачка и још неке европске земље, а поздавила је и Турска, док Русија сматра да је нелегитиман.

Из Социјалдемократског савеза Македоније (СДСМ) који предводи парламентарну коалицију речено је да скупштинске службе треба прво да одраде потребне процедуре да би Џафери могао да упути писмо председнику Дјордју Иванову и обавести га да Зоран Заев, односно коалиција СДСМ и три албанске партије има већину у парламенту.

Након тога, Иванов има рок од десет дана да кандидату те коалиције за премијера Заеву да мандат са састав нове владе.

Извор: Агенције

Коментари / 16

Оставите коментар
Name

Дзоо

03.05.2017 10:57

Где проблем ми масемо србијанаком хрвати хрватском и ста сад

ОДГОВОРИТЕ
Name

фронтал

03.05.2017 11:10

Завади па владај,балкан је буре гов...!!!

Name

Братунац

03.05.2017 11:00

Поред ове се налази и Македонска застава ...., у уреду Иванића је и Српска застава и то је сад као нормално !??

ОДГОВОРИТЕ
Name

.

03.05.2017 11:47

Иваниц је изабран из републике српске која је дио бих и чија је застава српска тробојка. Човић и изетбеговић могу да ставе заставу федерације Бих

Name

Ре

03.05.2017 11:53

Застава Републике Српске!!!Тако да је то нормално осим ако нас напокон не признате као не зависне,у македонији је то класично изазивање јер је застава друге државе а није у албанском парламенту међутим македонци су то и заслужили.

Name

Ре

03.05.2017 12:11

Младен Иванић има заставу Републике Српске која на жалост по папирима спада у бих,албанија спада можда у македонију,?Прво се научи па онда паметуј суљо и немој цјели живот да те прати стереотип "глупи босанац"

Name

ре

03.05.2017 12:36

Па ништа, требају и македонски Албанци добити свој ентитет са својом заставом и да уживају иста права као Срби у БиХ. Мислим да ће се с тим сви сложити, свако треба имати иста права.

Name

цуј то

03.05.2017 12:43

Јесте шија но није врат, шта рече болан, биће да тебе прати тај стеротип.

Name

Ре цуј то

03.05.2017 13:25

Хаха па Срби из Републике Српске нису босанци,изборили су се за Републику Српску,Добродошао у Републику Српску Србине.

Name

Хм

03.05.2017 11:37

Све мора бити како Америка казе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Митар Теслиц

03.05.2017 13:23

Русија препуста Балкан Западу,то само луд цовјек не види.Нека нам је Бог у помоци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лицемјерје

03.05.2017 13:42

На његовом столу ње државна застава Алабаније, већ албанска национална застава. То је чињеница и с те стране је проблематично исто као када српски члан Предсједништва БиХ, иза себе поред државне има и српску тробојку, или када хрватски члан Предсједништва БиХ има шаховницу, а Бошњачки заставу с љиљанима,. Према том, ми из БиХ смо најмање позвани да га критикујемо. боло би лицемјерно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

03.05.2017 15:13

Не лупај глупости,Република Српска је држава у држави што значи има свој Парламент,Владу,Председника,Полицију,ЗАСТАВУ,Химну... Српска тробојка је од Републике Српске застава као и од сваког Србина дакле балије одлучите се ако је Република Српска бих онда тој бих припада и Српска тробојка као и вјековима пре,ајд сад шетајте багро исламска

Name

Брзи

04.05.2017 10:38

Досло и његових 5 минута.

Name

ре Ре

04.05.2017 14:50

Шта мислиш како би се ти осјећао да ти неко казе "багро православна" Лоше сигурно. Ако неко лупа глупости то си ти...РС је ЕНТИТЕТ у склопу ДРЖАВЕ БОСНЕ И ХЕРЦЕГОВИНЕ.И то ће на твоју жалост и остати...е сад ти шетај БАГРО НЕЉУДСКА.

Name

Купус

06.05.2017 21:01

Застава ко застава.Дал нека птица или неке разне боје.Па те препирке да објасњавате дјеци од 10 година цркли би од смјеха.Ал ето ми одрастли имамо неке принципе па се убијамо због боја ,црта, кризева или птица итд.... Мозда треба све политицаре преко 35 скинути са функције.Изгледа цим попуста потенција људи тразе замјену у мрзњи и конфликтима.

ОДГОВОРИТЕ