Zastavu Albanije donio u Sobranje

Član albanske partije DUI Talat Džaferi zvanično je preuzeo funkciju predsednika makedonskog parlamenta (Sobranja), koje je već izazvalo buru u Makedoniji, s obzirom da je na njegovom stolu u kabinetu uslikana albanska zastava, prenosi makedonski "Telefgraf".

Region 03.05.2017 | 12:48
Zastavu Albanije donio u Sobranje
Kako je prenela Nova tv, Džaferi je prethodno položio zakletvu i na taj način praktično preuzo dužnost predsednika parlamenta od svog prethodnika Trajka Veljanoskog. Prvi sagovornik Džaferiju bio je Samuel Žbogar, predstavnik EU u Skoplju.
 
Ulazak predsedničke kancelarije Džaferi je protumačen kao povlačenje VMRO-DPMNE bivšeg premijera Nikole Gruevskog, javio je portal MKD.

Pozivajući se na nezvanične informacije, mediji prenose da je bivši predsednik parlamenta Trajko Veljanoski juče ispraznio kabinet, a da se danas očekuje da odluka o izboru Džaferija bude objavljena u Službenom glasniku.

Očekuje se, kako se navodi, da nakon toga Džaferi predsednika Đorđa Ivanova obavesti o postojanju parlamentarne većine, nakon čega bi on trebalo da dodeli mandat za formiranje nove vlade lideru SDSM Zoranu Zaevu.

Tako je svega dan nakon što Džaferi nije uspeo da uđe u kabinet predsednika parlamenta Makedonije, po svemu sudeći novi predsednik Sobranja preuzeo potrebne pečate za overu zvaničnih dokumenata koja se potom šalju predsedniku republike Đorđu Ivanovu. Njima se predsednik obaveštava da je uspostavljena parlamentarna većina.

Imenovanje se objavljuje u Službenom glasniku

Parlamentarna većina u Sobranju Makedonije poslala je Službenom glasniku pismo, sa potpisima 67 poslanika, da je Talat Džaferi izabran za predsednika parlamenta.

Izbor poslanika DUI za predsednika Sobranja Džaferija priznale su SAD, EU, NATO, Nemačka i još neke evropske zemlje, a pozdavila je i Turska, dok Rusija smatra da je nelegitiman.

Iz Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) koji predvodi parlamentarnu koaliciju rečeno je da skupštinske službe treba prvo da odrade potrebne procedure da bi Džaferi mogao da uputi pismo predsedniku Djordju Ivanovu i obavesti ga da Zoran Zaev, odnosno koalicija SDSM i tri albanske partije ima većinu u parlamentu.

Nakon toga, Ivanov ima rok od deset dana da kandidatu te koalicije za premijera Zaevu da mandat sa sastav nove vlade.

Izvor: Agencije

Komentari / 16

Ostavite komentar
Name

Dzoo

03.05.2017 10:57

Gde problem mi masemo srbijanakom hrvati hrvatskom i sta sad

ODGOVORITE
Name

frontal

03.05.2017 11:10

Zavadi pa vladaj,balkan je bure gov...!!!

Name

Bratunac

03.05.2017 11:00

Pored ove se nalazi i Makedonska zastava ...., u uredu Ivanića je i Srpska zastava i to je sad kao normalno !??

ODGOVORITE
Name

.

03.05.2017 11:47

Ivanic je izabran iz republike srpske koja je dio bih i čija je zastava srpska trobojka. Čović i izetbegović mogu da stave zastavu federacije Bih

Name

Re

03.05.2017 11:53

Zastava Republike Srpske!!!Tako da je to normalno osim ako nas napokon ne priznate kao ne zavisne,u makedoniji je to klasično izazivanje jer je zastava druge države a nije u albanskom parlamentu međutim makedonci su to i zaslužili.

Name

Re

03.05.2017 12:11

Mladen Ivanić ima zastavu Republike Srpske koja na žalost po papirima spada u bih,albanija spada možda u makedoniju,?Prvo se nauči pa onda pametuj suljo i nemoj cjeli život da te prati stereotip "glupi bosanac"

Name

re

03.05.2017 12:36

Pa ništa, trebaju i makedonski Albanci dobiti svoj entitet sa svojom zastavom i da uživaju ista prava kao Srbi u BiH. Mislim da će se s tim svi složiti, svako treba imati ista prava.

Name

cuj to

03.05.2017 12:43

Jeste šija no nije vrat, šta reče bolan, biće da tebe prati taj sterotip.

Name

Re cuj to

03.05.2017 13:25

Haha pa Srbi iz Republike Srpske nisu bosanci,izborili su se za Republiku Srpsku,Dobrodošao u Republiku Srpsku Srbine.

Name

Hm

03.05.2017 11:37

Sve mora biti kako Amerika kaze.

ODGOVORITE
Name

Mitar Teslic

03.05.2017 13:23

Rusija prepusta Balkan Zapadu,to samo lud covjek ne vidi.Neka nam je Bog u pomoci.

ODGOVORITE
Name

Licemjerje

03.05.2017 13:42

Na njegovom stolu nje državna zastava Alabanije, već albanska nacionalna zastava. To je činjenica i s te strane je problematično isto kao kada srpski član Predsjedništva BiH, iza sebe pored državne ima i srpsku trobojku, ili kada hrvatski član Predsjedništva BiH ima šahovnicu, a Bošnjački zastavu s ljiljanima,. Prema tom, mi iz BiH smo najmanje pozvani da ga kritikujemo. bolo bi licemjerno.

ODGOVORITE
Name

Re

03.05.2017 15:13

Ne lupaj gluposti,Republika Srpska je država u državi što znači ima svoj Parlament,Vladu,Predsednika,Policiju,ZASTAVU,Himnu... Srpska trobojka je od Republike Srpske zastava kao i od svakog Srbina dakle balije odlučite se ako je Republika Srpska bih onda toj bih pripada i Srpska trobojka kao i vjekovima pre,ajd sad šetajte bagro islamska

Name

Brzi

04.05.2017 10:38

Doslo i njegovih 5 minuta.

Name

re Re

04.05.2017 14:50

Šta misliš kako bi se ti osjećao da ti neko kaze "bagro pravoslavna" Loše sigurno. Ako neko lupa gluposti to si ti...RS je ENTITET u sklopu DRŽAVE BOSNE I HERCEGOVINE.I to će na tvoju žalost i ostati...e sad ti šetaj BAGRO NELJUDSKA.

Name

Kupus

06.05.2017 21:01

Zastava ko zastava.Dal neka ptica ili neke razne boje.Pa te prepirke da objasnjavate djeci od 10 godina crkli bi od smjeha.Al eto mi odrastli imamo neke principe pa se ubijamo zbog boja ,crta, krizeva ili ptica itd.... Mozda treba sve politicare preko 35 skinuti sa funkcije.Izgleda cim popusta potencija ljudi traze zamjenu u mrznji i konfliktima.

ODGOVORITE