Минималац окрњи потрошачку корпу

Око 165. 000 радника у Републици Српској има плату нижу од просјечне плате, а чак 30. 000 запослених прима плату мању од 400 КМ и само они знају како је тешко с тим новцем преживјети мјесец и обезбиједити какву-такву егзистенцију.

Република Српска 03.05.2017 | 10:45
Минималац окрњи потрошачку корпу
Ово су подаци Савеза синдиката Републике Српске, из којег су поводом 1. маја, Међународног празника рада упозорили да је још већи проблем што се и ове плате, ма како биле мале, не исплаћују редовно и све више касне.

Бањалучанин Марко Т., који ради за плату од око 400 марака, каже да би било немогуће издржати мјесец само с тим примањем.

"Имам родитеље на селу па нам пошаљу нешто намирница, а и ја идем викендом па радим на наднице или на грађевини. И супруга има плату сличну мојој, а имамо двоје дјеце, јако је тешко, али опет кад видим армију незапослених, бар имамо нека примања и вртимо се у круг. Помишљао сам да одем у Њемачку, али тешко је средити папире и научити језик", каже он.

Синдикалци кажу да и просјечна плата од 828 КМ покрива синдикалну потрошачку корпу, која кошта 1.886 КМ,  са свега 43 одсто.

Горан Савановић, предсједник Синдиката трговине, угоститељства, туризма и услужних дјелатности Републике Српске, казао је да статистика показује да просјечна плата у овом сектору износи око 600 КМ, али да су у ту плату урачунати и превоз и топли оброк, те да је "права" плата далеко нижа.

"У већим тржним центрима су плате редовне, али проблем су мале радње гдје радници раде на црно и гдје је пуно сиве економије. Нисмо задовољни платама", казао је Савановић.

Такође су навели да се мора повећати висина и дужина трајања накнада за вријеме незапослености, која је сада најмање у региону

Поводом Међународног празника рада синдикалци траже да се Програм социјалног збрињавања свих радника који су у процесу приватизације и стечаја предузећа остали без посла реализује што прије.

Драгутин Шкребић, предсједник Уније удружења послодаваца Републике Српске, казао је да праве податке о броју радника и износима плата које примају има само Пореска управа РС и да мисли да подаци Савеза синдиката нису тачни.

"Синдикат стално износи податке чија је тачност упитна и на тај начин само ствара лошу пословну климу за инвеститоре и улагаче", навео је Шкребић.

Говорећи о најнижој плати, Шкребић је казао да је то загарантована плата и да се послодавци не морају држати ње строго.

"То је плата коју су послодавци дужни исплатити радницима, а наравно да може бити већа. Та плата је код нас већа него у другим земљама региона, гдје износи 45 одсто од просјечне плате, а код нас је већа од тог процента", навео је Шкребић.

Извор: Независне новине

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Скакавац

03.05.2017 17:23

Нигдје се боље не зиви ко у Босни ал најозбиљније!

ОДГОВОРИТЕ