Вукелић и поп Мило Јововић

Слушајући изјаве градоначелника Зворника о дешавањима у "Алумини" и пријетњама које му је упутио Додиков кум Вељко Вукелић, сјетио сам се старе народне гусларске пјесме о погибији попа Мила Јововића.

Република Српска 26.04.2017 | 20:00
Вукелић и поп Мило Јововић
Желећи да спаси своју част и одговори на прозивке краља Николе, поп Мило Јововић дошао је пред турске бедеме у Никшићу и тражио да му на мегдан изађе командант капетан Мушовић. Знајући да је поп Мило опасан и добро рукује мачем, капетан Мушовић није смио изаћи на витешки мегдан већ је наредио стражи да са зидина из пушке убије попа Мила.

Савремени српски витезови-милионери настоје да очувају стару српску традицију и витешке обичаје, па је након пријетњи смрћу Зоран Стевановић позвао Вељка Вукелића да бира мјесто за мегдана умјесто да му преко пријатеља и посредника пријети физичком ликвидацијом.

Иако је невјероватна и запрепашћујућа изјава дата на конференцији за новинаре, ипак није имала превише одјека у домаћој јавности.

Чак ни на Сицијили у доба најоштријих сукоба међу мафијашким клановима, ријетко су се у медијима могле чути и прочитати сличне изјаве, позиви на обрачуне и пријетње ликвидацијом. Оно што посебно забрињава да изјаву није дао неки нижерангирани безопасни преступник, већ градоначелник и високи функционер владајуће странке.

Зоран Стевановић већ 10 година је градоначелник Зворника, члан Предсједништва СНСД-а, сувласник Витинке и још 10 фирми у Србији и Републици Српској, а Вељко Вукелић је кум предсједника Републике Српске Милорада Додика, сива еминенција домаћој јавности позната по ратном шверцу нафте и цигарета, те блиском сарадњом са бившим премијером Републике Српске Крајине Бориславом Микелићем, тајкуном Драганом Чичићем и Милорадом Додиком.

Имовина оба учесника медијског обрачуна, и В.В и З.С, мјери се милионима и десетинама милиона марака.

Дешавања око "Алумине" су и најнеупућенијим показала у каквом друштву живимо, и какав је модел владања. Власт посматра Републику Српску, њен буџет, јавна предузећа и ресурсе, као своју прћију са којом може да ради шта хоће.

Годинама су политичари и њихови тајкуни као хијене черупали Републику Српску комадајући једно по једно јавно предузеће, банку, природно богатство, а како је због велике пљачке количина ресурса и новца почела да се смањује, гладне хијене су постале нервозне и почеле су међусобно да се кољу око преосталог плијена. Сукоби унутар СНСД и режима око "Алумине", "Шума Српске" и Рудника "Љубија" не само да су потпуно оголили мафијашки карактер власти, већ су показали немоћ заробљених институција.

Судови, тужилаштва, полиција и остале институције не постоје да би се спроводио законе, успоставио ред и правни поредак у друштву, већ да би се на терену спровели дилови, тајни планови и жеље челника режима.

О општем стању много говори и Додиково упорно и гласно ћутање, јер се данима није огласио о протестима и дешавањима у Алумини након блокаде рачуна предузећа од стране фочанског тајкуна Гордана Павловића, који је само пијун у рукама много већих играча.

Да ли ће се сукоб Стевановића и Вукелића окончати витешким двобојем у стилу попа Мила Јововића, или ће кум да их помири комадајући "Алумину" и "Бирач" на равне части показаће вријеме.

Сигурно је само да Франциско Форд Копола у Републици Српској са нашим Корлеонима има довољно материјала да сними бар још 3 наставка култног „Кума“, и без Ал Паћина у главној улози добио све оскаре, златне палме и остале награде за екранизацију истинитих догађаја и наше суморне стварности.

Небојша Вукановић

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

Протествујем

26.04.2017 18:26

Поп Миле Јововић је био јунак над јунацима и не треба га поредити са сваким

ОДГОВОРИТЕ
Name

дјикан

26.04.2017 19:10

Вукане,гдје ћеш поредити попа Мила са овим ништаријама.

Name

ста реци

26.04.2017 18:29

Погледајте само лица људи на власти. Њихове гестикулације, њихов "стајлинг". Нацин говора... Образовање... Доци цете до закљцка да нисмо одмакели далеко од највецег кица, неукуса, примитивности и необразованости. Најбаналнији примјер је да се упитате: А колико њих говори неки страни језик?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дјукановиц

26.04.2017 18:51

Ево ја их мало боље погледао и да образлозим.Ово су прво крезубе фаце,затим носоње без користи од величине тог артикла,ово су у правом смислу сељацине необразоване или највише полуобразоване,ово је људски шљам прве класе,типови људи најнижег морала.

Name

Ре

26.04.2017 20:41

Није ни Мектић бољи, одаје утисак необразованог, са лошим фондом ријечи. Мора му се признати труд и воља да нешто промјени али очигледно је да тужиоци и судије све коче.

Name

Све говно до говнета

26.04.2017 20:50

Ја цу ти теци, све је крив народ. Народ им даје власт, нису их изгласали једном него сто и једном. Управо народ хоце да они то раде. Управо овај народ не да исправним људима да покрену бизнисе, и зато упорно изгладавају криминалце. Јесу ли полиција, тузиладтво и судови бољи од тих криминалаца. Нису, него су гори.

Name

Какав народ

26.04.2017 21:08

Народ је најодговорнији.

Name

Оги Мокро

26.04.2017 18:48

Хахахах одлицан текст

ОДГОВОРИТЕ
Name

Апоцалипсо

26.04.2017 19:13

Сицилија је добра ста се код нас ради и каква је мафија на власти

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ме

26.04.2017 19:27

Није ,. У сицилији се Убија, Ако Мало Несто скривис у мафији, овдје не .. овдје Само кради док Мозес,. Неце ти нико ниста,.

Name

Драган

26.04.2017 20:07

Негативна селекција урадила своје.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ево овако

27.04.2017 06:44

Србима управља "елита" још од 90-их, која је у ствари до сад неописан ПОЛУСВИЈЕТ. Писцима би то требала била тема за једну књигу, добру књигу. Свега ту има: геополитике, економије, мафије, спорта, љубави и превара, ратова и људских судбина, стање духа људи...а све на тај неописан ПОЛУСВИЈЕТСКИ начин.

Name

Немања

26.04.2017 20:23

Имамо ми Сицилију,и Емира односно Немању,наснимаћемо ми филмова ако Бог да...

ОДГОВОРИТЕ
Name

НОВОМАТИЦ АДМИРАЛ И АУСТРИСКА МАФИЈА

27.04.2017 08:03

ДОДИКА И СВЕ ПОМЕНУТЕ КУМОВЕ КРИМИНАЛЦЕ ОКУПЉА НОВОМАТИЦ ОКО ПРАЊА НОВЦА! ДОДИК-НОВОМАТИЦ СУ У БАЊАЛУЦИ РЕГИСТРОВАЛИ НА ОСНОВНОМ СУДУ КОД СУДИЈЕ МОНИКЕ КОВАЦЕВИЦ ДВИЈЕ ФИРМЕ ЗА ПРАЊЕ НОВЦА НОВО РС ДОО И РСА ГАМИНГ ДОО!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Андрија Б

27.04.2017 13:20

Брависимо

ОДГОВОРИТЕ