Сјећања на жртве усташког злочина

У Спомен-подручју Доња Градина данас ће бити одржана комеморација поводом Дана сјећања на жртве усташког злочина-геноцида у концентрационом логору Јасеновац и његовом највећем стратишту Доња Градина, коју организују владе Републике Српске и Србије.

Република Српска 23.04.2017 | 08:57
Сјећања на жртве усташког злочина
Комеморација у Спомен-подручју Доња Градина почеће у 11.15 часова полагањем вијенаца на гробном пољу "Тополе", а у 12.00 часова биће служени помен и парастос на гробном пољу "Храстови". Обраћање званичника планирано је за 13.00 часова.

Церемонији ће присуствовати предсједник Републике Српске Милорад Додик, предсједник Владе Србије Александар Вучић, предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић, министри у Влади Србије, те амбасадор Израела за БиХ, са сједиштем у Тирани, Боаз Родкин.

Парастосу и помену у Доњој Градини присуствоваће и ученици Прве и Друге крагујевачке гимназије и ученици гимназије у Средњошколском центру "Никола Тесла" из Козарске Дубице.

Општине Козарска Дубица и Нови Град обезбиједиле су за грађане бесплатан превоз у Доњу Градину.

Из Општинске управе Козарска Дубица најављено је да ће аутобуси сутра кренути из Кнежице у 9.30 часова, а испред Цркве Светих апостола Петра и Павла и спортске дворане у Козарској Дубци у 10.00 часова.

Аутобус из Новог Града полази у 8.30 часова испред градске бине.

Истовремено, комеморација јасеновачким жртвама биће одржана у Спомен-подручју Јасеновац, под покровитељством Хрватског сабора.

Из Спомен-подручја Јасеновац најављено је да ће у 11.00 часова бити положено цвијеће испред споменика "Цвијет".

Систем концентрационих логора Јасеновац представља највеће стратиште у Другом свјетском рату на територији некадашње Југославије јер је у њему страдало 700.000 жртава усташког злочина.

Међу убијеним је 500.000 Срба, 40.000 Рома, 33.000 Јевреја, 127.000 антифашиста. У Јасеновцу је страдало и 20.000 дјеце.Логор Доња Градина формиран је 1942. године у систему усташког логора Јасеновац, а био је активан све до завршетка Другог свјетског рата 1945. године и слома Независне Државе Хрватске.

Доња Градина је била једно од највећих стратишта јасеновачког логора гдје су убијани махом Срби, Јевреји и Роми.

(Срна)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

дзони

23.04.2017 08:13

Вјецна слава и хвала насим муценицима!!!никад нико да организује из сарајевско романијске регије да се додје на помен,насих предака је много настрадало у ндх монструмској творевини!!!највисе сам огорцен сто је био логор за дјецу!!!несмијемо заборавити,ја немогу ни опростити!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

маx

23.04.2017 08:17

Још једна прилика за Њега да по обичају злоупотреби туђу несрећу за своје циљеве и завади РС са још неким. Да му је до сјећања на жртве стало, до сада би направили бар неки музеј са сталном поставком, а не на таквом стратишту забости 3-4 лимене табле. Онда би се ту могао одржати историјски час кад нема политичара, а не тјерати дјецу из школа да им силом буде публика!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михајло

23.04.2017 09:50

Како би направио неко музеј кад је продао све доказе о геноциду, нецовјек додик.

Name

Драган

23.04.2017 09:46

Данас у Јасеновац су досли управо они који подрзавају устаски резим и на тај нацин и даље оправдавају устаске злоцине.Како није срамота Давора Иве Стира уопсте и доци у Јасеновац када је његов дјед клао по Јасеновцу и Доњој Градини.Ево управо гледам ову бруку од комеморације на којој нема ни сто људи а програм им је катастрофалан малтене све се своди на омаловазавање зртава као сто је и она табла на дјецијем вртицу са устаским поздравом...

ОДГОВОРИТЕ
Name

----------

23.04.2017 12:13

Ко је све данас жив од оних 130-ак бивших логораша који су усјели живи побјећи из Јасеновца крајем априла 1945.гдине?

ОДГОВОРИТЕ