Sjećanja na žrtve ustaškog zločina

U Spomen-području Donja Gradina danas će biti održana komemoracija povodom Dana sjećanja na žrtve ustaškog zločina-genocida u koncentracionom logoru Jasenovac i njegovom najvećem stratištu Donja Gradina, koju organizuju vlade Republike Srpske i Srbije.

Republika Srpska 23.04.2017 | 08:57
Sjećanja na žrtve ustaškog zločina
Komemoracija u Spomen-području Donja Gradina počeće u 11.15 časova polaganjem vijenaca na grobnom polju "Topole", a u 12.00 časova biće služeni pomen i parastos na grobnom polju "Hrastovi". Obraćanje zvaničnika planirano je za 13.00 časova.

Ceremoniji će prisustvovati predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, predsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović, ministri u Vladi Srbije, te ambasador Izraela za BiH, sa sjedištem u Tirani, Boaz Rodkin.

Parastosu i pomenu u Donjoj Gradini prisustvovaće i učenici Prve i Druge kragujevačke gimnazije i učenici gimnazije u Srednjoškolskom centru "Nikola Tesla" iz Kozarske Dubice.

Opštine Kozarska Dubica i Novi Grad obezbijedile su za građane besplatan prevoz u Donju Gradinu.

Iz Opštinske uprave Kozarska Dubica najavljeno je da će autobusi sutra krenuti iz Knežice u 9.30 časova, a ispred Crkve Svetih apostola Petra i Pavla i sportske dvorane u Kozarskoj Dubci u 10.00 časova.

Autobus iz Novog Grada polazi u 8.30 časova ispred gradske bine.

Istovremeno, komemoracija jasenovačkim žrtvama biće održana u Spomen-području Jasenovac, pod pokroviteljstvom Hrvatskog sabora.

Iz Spomen-područja Jasenovac najavljeno je da će u 11.00 časova biti položeno cvijeće ispred spomenika "Cvijet".

Sistem koncentracionih logora Jasenovac predstavlja najveće stratište u Drugom svjetskom ratu na teritoriji nekadašnje Jugoslavije jer je u njemu stradalo 700.000 žrtava ustaškog zločina.

Među ubijenim je 500.000 Srba, 40.000 Roma, 33.000 Jevreja, 127.000 antifašista. U Jasenovcu je stradalo i 20.000 djece.Logor Donja Gradina formiran je 1942. godine u sistemu ustaškog logora Jasenovac, a bio je aktivan sve do završetka Drugog svjetskog rata 1945. godine i sloma Nezavisne Države Hrvatske.

Donja Gradina je bila jedno od najvećih stratišta jasenovačkog logora gdje su ubijani mahom Srbi, Jevreji i Romi.

(Srna)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

dzoni

23.04.2017 08:13

Vjecna slava i hvala nasim mucenicima!!!nikad niko da organizuje iz sarajevsko romanijske regije da se dodje na pomen,nasih predaka je mnogo nastradalo u ndh monstrumskoj tvorevini!!!najvise sam ogorcen sto je bio logor za djecu!!!nesmijemo zaboraviti,ja nemogu ni oprostiti!!!!

ODGOVORITE
Name

max

23.04.2017 08:17

Još jedna prilika za Njega da po običaju zloupotrebi tuđu nesreću za svoje ciljeve i zavadi RS sa još nekim. Da mu je do sjećanja na žrtve stalo, do sada bi napravili bar neki muzej sa stalnom postavkom, a ne na takvom stratištu zabosti 3-4 limene table. Onda bi se tu mogao održati istorijski čas kad nema političara, a ne tjerati djecu iz škola da im silom bude publika!

ODGOVORITE
Name

Mihajlo

23.04.2017 09:50

Kako bi napravio neko muzej kad je prodao sve dokaze o genocidu, necovjek dodik.

Name

Dragan

23.04.2017 09:46

Danas u Jasenovac su dosli upravo oni koji podrzavaju ustaski rezim i na taj nacin i dalje opravdavaju ustaske zlocine.Kako nije sramota Davora Ive Stira uopste i doci u Jasenovac kada je njegov djed klao po Jasenovcu i Donjoj Gradini.Evo upravo gledam ovu bruku od komemoracije na kojoj nema ni sto ljudi a program im je katastrofalan maltene sve se svodi na omalovazavanje zrtava kao sto je i ona tabla na djecijem vrticu sa ustaskim pozdravom...

ODGOVORITE
Name

----------

23.04.2017 12:13

Ko je sve danas živ od onih 130-ak bivših logoraša koji su usjeli živi pobjeći iz Jasenovca krajem aprila 1945.gdine?

ODGOVORITE