Да ли је безбједно пити лијекове којима је истекао рок?

Постоји неколико фактора који одређују да ли је безбедно користити лекове после истека рока трајања, пише Хафингтон пост.

Здравље 22.04.2017 | 17:07
Да ли је безбједно пити лијекове којима је истекао рок?
Тип лека, колико је времена прошло од истека рока и начин на који је лек чуван, каже Дејвид Њренберг, шеф одсека клиничке фармакологије и токсикологије у Дармут Хичкок медицинском центру.

„Мислим да не постоји никакав проблем ако узимате лек коме је рок истекао пре неколико месеци или годину дана, а притом је правилно чуван, за вец́ину лекова не мислим постоји било какав проблем“, рекао је Њренберг.

Фармацеутске компаније тестирају ефикасност и безбедност лека у одређеном временском периоду — обично две до три године — и само ако је правилно чуван. Правилно складиштење значи да лек није изложен изузетно високим или ниским температурама, директној сунчевој светлости или топлоти и влаги.

Научна истраживања доказала су да лекови делују дуже време након истека рока употребе, преноси Спутњик.

То је добра вест за људе којима је потребна нешто хитно или желе да уштеде новац.

Међутим, Њренберг каже да постоје неки лекови које не би требало употребљавати након истека рока.

Течне лекове посебно треба избегавати. Садржај боце је стерилан док се не отвори, јер када се отвори течни лек, постаје веома осетљив на бактеријске контаминације.

„То је посебно односи на капи за очи“, рекао је Њренберг.

Такође би требало да озбиљно схватите упутства о складиштењу лека.

На пример, нитроглицерин, таблете које се обично прописују људима који имају ангину или коронарне болести срца изузетно је осетљив на екстремну топлоту.

Зато се не препоручује да ове таблете држите у аутомобилу, чак ни у касети.

Такође би требало да размислите о антибиотицима. Ако имате озбиљну инфекцију и пронађете преостале антибиотике у свом ормариц́у, не постоји начин да се утврди да ли лек нема ослабљено дејство и зато није вредно ризика. (Да не помињемо чињеницу да увек треба да се консултујете са својим лекаром пре него што узмете лекове).

Б 92
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар