Da li je bezbjedno piti lijekove kojima je istekao rok?

Postoji nekoliko faktora koji određuju da li je bezbedno koristiti lekove posle isteka roka trajanja, piše Hafington post.

Zdravlje 22.04.2017 | 17:07
Da li je bezbjedno piti lijekove kojima je istekao rok?
Tip leka, koliko je vremena prošlo od isteka roka i način na koji je lek čuvan, kaže Dejvid Njrenberg, šef odseka kliničke farmakologije i toksikologije u Darmut Hičkok medicinskom centru.

„Mislim da ne postoji nikakav problem ako uzimate lek kome je rok istekao pre nekoliko meseci ili godinu dana, a pritom je pravilno čuvan, za većinu lekova ne mislim postoji bilo kakav problem“, rekao je Njrenberg.

Farmaceutske kompanije testiraju efikasnost i bezbednost leka u određenom vremenskom periodu — obično dve do tri godine — i samo ako je pravilno čuvan. Pravilno skladištenje znači da lek nije izložen izuzetno visokim ili niskim temperaturama, direktnoj sunčevoj svetlosti ili toploti i vlagi.

Naučna istraživanja dokazala su da lekovi deluju duže vreme nakon isteka roka upotrebe, prenosi Sputnjik.

To je dobra vest za ljude kojima je potrebna nešto hitno ili žele da uštede novac.

Međutim, Njrenberg kaže da postoje neki lekovi koje ne bi trebalo upotrebljavati nakon isteka roka.

Tečne lekove posebno treba izbegavati. Sadržaj boce je sterilan dok se ne otvori, jer kada se otvori tečni lek, postaje veoma osetljiv na bakterijske kontaminacije.

„To je posebno odnosi na kapi za oči“, rekao je Njrenberg.

Takođe bi trebalo da ozbiljno shvatite uputstva o skladištenju leka.

Na primer, nitroglicerin, tablete koje se obično propisuju ljudima koji imaju anginu ili koronarne bolesti srca izuzetno je osetljiv na ekstremnu toplotu.

Zato se ne preporučuje da ove tablete držite u automobilu, čak ni u kaseti.

Takođe bi trebalo da razmislite o antibioticima. Ako imate ozbiljnu infekciju i pronađete preostale antibiotike u svom ormariću, ne postoji način da se utvrdi da li lek nema oslabljeno dejstvo i zato nije vredno rizika. (Da ne pominjemo činjenicu da uvek treba da se konsultujete sa svojim lekarom pre nego što uzmete lekove).

B 92
foto:internet

Komentari / 0

Ostavite komentar