БиХ остала без једног града

Босна и Херцеговина је, само због тога што су се њени грађани одрекли држављанства, изгубила "један цели град" од око 75. 000 становника.

Босна и Херцеговина 22.04.2017 | 08:57
БиХ остала без једног града
"Откако Министарство цивилних послова БиХ поседује евиденције о одрицању од држављанства БиХ, односно води ове послове, од 1996. до краја 2016. године, држављанства БиХ су се одрекла 73.593 лица. Био је један циклус око 2002. и 2003. године, када се годишње одрицало више од осам, девет хиљада лица. Касније се тај број смањивао и он се од 2008. усталио на цифри од приближно 3.500 годишње", каже Милан Зјајић, помоћник министра цивилних послова БиХ за држављанства и путне исправе.

Сада све чешће испис из регистра држављана траже целе породице, како би постали Немци, Аустријанци, Словенци...

"Имали смо још веома присутну Данску, Норвешку, а из окружења Србију, Хрватску и Црну Гору. Можда је мало нејасно зашто су то Србија и Хрватска, када с њима имамо споразуме о двојном држављанству", каже Зјајић.

БиХ има споразуме о двојном држављанству са Србијом, Хрватском и Шведском, а ускоро би могао бити потписан и са Црном Гором.

У примени споразума с Хрватском појавили су се проблеми.

"Хрватска тумачи споразум на чудан начин. Они кажу да се само у случајевима код закључења брака с држављанином Хрватске није потребно одрицати од држављанства, а и то је различито од жупаније до жупаније", каже Зјајић.

Разлози одрицања држављанства су различити.

"У неформалном разговору странке нам најчешће говоре своје разлоге и мотиве. Некада су то претежно била питања везана за радно-правни статус, али у последње време пуно је оних који се одричу држављанства због студирања у иностранству. Или, из разлога који се на први поглед чине баналним. Многи кажу да то раде зато што због природе посла морају често на службена путовања у државе за које Босна и Херцеговина нема безвизни режим, а Европска унија има. И онда су у проблему – не могу да путују са својим колегама, често морају да ваде визе, то им компликује живот и онда се одричу држављанства да би могли у пуном капацитету радити одговорне и значајне послове на позицијама у иностранству", објашњава Зјајић за РСЕ.

Извор: Блиц/РСЕ
Фото: РАС Србија

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

АР

22.04.2017 08:38

Једина нам је нада да нестане пасоса а ако овако наставе да издају пасосе неце нас бити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

22.04.2017 09:16

Ријесити се Босне а разлог је она сама односно њене власти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

истина је

22.04.2017 09:19

Дрзављанства се одрицу људи са високим образовањем и добрим позицијама у инистраним фирмама. И сам сам један од њих. Након много година сам се теско одлуцио на тај корак. Поготово одлазе људи са подруцја РС. Нико ме у Амбасадо нити упитао није..зашто? Напротив, њима су битни само новци за испис. Цак су и копију старог пасоса наплатили 1€/страница наравно без рацуна. Питам се коме ли су новци отисли. Да о стању објекта и нељубазности особља не говорим. С цигаретом у руци се разговара са странкама иако је у објекту забрањено пусење.... Народ их је изабрао да нас од властитих домова протјерају.....Леидер!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брзи

22.04.2017 11:12

Треба им повецат боравну таксу у БиХ.

Name

становник

22.04.2017 11:28

Коме се не свидја овде, сретан пут зелим.

Name

ре

22.04.2017 12:06

Бла,блааааа! Ријец је о дрзави у којој не вази двојно дрзављанство. Ви уопсте не спомињете нас из ЦХ који посједујемо њихов пасос.Ми се не морамо одрицати свог дрзављанства.

Name

Замисли

22.04.2017 11:18

Сто ме растузисте!? Вака дрзава а народ оде. Болан куд цес боље од бих!??

ОДГОВОРИТЕ
Name

Домаци Странац

22.04.2017 19:48

Пола рат напаравио а пола политика овако стање . Ал ови сто им је сад добро и сто им пасе овако стање доци це вријеме ускоро кад њихова дјеца неце имати перспективе и неце имат излаза. Ал сад је вец касно исправљати тренутно стање,требало је прије,теско народу ко је доле.

ОДГОВОРИТЕ