Туристи за добар "селфи" спремни на све

Графити на Колосеуму, поломљени корали, Хималаји препуни искориштеног тоалет-папира, поломљене скулптуре због "селфија", изгорели национални паркови после луде журке. . .

Путовања 19.04.2017 | 16:08
Туристи за добар "селфи"  спремни на све
Нико не уништава туристичке атракције више од туриста! Многе знаменитости које су се нашле на листи "100 места које морате видети пре смрти" - сада заиста умиру, јер су многи туристи ову књигу схватили као домаћи задатак. Неки на путовању толико желе да овековече тренутак да не бирају средства. Недавни скандал у лисабонском музеју изазвао је бразилски туриста. У намери да направи што лепши "селфи" са Светим Михаилом, оборио је и поломио непроцењиву скулптуру из 18. века. Ово није први такав случај у Лисабону, као ни на другим популарним местима. Рецимо, амерички туристи се редовно потписују у Колосеуму, иако је казна за то 20.000 евра. Сличне проблеме имају и на атинском Акропољу, храму у Луксору, на Кинеском зиду...

Туристи уништавају и природне лепоте, а најчешћи разлог је жеља за што луђом сликом. Тако на Плитвицама редовно прескачу ограду да би се сликали на слаповима. Још гора судбина задесила је корални гребен у Индонезији пре месец дана. Британски брод "Каледонијан скај" потпуно је разорио 1.600 квадратних метара овог "подводног Амазона". Да ствар буде гора, брод се насукао.

Туристи се играју и ватром, па су тако 12.000 хектара националног парка Торе дел Паине у Патагонији два пута спалили прво израелски, а онда и чешки кампери. Британски тинејџери су на Мајорки претпрошлог лета уз помоћ две цигарете уништили пет хектара шуме. Колико је опасно пуштати тинејџере у национални парк знају и у Орегону, где је природа хиљадама година обликовала камен попут патке. Овај препознатљиви камен, троје тинејџера успело је да поломи прошлог августа.

У Аргентини су сви били згрожени, када су туристи правили "селфи" са насуканом младунчетом делфина док није издахнула. Ипак, већину туристичких атракција уништава локално становништво и велики бизнис. Такав је случај на легендарној Фи Фи плажи (Тајланд) и аустралијској црвеној Улуру планини, светом месте за Абориџине. Наиме, велики број туриста тамо има проблем са недостатком тоалета, а пошто у аустралијској пустињи о томе нису размишљали, сада покушавају да спасу биљне врсте које су уништиле бактерије попут брахинеле. Слично се догодило и на Хималајима.

Туристи су у последњих 15 година на Галапагос однели толико штеточина да су многе врсте нестале. На овом изолованом острву ендемске мраве уништили су европски, а стручњаци тврде да сваки брод донесе 300 врста инвазивних буба.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар