Turisti za dobar "selfi" spremni na sve

Grafiti na Koloseumu, polomljeni korali, Himalaji prepuni iskorištenog toalet-papira, polomljene skulpture zbog "selfija", izgoreli nacionalni parkovi posle lude žurke. . .

Putovanja 19.04.2017 | 16:08
Turisti za dobar "selfi"  spremni na sve
Niko ne uništava turističke atrakcije više od turista! Mnoge znamenitosti koje su se našle na listi "100 mesta koje morate videti pre smrti" - sada zaista umiru, jer su mnogi turisti ovu knjigu shvatili kao domaći zadatak. Neki na putovanju toliko žele da ovekoveče trenutak da ne biraju sredstva. Nedavni skandal u lisabonskom muzeju izazvao je brazilski turista. U nameri da napravi što lepši "selfi" sa Svetim Mihailom, oborio je i polomio neprocenjivu skulpturu iz 18. veka. Ovo nije prvi takav slučaj u Lisabonu, kao ni na drugim popularnim mestima. Recimo, američki turisti se redovno potpisuju u Koloseumu, iako je kazna za to 20.000 evra. Slične probleme imaju i na atinskom Akropolju, hramu u Luksoru, na Kineskom zidu...

Turisti uništavaju i prirodne lepote, a najčešći razlog je želja za što luđom slikom. Tako na Plitvicama redovno preskaču ogradu da bi se slikali na slapovima. Još gora sudbina zadesila je koralni greben u Indoneziji pre mesec dana. Britanski brod "Kaledonijan skaj" potpuno je razorio 1.600 kvadratnih metara ovog "podvodnog Amazona". Da stvar bude gora, brod se nasukao.

Turisti se igraju i vatrom, pa su tako 12.000 hektara nacionalnog parka Tore del Paine u Patagoniji dva puta spalili prvo izraelski, a onda i češki kamperi. Britanski tinejdžeri su na Majorki pretprošlog leta uz pomoć dve cigarete uništili pet hektara šume. Koliko je opasno puštati tinejdžere u nacionalni park znaju i u Oregonu, gde je priroda hiljadama godina oblikovala kamen poput patke. Ovaj prepoznatljivi kamen, troje tinejdžera uspelo je da polomi prošlog avgusta.

U Argentini su svi bili zgroženi, kada su turisti pravili "selfi" sa nasukanom mladunčetom delfina dok nije izdahnula. Ipak, većinu turističkih atrakcija uništava lokalno stanovništvo i veliki biznis. Takav je slučaj na legendarnoj Fi Fi plaži (Tajland) i australijskoj crvenoj Uluru planini, svetom meste za Aboridžine. Naime, veliki broj turista tamo ima problem sa nedostatkom toaleta, a pošto u australijskoj pustinji o tome nisu razmišljali, sada pokušavaju da spasu biljne vrste koje su uništile bakterije poput brahinele. Slično se dogodilo i na Himalajima.

Turisti su u poslednjih 15 godina na Galapagos odneli toliko štetočina da su mnoge vrste nestale. Na ovom izolovanom ostrvu endemske mrave uništili su evropski, a stručnjaci tvrde da svaki brod donese 300 vrsta invazivnih buba.

B 92
foto:internet

Komentari / 0

Ostavite komentar