Партизанова лекција Звезди - 3:1!

Леонардо покорио Маракану, Партизан стигао Звезду! Фудбалери Партизана савладали су Црвену звезду са 3:1 (1:0) на "Рајку Митићу" и изједначили се са највећим ривалом на старту плеј-офа за титулу! Ко је најбољи у земљи? Леонардо и Тавамба ишамарали уплашену Звезду! Убедљивих 3:1 за Партизан у 154. вечитом дербију!

Фудбал 18.04.2017 | 19:40
Партизанова лекција Звезди - 3:1!
Партизан је на терен стадиона “Рајко Митић“ изашао са намером да победи. Црвена  звезда је и други пут ове сезоне себи дозволила да је бодовна предност на табели уведе у комфорну зону. Актуелни шампион био би задовољан и бодом. Изазивач је желео противничку главу на тањиру. И добио ју је. Нападачко опредељење Марка Николића, који је стартном поставом са два класична шпиц играча јасно открио шта му је намера, награђено је победом од 3:1 у 154. вечитом дербију и обновљеним самопоуздањем пред финиш првенствене трке.

Притисак је сада на Звезди. Уплашеној Звезди. Вечерас, као уосталом и у оба претходна овосезонска дербија, није то ни подсећало на какву шампионску игру. Прво место је и даље у власништву Александра Луковића и другова, али не и привилегија да се назову најбољим клубом у земљу. Јер само један бод у три окршаја са највећи, па и јединим конкурентом за титулу, одузеле су Звезди то право барем док се не заврши првенство.

Тада ће пласман на табели дати одговор. На основу лидерске позиције у регуларном току сезоне, Звезда је и даље прва. На основу свега виђеног у последњих неколико месеци, пре свега у међусобним окршајима комшија са Топчидерског брда, Партизан је бољи тим.

А Леонардо је играч који је за Звезду нерешива енигма. У три дербија - три гола. Данас два за још једну незваничну награду за најбољег играча утакмице. Уз погодак Леандреа Тавамбе, Николићевог условно речено тактичког изненађења, било је то сасвим довољно да се матира Црвена звезда.

Годину и по дана је прошло од јесени у којој су црвено-бели као од шале терорисали све суперлигашке ривале. Нема више Марка Грујића и Александра Катаија, али не само њих. Нема више енергије у игри, нема идеје, нема плана како да се Звезда извади из ове кризе. Дубока је. И неће се решити тиме што је у Љутице Богдана већ месецима игноришу.

А како је све почело?

Шансом Дамијена Ле Талека после центаршута Гелора Канге из корнера већ у другом минуту. Добро је Француз шутирао, лопта је прохујала тик поред стативе. Било је то најбоље што је Ле Талек урадио за 90 минута игре. У наставку је углавном статирао и био можда и највећи кривац што је Партизанов везни ред лако освајао метре испред себе.

Јер управо су на средини терена црно-бели добили прво полувреме. Џон Руиз као да није истрчао на терен, Мичел Доналд је био тек нешто бољи, Гелор Канга је трчао, преузимао одговорност, али је углавном успоравао акције, бирао лоша решења. Све конкретно што је Звезда урадила ишло је преко леве стране на којој је био углавном изоловани Срђан Плавшић. Али када би он или Михаило Ристић и добили лопту нешто би се дешавало.

Тако је било у 25. минуту када је на Ристићев центаршут Ричмонд Боаћи одлично шутирао главом само да би Филип Кљајић парадом спасио свој гол. Тако је било и када су Плавшић и Ристић у 34. минуту можда и једини пут насанкали црно-белу одбрану пре но што је Немања Милетић на петерцу отклонио опасност. У првом полувремену бележимо и Кангин покушај из слободног ударца, Кљајић је ухватио живу лопту.

На другој страни, Партизан је био одлучнији, гладнији победе што се уосталом видело и по формацији са два шпица. Чвршћи у дуелу, бржи у транзицији, црно-бели су у неколико наврата стварали вишак, мада нису увек успевали да тај вишак претворе у шансу. Ипак, у деветом минуту Леандре Тавамба је избацио Уроша Ђурђевића самог пред Филипа Манојловића, али је млади Звездин голман исправио пропусте Абрахама Фримпонга и Александра Луковића.

Није Фримпонг реаговао на време ни у 21. минуту када је помало неопрезно срушио Уроша Ђурђевића на ивици казненог простора и дозволио Леонарду да евроголом из слободног ударца доведе Партизан у вођство. Други гол Бразилца у три његова дербија. Укупно 18. у Суперлиги.

Могло је у 28. минуту да буде и 2:0, али је Манојловић на време истрчао, скратио угао и зауставио Ђурђевићев ударац из угла.

Али већ после неколико минута игре у другом полувремену црно-бели су поништили све добро што су урадили за првих 45 минута. Довољан је био тренутак непажње Немање Милетића да се Руиз коначно појави у кадру и искупи се за тиховање у првом делу игре. Одлична асистенција Костариканца, Ричмонд Боаћи је умакао Николи Миленковићу и демонстрирао какав голгетерски њух има.

Кренуло се опет од нуле. Партизану је требало неко време да се психички опорави. Црвена звезда није успела да искористи тај празан ход вечитог ривала. И онда шок у 68. минут.

Само који тренутак пошто је скинуо и други зицер црно-белима одбранивши покушај Леонарда, Филип Манојловић је осетио и како је у улози трагичара. Центаршут из корнера је ишао на петерац, Манојловић је кренуо по лопту, али је лоше проценио њену путању и закуцао се у Тавамбу. Камерунац је још рание закачио лопту главом и чудном путањом је усмерио у празну мрежу.

Дуго ће овај кикс пећи Манојловића. Усуд голмана је то. И да бол постане још јачи, у 79. минуту и трећи Леонардов гол у вечитим дербијима. Овај пут Манојловић није ништа скривио. Звездина одбрана још једном је превише лако испала из игре.

Звезда у нокдауну. Да ли ће устати? Показаће наредних шест мечева. Црвено-бели се клате на коленима. Над њом се надвила сада већ сасвим реална могућност да јој Партизан преотме звање најбољег. Ако већ није.

ЦРВЕНА ЗВЕЗДА - ПАРТИЗАН 1:3 (0:1)
/Руиз 48 - Леонардо 21, 79, Тавама 68/

Стадион: Рајко Митић;
Гледалаца: 26.112;
Судија: Данило Грујић (Ниш);

Црвена звезда (4-2-3-1): Манојловић - Петковић, Фримпонг, Луковић, Ристић - Доналд, Ле Талек - Плавшић, Канга, Руиз (од 75’ Срнић) - Боаћи; Клупа: Кахриман, Милошевић, Срнић, Полетановић, Милијаш, Аџић, Сикимић;
Партизан (4-4-2): Кљајић - Вулићевић, Остојић, Миленковић, Милетић (од 83’ Радин) - Евертон, Јевтовић, Јанковић (од 72’ Ђуричковић), Леонардо - Ђурђевић, Тавамба. Клупа: Стевановић, Радин, Мунир, Ђуричковић, Михајловић, Косовић, Ђилас.

Жути картони: Доналд, Ле Талек, Боаћи (Црвена звезда); Евертон, Леонардо (Партизан).

Извор: моззартспорт

ФОТО: Стар Спорт

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

ГРОБАР спалио ЂЕНКУ

18.04.2017 18:20

Тако је БН.Волим вас највисе.Наслов који показује ко је уцитељ фудбала у Србији.Дали су нам само један гол (ако се одбије онај из аута).Имамо седам бодова они само један у медјусобним ове сезоне.Ово показује ко је сампион.Табела ме не интересује.Овде се показује ко је бољи.А не против тамо неког Пазара и Сурдулице гдје се добије ко зна како..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нервозни Лаки

18.04.2017 18:36

Еее,тако се то ради !

Name

црно бели

19.04.2017 07:56

Одлицан коментар на б.н. једноставно боља екипа је побједила.бољи су у свим сегментима игре.плус леонардо и евертон.мала греска у коментару,фаул за први гол је био над леонардом,а не дурдевицем.

ОДГОВОРИТЕ