Partizanova lekcija Zvezdi - 3:1!

Leonardo pokorio Marakanu, Partizan stigao Zvezdu! Fudbaleri Partizana savladali su Crvenu zvezdu sa 3:1 (1:0) na "Rajku Mitiću" i izjednačili se sa najvećim rivalom na startu plej-ofa za titulu! Ko je najbolji u zemlji? Leonardo i Tavamba išamarali uplašenu Zvezdu! Ubedljivih 3:1 za Partizan u 154. večitom derbiju!

Fudbal 18.04.2017 | 19:40
Partizanova lekcija Zvezdi - 3:1!
Partizan je na teren stadiona “Rajko Mitić“ izašao sa namerom da pobedi. Crvena  zvezda je i drugi put ove sezone sebi dozvolila da je bodovna prednost na tabeli uvede u komfornu zonu. Aktuelni šampion bio bi zadovoljan i bodom. Izazivač je želeo protivničku glavu na tanjiru. I dobio ju je. Napadačko opredeljenje Marka Nikolića, koji je startnom postavom sa dva klasična špic igrača jasno otkrio šta mu je namera, nagrađeno je pobedom od 3:1 u 154. večitom derbiju i obnovljenim samopouzdanjem pred finiš prvenstvene trke.

Pritisak je sada na Zvezdi. Uplašenoj Zvezdi. Večeras, kao uostalom i u oba prethodna ovosezonska derbija, nije to ni podsećalo na kakvu šampionsku igru. Prvo mesto je i dalje u vlasništvu Aleksandra Lukovića i drugova, ali ne i privilegija da se nazovu najboljim klubom u zemlju. Jer samo jedan bod u tri okršaja sa najveći, pa i jedinim konkurentom za titulu, oduzele su Zvezdi to pravo barem dok se ne završi prvenstvo.

Tada će plasman na tabeli dati odgovor. Na osnovu liderske pozicije u regularnom toku sezone, Zvezda je i dalje prva. Na osnovu svega viđenog u poslednjih nekoliko meseci, pre svega u međusobnim okršajima komšija sa Topčiderskog brda, Partizan je bolji tim.

A Leonardo je igrač koji je za Zvezdu nerešiva enigma. U tri derbija - tri gola. Danas dva za još jednu nezvaničnu nagradu za najboljeg igrača utakmice. Uz pogodak Leandrea Tavambe, Nikolićevog uslovno rečeno taktičkog iznenađenja, bilo je to sasvim dovoljno da se matira Crvena zvezda.

Godinu i po dana je prošlo od jeseni u kojoj su crveno-beli kao od šale terorisali sve superligaške rivale. Nema više Marka Grujića i Aleksandra Kataija, ali ne samo njih. Nema više energije u igri, nema ideje, nema plana kako da se Zvezda izvadi iz ove krize. Duboka je. I neće se rešiti time što je u Ljutice Bogdana već mesecima ignorišu.

A kako je sve počelo?

Šansom Damijena Le Taleka posle centaršuta Gelora Kange iz kornera već u drugom minutu. Dobro je Francuz šutirao, lopta je prohujala tik pored stative. Bilo je to najbolje što je Le Talek uradio za 90 minuta igre. U nastavku je uglavnom statirao i bio možda i najveći krivac što je Partizanov vezni red lako osvajao metre ispred sebe.

Jer upravo su na sredini terena crno-beli dobili prvo poluvreme. Džon Ruiz kao da nije istrčao na teren, Mičel Donald je bio tek nešto bolji, Gelor Kanga je trčao, preuzimao odgovornost, ali je uglavnom usporavao akcije, birao loša rešenja. Sve konkretno što je Zvezda uradila išlo je preko leve strane na kojoj je bio uglavnom izolovani Srđan Plavšić. Ali kada bi on ili Mihailo Ristić i dobili loptu nešto bi se dešavalo.

Tako je bilo u 25. minutu kada je na Ristićev centaršut Ričmond Boaći odlično šutirao glavom samo da bi Filip Kljajić paradom spasio svoj gol. Tako je bilo i kada su Plavšić i Ristić u 34. minutu možda i jedini put nasankali crno-belu odbranu pre no što je Nemanja Miletić na petercu otklonio opasnost. U prvom poluvremenu beležimo i Kangin pokušaj iz slobodnog udarca, Kljajić je uhvatio živu loptu.

Na drugoj strani, Partizan je bio odlučniji, gladniji pobede što se uostalom videlo i po formaciji sa dva špica. Čvršći u duelu, brži u tranziciji, crno-beli su u nekoliko navrata stvarali višak, mada nisu uvek uspevali da taj višak pretvore u šansu. Ipak, u devetom minutu Leandre Tavamba je izbacio Uroša Đurđevića samog pred Filipa Manojlovića, ali je mladi Zvezdin golman ispravio propuste Abrahama Frimponga i Aleksandra Lukovića.

Nije Frimpong reagovao na vreme ni u 21. minutu kada je pomalo neoprezno srušio Uroša Đurđevića na ivici kaznenog prostora i dozvolio Leonardu da evrogolom iz slobodnog udarca dovede Partizan u vođstvo. Drugi gol Brazilca u tri njegova derbija. Ukupno 18. u Superligi.

Moglo je u 28. minutu da bude i 2:0, ali je Manojlović na vreme istrčao, skratio ugao i zaustavio Đurđevićev udarac iz ugla.

Ali već posle nekoliko minuta igre u drugom poluvremenu crno-beli su poništili sve dobro što su uradili za prvih 45 minuta. Dovoljan je bio trenutak nepažnje Nemanje Miletića da se Ruiz konačno pojavi u kadru i iskupi se za tihovanje u prvom delu igre. Odlična asistencija Kostarikanca, Ričmond Boaći je umakao Nikoli Milenkoviću i demonstrirao kakav golgeterski njuh ima.

Krenulo se opet od nule. Partizanu je trebalo neko vreme da se psihički oporavi. Crvena zvezda nije uspela da iskoristi taj prazan hod večitog rivala. I onda šok u 68. minut.

Samo koji trenutak pošto je skinuo i drugi zicer crno-belima odbranivši pokušaj Leonarda, Filip Manojlović je osetio i kako je u ulozi tragičara. Centaršut iz kornera je išao na peterac, Manojlović je krenuo po loptu, ali je loše procenio njenu putanju i zakucao se u Tavambu. Kamerunac je još ranie zakačio loptu glavom i čudnom putanjom je usmerio u praznu mrežu.

Dugo će ovaj kiks peći Manojlovića. Usud golmana je to. I da bol postane još jači, u 79. minutu i treći Leonardov gol u večitim derbijima. Ovaj put Manojlović nije ništa skrivio. Zvezdina odbrana još jednom je previše lako ispala iz igre.

Zvezda u nokdaunu. Da li će ustati? Pokazaće narednih šest mečeva. Crveno-beli se klate na kolenima. Nad njom se nadvila sada već sasvim realna mogućnost da joj Partizan preotme zvanje najboljeg. Ako već nije.

CRVENA ZVEZDA - PARTIZAN 1:3 (0:1)
/Ruiz 48 - Leonardo 21, 79, Tavama 68/

Stadion: Rajko Mitić;
Gledalaca: 26.112;
Sudija: Danilo Grujić (Niš);

Crvena zvezda (4-2-3-1): Manojlović - Petković, Frimpong, Luković, Ristić - Donald, Le Talek - Plavšić, Kanga, Ruiz (od 75’ Srnić) - Boaći; Klupa: Kahriman, Milošević, Srnić, Poletanović, Milijaš, Adžić, Sikimić;
Partizan (4-4-2): Kljajić - Vulićević, Ostojić, Milenković, Miletić (od 83’ Radin) - Everton, Jevtović, Janković (od 72’ Đuričković), Leonardo - Đurđević, Tavamba. Klupa: Stevanović, Radin, Munir, Đuričković, Mihajlović, Kosović, Đilas.

Žuti kartoni: Donald, Le Talek, Boaći (Crvena zvezda); Everton, Leonardo (Partizan).

Izvor: mozzartsport

FOTO: Star Sport

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

GROBAR spalio ĐENKU

18.04.2017 18:20

Tako je BN.Volim vas najvise.Naslov koji pokazuje ko je ucitelj fudbala u Srbiji.Dali su nam samo jedan gol (ako se odbije onaj iz auta).Imamo sedam bodova oni samo jedan u medjusobnim ove sezone.Ovo pokazuje ko je sampion.Tabela me ne interesuje.Ovde se pokazuje ko je bolji.A ne protiv tamo nekog Pazara i Surdulice gdje se dobije ko zna kako..

ODGOVORITE
Name

Nervozni Laki

18.04.2017 18:36

Eee,tako se to radi !

Name

crno beli

19.04.2017 07:56

Odlican komentar na b.n. jednostavno bolja ekipa je pobjedila.bolji su u svim segmentima igre.plus leonardo i everton.mala greska u komentaru,faul za prvi gol je bio nad leonardom,a ne durdevicem.

ODGOVORITE