Осип од првог излагања сунцу

У пролеће се код сваке четврте особе јавља бурна реакција коже на сунце.

Здравље 18.04.2017 | 11:57
Осип од првог излагања сунцу
У пролеће се код сваке четврте особе јавља бурна реакција коже на сунце. Црвенило, свраб, осип, појава пликова после излагања сунчевим зрацима симптоми су алергије, која чешће погађа жене светлије пути.

 - Кожа најчешће реагује на врату и прегибима руку и ногу - објашњава доктор Александар Адамовић, дерматовенеролог и директор Завода за кожне и венеричне болести у Београду. - Особе које имају алергијску реакцију, никако не би требало да се излажу сунчевим зрацима. Кожа увек реагује и нема препарата који може да спречи појаву алергијских симптома.

Постоји неколико типова алергијске реакције на сунце, па дужина трајања тегоба зависи од њих. Код већине особа блажи облици алергије код којих се јавља црвенило и свраб пролазе после неколико сати, а највише од два до три дана. У случајевима када тело реагује бурније па се на кожи јављају пликови, симптоми трају много дуже, и лекар мора да пропише одговарајућу терапију.

- У тежим случајевима пацијенту се дају антихистаминици и одређени антиалергијски лекови у зависности од његовог стања - каже др Адамов. - Ако је реакција коже блажа, за ублажавање симптома обично се користе кортикостероиди, односно креме и раствори.

Ова алергија може да се јави изненада у неком периоду живота и код особа које раније нису имале никаквих проблема, и чија је кожа добро подносила излагање сунцу. Уколико се осип појави први пут требало би на кожу ставити хладне облоге. Уколико су присутни и болови требало би узети парацетамол, а затим отићи код лекара који ће утврдити да ли се ради о алергији.

Они којима је алергија већ дијагностикована, саветује се да избегавају сунце, носе шешир и лагану одећу дугих рукава и ногавица. Пре изласка напоље обавезно је стављање креме за сунчање, са фактором заштите већим од 20.

Новости
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар