БиХ напустило 100 000 људи

Иако нема званичних података, према неким истраживањима невладиног сектора, БиХ је у посљедње три године напустило најмање 100. 000 људи. Незадовољни много чиме, и Унско-сански кантон напуштају млади, али одлазе и цијеле породице.

Босна и Херцеговина 18.04.2017 | 11:10
БиХ напустило 100 000 људи
Асија Куртовић, са завршеном високом здравственом школом, након 13 година проведених на евиденцији Завода за запошљавање, одлучила је срећу потражити у иностранству. И успјела.

"Тамо сам успјела наћи посао и адаптирати се. По питању неких ствари не могу се поредити Босна и Херцеговина и Њемачка. Ово је моја земља, и ја бих остала овдје да сам имала перспективу и нормалан живот. Ја сам била на Бироу тринаест година, са завршеном вишом медицинском школом и обећањима да ћемо бити високи инжењери.

Да ли желим да се вратим у Босну? Не желим јер се не видим овдје и једноставно, тамо градим себи бољи живот и бољу будућност за своју бебу", рекла је Куртовић за Радио Слободна Европа.

Међу онима који одлазе најбројнији су љекари и медицински техничари, каже др. Ермин Горетић.

"Сам податак да је 80 љекара отишло са Унско-санског кантона који има око 300.000 становника је забрињавајући, у најмању руку. Не само да љекари, више и високо образовано медицинско особље одлазе у потрагу за послом, већ и они који имају посао, који раде одређено вријеме, имају искуство, такође одлазе. Мотив је у првом реду новац.

Да будемо искрени, веома ниска примања и љекара и медицинског кадра мотивишу људе да оду у потрагу за неким бољим примањима, за неким бољим животом", каже Горетић.

Али не одлази само медицинско особље. Нермин Сефић је 30-годишњи правник из Цазина. Годинама чека посао у Босни и Херцеговини и зато је одлучио отићи са супругом.

"Сматрам, пошто сам ожењен, да ће и супруга горе лакше пронаћи посао и да ћу имати неки бољи просперитет, бољу будућност. Мислим да су за све ово криви наши политичари, руководиоци државе. Ово је јако, јако лоше стање за нашу земљу".

У општинама и градовима УСК све су популарније и агенције које се баве посредовањем при запошљавању за рад у Њемачкој. Нуде и могућност додатног школовања. Емина Пелез водитељица је једне од посредничких агенција из Бихаћа. Каже да сваки дан имају све више пријава.

"Просјек је шездесет до седамдесет кандидата. Имамо кандидате свих профила. Медицински техничари морају имати завршену медицинску школу, приправнички стручни као и цертификат о језику, а за само школовање имамо различите профиле", каже Пелез.

Иако су ријетки, ипак још увијек има и оних који мисле да могу успјети у свом граду и својој земљи.

"И ја сам пожелио отићи, али ето, одлучио сам да нешто пробам у својој држави, да покушам нешто, једноставно, да не идем у другу државу. Љепше је код своје куће", рекао је Санел Окановић.

Увијек су становници овог дијела Босне и Херцеговине у потрази за бољим животом одлазили у иностранство, али је то некада било само за привремено. Они који данас одлазе, иду без довиђења и са намјером да се никада не врате. Разлози су што су политичке елите створиле амбијент у којем је корпуција у свим порама друштва, упозорио је недавно у Бихаћу професор Вехид Шехић из Форума грађана Тузле.

"Људи из љубави према својој дјеци, да би им створили какву-такву егзистенцију, дижу кредите да би неком дали новац да би добили посао".

Професор на Филозофском факултету у Бањалуци, Миодраг Живановић, међу бројним разлозима одласка младих наводи и онај о којем се мало говори.

„По мени је главни разлог управо одсуство наде“, упозорава.

Торомановић Џенис, ученик Медицинске школе, каже да ни млади не виде будућност у земљи.

"Прво се ја ту не проналазим, а тако и остале колеге. Конкретно, проблем је власт".

А да је стање више него алармантно говори и податак даје само у Унско-санском кантону посљедњих неколико година број уписаних првачића смањен са 30 на 23 хиљаде. Чињенице су ово које јасно указују на величину проблема, захтијевајући ангажман шире друштвене заједнице, а прије свега оних који воде ову земљу. Уколико се не десе неке озбиљне промјене, Босна и Херцеговина ће полако постати држава стараца.

(Слободна Европа)

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

АР

18.04.2017 11:29

Него ста само напоље па да видимо Ко це се онда туци које це будале поново насјести на погани језик насих политицара само бјезите ко мозе И док мозе наса дјеца требају перспективу посао И нормалан зивот Ста ми имамо само предавања о тобозе некој угрозености од оног другог

ОДГОВОРИТЕ
Name

ким

18.04.2017 11:56

Лијепо и поштено. Немам ништа за додати. Само се питам да ли некога из власти дотакну овакви коментари.

Name

Ме

18.04.2017 12:46

Куд који мили моји,, сто прије то боље,.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Геограпхy

18.04.2017 12:56

Што прије то боље

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

18.04.2017 13:17

Има нас јос, цекај да се дохватимо пасоса како ваља па цес видјети како се сели

Name

Матриx

18.04.2017 13:53

Ко изађе задњи нека угаси свјетло...

ОДГОВОРИТЕ
Name

зиви_бн

18.04.2017 18:59

Имао сам изузетно добар посао у БиХ тј. радио сам на РиТе Угљевик сто је готово сан сваког нашег градјанина."Говорим за подручје Семберије и Мајевице" Узео сам 3 мјесеца не плаћеног одсуства и одлуцио сам да одем да видим да ли се могу снаћи на Западу. Нашао сам пристојан посао и почео радити. Испочетка сам се почео доказивати и радити да кажем нашим народним језиком "као коњ" али су ме радне колеге замолили да мало смањим јер они имају проблем са шефом . Медјутим после неких два ипо мјесеца мога рада имали смо редован састанак у фирми. Због не познавања довољно Њемачког језика самном је ишао мој дугогодишњи пријатељ који је одрастао у Њемачкој. Тада сам добио стално ресење.Ово вам пишем јер сам 2 године чекао ресење на РиТе. Од мог доласка у Њемачку прошло је висе од 8 мјесеци и могу вам реци да још увијек нисам ни помислио да додјем за Бн тј. кући! Сада видим шта знаци имати један нормалан живот и живјети без политике,странака,страначких препуцавања. Сада видим како је живјети гдје си плацен за свој рад,сада видим како је живјети медју људима који су задовољни својим животом а и ја заједно са њима. Има изузетака "Наших Yуговица" који још увијек после 30-40 година проведених овдје живе да не кажем у ШУПАМА а доле су саградили виле да им комшије причају како имају паре а овдје живе као градјани другог реда. Нису још схватили гдје им се живот своди и гдје они стварно живе. Дјеца им никада неће доћи доле јер овдје имају посао и они су схватили сто им родитељи нису за 40 година рада у Њемачкој. Пустимо прице посао-пидзама и таквих ствари. Свако себи гради живот какав му одговара. А и ја сам себи почео. МОЈ ВАМ ЈЕ САВЈЕТ ДА СТО ПРИЈЕ И СТО БРЖЕ КО МОЖЕ ИДЕ ИЗ ОВЕ НАШЕ "ЛИЈЕПЕ" ДРЖАВЕ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да!

19.04.2017 21:58

Ожени ме. :)))

Name

Директ

20.04.2017 18:21

И више.

ОДГОВОРИТЕ