Какве су везе Срба и Турака

Често се говори да Србија и Турска немају отворених билатералних питања, али неизабалансиран однос Анкаре према нашим суседима и народима не улива поверење да ће ти односи бити квалитетни у неком наредном периоду, кажу аналитичари за Телеграф. рс

Србија 17.04.2017 | 20:49
Какве су везе Срба и Турака
Подршка грађана Турске на референдуму, иако тесна, председнику Реџепу Тајипу Ердогану, да у Устав унесе измене према којима ће ова држава од сада имати председнички систем, светска вест је број један. Тиме ће садашње стање бити формализовано и Ердоган ће постати готово неприкосновени владар ове моћне земље. Није тајна да Турска на Балкану има своје интересе и да их је и сам Ердоган више пута јавно исказао. С тим у вези, постаља се питање како ће законско јачање Ердогана утицати на прилике на овом, нашем трусном подручју.

Подршка Турске захтеву за ревизију пресуде Међународног суда правде по тужби БиХ против Србије за геноцид, али и изјава да му је Алија Изетбеговић „оставио Босну у аманет“. Лобирање за чланство Косова* у Унеско, али и изјава у Призрену да му је Косово друга држава.

Све ово набројано ставља се у досије Реџепа Тајипа Ердогана, када је у питању његов однос према Србији, Србима, али њиховом окружењу, односно Балкану.

Недавно је Дарко Танасковић, исламолог и амбасадор Србије при Унеско, који је својевремено представљао СРЈ у Анкари, подсетио на један појам – неоосманизам.

То је један политички и културни концепт којим се успоставља „старатељство над некадашњим османским просторима на Балкану, а посебно над народима који баштине османску традицију, а то су на Балкану – Бошњаци и Албанци”.

Осим политичког и културног утицаја, Турска је на овим просторима присутна и економски, кроз мање или веће индустријске погоне и предузећа.

Сада, када је добио и формално право да буде изистински суверен Турске, можемо очекивати да ће Ердоган покушати да свој утицај прошири и ојача.

– Исход референдума у Туској даће подстицај радикалнијим круговима владајуће СДА у Босни и Херцеговини, и то ће допринети што мањем разумевању међу три конститутувна народа у тој земљи – објашњава за портал Телеграф.рс Драган Ђукановић, потпредседник Центра за спољну политику.

Он очекује и да ће део албанске јавности бити охрабрен Ердогановим тријумфом, што може да изазове једну врсту нестабилности у региону.

– Такође, очекујем додатну врсту продора Турске на Балкан, који је и видан од 2007. до 2012. године. Али чини ми се да ће они поново покушати да ресетују “балканску политику”, што би пре свега значило јачање у политичкој сфери, али не и јачање економских инвестиција – каже Ђукановић.

Он сматра да ће исход референдума у Турској значајно утицати на односе у региону у скором временском раздобљу.

– Често се говори да Србија и Турска немају отворених билатералних питања, али неизабалансиран однос Анкаре према нашим суседима и народима не улива поверење да ће ти односи бити квалитетни у неком наредном периоду – сматра потпредседник Центра за спољну политику.

Ђукановићева колегиница, Александра Јоксимовић, председница Центра за спољну политику, за наш портал указује и на ширу слику. Каже, наиме, да све што се дешава у односу између Турске и Европске уније има своје последице на Западни Балкан.

– Између осталог ту је мигрантска криза,  јер мигранти крећу из Турске, где су они већ у милионском броју стационирани. Ту се увек поставља питање преговора ЕУ и Турске, хоће ли их она задржати на својој територији или ће их пропустити и направити нови мигрантски талас ка земљама западне Европе – објашњава Јоксимовићева и напомиње да би тиме притисак био на земљама Западног Балкана.

У првим изјавама европских званичника после референдума може се закључити да ЕУ још нема јединствен став, истиче Јоксимовићева, али каже да је шеф аустријске дипломатије Себастијан Курц јасно рекао да је ово крај европске перспективе Турске, с обзиром на то да се одрекла европских вредности.

– И у региону имамо различите реакције, видели смо да се у Сарајеву славио исход референдума – рекла је председница Центра за спољну политику.

(Телеграф)

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

Ататурк

17.04.2017 19:17

Ататурк је српског краља звао братом.То у сарајевској царсијици нико не помиње.Геније је геније.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

18.04.2017 04:48

И ти сваста знас у п.м.Турци и сад казу Срби су насе крви.

Name

попара

17.04.2017 19:30

Каква је веза Кинеза и Срба,па постадосе јарани?

ОДГОВОРИТЕ
Name

МираИСа

17.04.2017 19:31

Председнице Центра за спољну политику, не говорите истину. У Сарајеву су исход референдума славили Турци који живе ту а никако Сарајлије...Њих десетак су прошетали градом са заставама...и то је све. Ту сте реченицу намјерно тако срочили да изгледа како Сарајево слави исход референдума.То је чиста подвала, злонамјерна и покварена.

ОДГОВОРИТЕ
Name

са

17.04.2017 21:51

Ста им објасњавас. Знају они то добро. знају они и да много турских студената зиви у Са гдје имају свој факултет. НИКАДА НЕЦЕ ДА КРИТИКУЈУ СЕБЕ И ВИДЕ КАКО СЕ ВЕЛИЦАЈУ РУСИ

Name

Србин

18.04.2017 05:29

Нико у то није ни повјеровао (бар ко имало познаје регионалне прилике) ....Исто као што ти нећеш повјеровати да ћу ја због било каквог реизбора Путина изаћи на улицу и славити.

Name

Јах

17.04.2017 19:33

Све сами струцњаци за ово за оно...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

17.04.2017 19:58

Овај Дзукановиц струцњак измислио мрзњу.

Name

Дјекна

17.04.2017 21:39

Много тога је Америка урадила против Срба у свим овим превирањима бас на захтјев Турске. То је дио цијене за америцке војне базе и Турској. У односима дрзава битна је само једна ствар, интерес. Медјутим....

ОДГОВОРИТЕ
Name

коко

17.04.2017 22:49

И срби имају свога Бају-Ердогана!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

глупост

18.04.2017 04:56

Србија иде према европи а турска не и ту се сав утицај заврсава и турске и русије.

ОДГОВОРИТЕ
Name

075

18.04.2017 05:25

Какве везе у свијету , то су све сами интереси ! Имају ли ишта од тих " веза " са Турцима Бошњаци , имају ли ишта од " веза " са Русима Срби ??!! Имају , велико ништа !!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дон

18.04.2017 08:19

Крвне :-)

ОДГОВОРИТЕ