Kakve su veze Srba i Turaka

Često se govori da Srbija i Turska nemaju otvorenih bilateralnih pitanja, ali neizabalansiran odnos Ankare prema našim susedima i narodima ne uliva poverenje da će ti odnosi biti kvalitetni u nekom narednom periodu, kažu analitičari za Telegraf. rs

Srbija 17.04.2017 | 20:49
Kakve su veze Srba i Turaka
Podrška građana Turske na referendumu, iako tesna, predsedniku Redžepu Tajipu Erdoganu, da u Ustav unese izmene prema kojima će ova država od sada imati predsednički sistem, svetska vest je broj jedan. Time će sadašnje stanje biti formalizovano i Erdogan će postati gotovo neprikosnoveni vladar ove moćne zemlje. Nije tajna da Turska na Balkanu ima svoje interese i da ih je i sam Erdogan više puta javno iskazao. S tim u vezi, postalja se pitanje kako će zakonsko jačanje Erdogana uticati na prilike na ovom, našem trusnom području.

Podrška Turske zahtevu za reviziju presude Međunarodnog suda pravde po tužbi BiH protiv Srbije za genocid, ali i izjava da mu je Alija Izetbegović „ostavio Bosnu u amanet“. Lobiranje za članstvo Kosova* u Unesko, ali i izjava u Prizrenu da mu je Kosovo druga država.

Sve ovo nabrojano stavlja se u dosije Redžepa Tajipa Erdogana, kada je u pitanju njegov odnos prema Srbiji, Srbima, ali njihovom okruženju, odnosno Balkanu.

Nedavno je Darko Tanasković, islamolog i ambasador Srbije pri Unesko, koji je svojevremeno predstavljao SRJ u Ankari, podsetio na jedan pojam – neoosmanizam.

To je jedan politički i kulturni koncept kojim se uspostavlja „starateljstvo nad nekadašnjim osmanskim prostorima na Balkanu, a posebno nad narodima koji baštine osmansku tradiciju, a to su na Balkanu – Bošnjaci i Albanci”.

Osim političkog i kulturnog uticaja, Turska je na ovim prostorima prisutna i ekonomski, kroz manje ili veće industrijske pogone i preduzeća.

Sada, kada je dobio i formalno pravo da bude izistinski suveren Turske, možemo očekivati da će Erdogan pokušati da svoj uticaj proširi i ojača.

– Ishod referenduma u Tuskoj daće podsticaj radikalnijim krugovima vladajuće SDA u Bosni i Hercegovini, i to će doprineti što manjem razumevanju među tri konstitutuvna naroda u toj zemlji – objašnjava za portal Telegraf.rs Dragan Đukanović, potpredsednik Centra za spoljnu politiku.

On očekuje i da će deo albanske javnosti biti ohrabren Erdoganovim trijumfom, što može da izazove jednu vrstu nestabilnosti u regionu.

– Takođe, očekujem dodatnu vrstu prodora Turske na Balkan, koji je i vidan od 2007. do 2012. godine. Ali čini mi se da će oni ponovo pokušati da resetuju “balkansku politiku”, što bi pre svega značilo jačanje u političkoj sferi, ali ne i jačanje ekonomskih investicija – kaže Đukanović.

On smatra da će ishod referenduma u Turskoj značajno uticati na odnose u regionu u skorom vremenskom razdoblju.

– Često se govori da Srbija i Turska nemaju otvorenih bilateralnih pitanja, ali neizabalansiran odnos Ankare prema našim susedima i narodima ne uliva poverenje da će ti odnosi biti kvalitetni u nekom narednom periodu – smatra potpredsednik Centra za spoljnu politiku.

Đukanovićeva koleginica, Aleksandra Joksimović, predsednica Centra za spoljnu politiku, za naš portal ukazuje i na širu sliku. Kaže, naime, da sve što se dešava u odnosu između Turske i Evropske unije ima svoje posledice na Zapadni Balkan.

– Između ostalog tu je migrantska kriza,  jer migranti kreću iz Turske, gde su oni već u milionskom broju stacionirani. Tu se uvek postavlja pitanje pregovora EU i Turske, hoće li ih ona zadržati na svojoj teritoriji ili će ih propustiti i napraviti novi migrantski talas ka zemljama zapadne Evrope – objašnjava Joksimovićeva i napominje da bi time pritisak bio na zemljama Zapadnog Balkana.

U prvim izjavama evropskih zvaničnika posle referenduma može se zaključiti da EU još nema jedinstven stav, ističe Joksimovićeva, ali kaže da je šef austrijske diplomatije Sebastijan Kurc jasno rekao da je ovo kraj evropske perspektive Turske, s obzirom na to da se odrekla evropskih vrednosti.

– I u regionu imamo različite reakcije, videli smo da se u Sarajevu slavio ishod referenduma – rekla je predsednica Centra za spoljnu politiku.

(Telegraf)

Komentari / 13

Ostavite komentar
Name

Ataturk

17.04.2017 19:17

Ataturk je srpskog kralja zvao bratom.To u sarajevskoj carsijici niko ne pominje.Genije je genije.

ODGOVORITE
Name

Re

18.04.2017 04:48

I ti svasta znas u p.m.Turci i sad kazu Srbi su nase krvi.

Name

popara

17.04.2017 19:30

Kakva je veza Kineza i Srba,pa postadose jarani?

ODGOVORITE
Name

MiraISa

17.04.2017 19:31

Predsednice Centra za spoljnu politiku, ne govorite istinu. U Sarajevu su ishod referenduma slavili Turci koji žive tu a nikako Sarajlije...Njih desetak su prošetali gradom sa zastavama...i to je sve. Tu ste rečenicu namjerno tako sročili da izgleda kako Sarajevo slavi ishod referenduma.To je čista podvala, zlonamjerna i pokvarena.

ODGOVORITE
Name

sa

17.04.2017 21:51

Sta im objasnjavas. Znaju oni to dobro. znaju oni i da mnogo turskih studenata zivi u Sa gdje imaju svoj fakultet. NIKADA NECE DA KRITIKUJU SEBE I VIDE KAKO SE VELICAJU RUSI

Name

Srbin

18.04.2017 05:29

Niko u to nije ni povjerovao (bar ko imalo poznaje regionalne prilike) ....Isto kao što ti nećeš povjerovati da ću ja zbog bilo kakvog reizbora Putina izaći na ulicu i slaviti.

Name

Jah

17.04.2017 19:33

Sve sami strucnjaci za ovo za ono...

ODGOVORITE
Name

re

17.04.2017 19:58

Ovaj Dzukanovic strucnjak izmislio mrznju.

Name

Djekna

17.04.2017 21:39

Mnogo toga je Amerika uradila protiv Srba u svim ovim previranjima bas na zahtjev Turske. To je dio cijene za americke vojne baze i Turskoj. U odnosima drzava bitna je samo jedna stvar, interes. Medjutim....

ODGOVORITE
Name

koko

17.04.2017 22:49

I srbi imaju svoga Baju-Erdogana!!!

ODGOVORITE
Name

glupost

18.04.2017 04:56

Srbija ide prema evropi a turska ne i tu se sav uticaj zavrsava i turske i rusije.

ODGOVORITE
Name

075

18.04.2017 05:25

Kakve veze u svijetu , to su sve sami interesi ! Imaju li išta od tih " veza " sa Turcima Bošnjaci , imaju li išta od " veza " sa Rusima Srbi ??!! Imaju , veliko ništa !!

ODGOVORITE
Name

Don

18.04.2017 08:19

Krvne :-)

ODGOVORITE