Заробљена српска дјеца на Кипру

Тринаесторо деце из Београда, узраста од девет до четрнаест година, од ноћас је заробљено на аеродрому у Ларнаки на Кипру!

Регион 17.04.2017 | 15:51
Заробљена српска дјеца на Кипру
Малишани су са Културно-уметничким друштвом "Извор" кренули на фестивал фолклора у мјесту Гирне које се налази у турском дијелу Кипра и управо због тога цариници грчке националности не желе да их пусте да уђу у земљу.

Колико је ситуација драматична свједочи и чињеница да су дјеца преспавала на столицама на аеродрому и да још нису добила ништа да једу, а кипарски цариници планирају да их на терминалу држе три дана и тек онда врате за Србију.

Власник КУД-а "Извор" Дејан Тошић каже да је ситуација изузетно тешка и да не зна шта да учини.

"Добили смо позив за фестивал фолклора у Гирнеу који се већ традиционално организује 19 година и на коме учествује велики број земаља. У Ларнаку смо кренули јуче око поноћи и слетјели смо ноћас око два сата по нашем времену. Предали смо пасоше и показали позивна писма и већи дио групе је прошао без проблема. Међутим, одједном је један цариник почео да прави проблем и сви смо враћени. Сметало му је то што идемо у турски дио и што ћемо играти тамо у Парламенту" ,  јадао се Тошић.

Тошић је рекао да већ сатима безуспјешно покушава да убиједи царинике да пусте дјецу, или да им макар донесу нешто да једу.

"Покушао сам да им објасним да смо ми само дошли да играмо фолклор и да се не мијешамо у њихове политичке односе, али је он константно викао на мене. Питао ме је како нас није срамота да ми православци идемо код Турака да играмо. Рекао је да је то исто као наше Косово и да је то грчка земља на коју ни ми ни дјеца нећемо крочити са таквом позивницом. Замолио сам их да нам барем дају неку храну и воду за дјецу, али ни то нису урадили. Планирају да нас овдје држе до сриједе и онда врате за Србију. А дјеца до тад да спавају овдје на терминалу као што су и ноћас. Не знам шта да радим нити како да умирим малишане који су уплашени",  искрен је Тошић.

У амбасади Србије на Кипру рекли су да су упознати са проблемом и да чине све да га ријеше.

"Отправник послова Драган Зуровац је на аеродрому у Ларнаки и тамо даје све од себе да ријеши проблем. Није нам јасно због чега се ово дешава, јер и ми сами без проблема прелазимо са грчког на турски дио и обратно. Тензије више нису толико велике као раније. Поготово нема смисла што држе малу дјецу и то је недопустиво",  тврде у амбасади.

"Међутим, дјеца од девет година никако не би смјела да испаштају због свега тога", речено је у амбасади.

(Ало/Информер)

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

АР

17.04.2017 13:58

Ето стока И дјецу покусава да трује Засто не пустити дјецу цан се друзе И да имају пријатеље свугдје по свијету.Наса братија грци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Униброс Стеел

17.04.2017 14:13

Нека Додик и Синиша Мали зову брата лопова Владимира Делића код којег држе опљачкани новац,Владимир Делић је у Лимассолу а тамо нам Милорад Додик има кућу! Битно је цариници пуштају Делића,Додика,Малог и осталу багру а за дјецу није важно!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

17.04.2017 14:28

Е свака цаст овоме грцком царинику добро их је науцио памети кад вец ови сто воде дјецу немају памети ни на видику...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нено

17.04.2017 14:53

Лијеци се под хитно!

Name

Угљевик

17.04.2017 14:58

Теби је вријеме да посјетиш Соколац чист зрак испред установе на соколцу ако уопште знаш каква је то установа нек ти мало провјетре тај мозак болесни.

Name

гога

17.04.2017 19:41

Хино узети терапију Драгане овдје се ради о умјетности презентацији културе а неупитно нехумано то су дјеца ТАКВА БОЛЛЕСТ КОД ТЕБЕ СЕ ЗОВЕ КОЊУКТИВИТИС то је оно кад си слеп.

Name

суп

17.04.2017 14:49

Задто не реагује УН.....говно царинско.

ОДГОВОРИТЕ
Name

попара

17.04.2017 15:03

Зна се да су православци за мир и једнакост медју народима и вјерама.Зато и казу мир Бозји.

ОДГОВОРИТЕ
Name

бн

17.04.2017 15:38

Људи ста вам је од малих ногу се учи ко је ко..

ОДГОВОРИТЕ
Name

милос

17.04.2017 18:24

То нису грци !то су говна само паре воле.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ало манијаци неписмени

17.04.2017 21:37

Милоше,знаш ли гдје су кренула та дјеца?Ако не знаш поново читај и образуј се.Ово је Српска срамота а не Грцка.