Zarobljena srpska djeca na Kipru

Trinaestoro dece iz Beograda, uzrasta od devet do četrnaest godina, od noćas je zarobljeno na aerodromu u Larnaki na Kipru!

Region 17.04.2017 | 15:51
Zarobljena srpska djeca na Kipru
Mališani su sa Kulturno-umetničkim društvom "Izvor" krenuli na festival folklora u mjestu Girne koje se nalazi u turskom dijelu Kipra i upravo zbog toga carinici grčke nacionalnosti ne žele da ih puste da uđu u zemlju.

Koliko je situacija dramatična svjedoči i činjenica da su djeca prespavala na stolicama na aerodromu i da još nisu dobila ništa da jedu, a kiparski carinici planiraju da ih na terminalu drže tri dana i tek onda vrate za Srbiju.

Vlasnik KUD-a "Izvor" Dejan Tošić kaže da je situacija izuzetno teška i da ne zna šta da učini.

"Dobili smo poziv za festival folklora u Girneu koji se već tradicionalno organizuje 19 godina i na kome učestvuje veliki broj zemalja. U Larnaku smo krenuli juče oko ponoći i sletjeli smo noćas oko dva sata po našem vremenu. Predali smo pasoše i pokazali pozivna pisma i veći dio grupe je prošao bez problema. Međutim, odjednom je jedan carinik počeo da pravi problem i svi smo vraćeni. Smetalo mu je to što idemo u turski dio i što ćemo igrati tamo u Parlamentu" ,  jadao se Tošić.

Tošić je rekao da već satima bezuspješno pokušava da ubijedi carinike da puste djecu, ili da im makar donesu nešto da jedu.

"Pokušao sam da im objasnim da smo mi samo došli da igramo folklor i da se ne miješamo u njihove političke odnose, ali je on konstantno vikao na mene. Pitao me je kako nas nije sramota da mi pravoslavci idemo kod Turaka da igramo. Rekao je da je to isto kao naše Kosovo i da je to grčka zemlja na koju ni mi ni djeca nećemo kročiti sa takvom pozivnicom. Zamolio sam ih da nam barem daju neku hranu i vodu za djecu, ali ni to nisu uradili. Planiraju da nas ovdje drže do srijede i onda vrate za Srbiju. A djeca do tad da spavaju ovdje na terminalu kao što su i noćas. Ne znam šta da radim niti kako da umirim mališane koji su uplašeni",  iskren je Tošić.

U ambasadi Srbije na Kipru rekli su da su upoznati sa problemom i da čine sve da ga riješe.

"Otpravnik poslova Dragan Zurovac je na aerodromu u Larnaki i tamo daje sve od sebe da riješi problem. Nije nam jasno zbog čega se ovo dešava, jer i mi sami bez problema prelazimo sa grčkog na turski dio i obratno. Tenzije više nisu toliko velike kao ranije. Pogotovo nema smisla što drže malu djecu i to je nedopustivo",  tvrde u ambasadi.

"Međutim, djeca od devet godina nikako ne bi smjela da ispaštaju zbog svega toga", rečeno je u ambasadi.

(Alo/Informer)

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

AR

17.04.2017 13:58

Eto stoka I djecu pokusava da truje Zasto ne pustiti djecu can se druze I da imaju prijatelje svugdje po svijetu.Nasa bratija grci.

ODGOVORITE
Name

Unibros Steel

17.04.2017 14:13

Neka Dodik i Siniša Mali zovu brata lopova Vladimira Delića kod kojeg drže opljačkani novac,Vladimir Delić je u Limassolu a tamo nam Milorad Dodik ima kuću! Bitno je carinici puštaju Delića,Dodika,Malog i ostalu bagru a za djecu nije važno!

ODGOVORITE
Name

Dragan

17.04.2017 14:28

E svaka cast ovome grckom cariniku dobro ih je naucio pameti kad vec ovi sto vode djecu nemaju pameti ni na vidiku...

ODGOVORITE
Name

Neno

17.04.2017 14:53

Lijeci se pod hitno!

Name

Ugljevik

17.04.2017 14:58

Tebi je vrijeme da posjetiš Sokolac čist zrak ispred ustanove na sokolcu ako uopšte znaš kakva je to ustanova nek ti malo provjetre taj mozak bolesni.

Name

goga

17.04.2017 19:41

Hino uzeti terapiju Dragane ovdje se radi o umjetnosti prezentaciji kulture a neupitno nehumano to su djeca TAKVA BOLLEST KOD TEBE SE ZOVE KONjUKTIVITIS to je ono kad si slep.

Name

sup

17.04.2017 14:49

Zadto ne reaguje UN.....govno carinsko.

ODGOVORITE
Name

popara

17.04.2017 15:03

Zna se da su pravoslavci za mir i jednakost medju narodima i vjerama.Zato i kazu mir Bozji.

ODGOVORITE
Name

bn

17.04.2017 15:38

Ljudi sta vam je od malih nogu se uči ko je ko..

ODGOVORITE
Name

milos

17.04.2017 18:24

To nisu grci !to su govna samo pare vole.

ODGOVORITE
Name

Alo manijaci nepismeni

17.04.2017 21:37

Miloše,znaš li gdje su krenula ta djeca?Ako ne znaš ponovo čitaj i obrazuj se.Ovo je Srpska sramota a ne Grcka.