Необична прослава Васкрса

Већ 150 година уназад у Грчкој се слави традиција на Васкрс по којој једна црква гађа другу ракетама.

Свијет 17.04.2017 | 10:45
Необична прослава Васкрса
На грчком острву Хиос се одржава се фестивал “Рат ракетама“, а двије “супарничке” цркве у граду бацају експлозивне направе једна на другу с намјером да се погоди звоник противничког табора.

Онај који погоди највише пута звоно је побједник, али је судијама посљедњих година све теже и теже да одреде ко је однио побједу.



Ракете су на дрвеним штаповима, напуњене експлозивним смјесама које садрже барут. Противничке цркве су смјештене на две брда, на око 400 метара удаљене једна од друге.

Директни погодци на звонику броје се дан послије када се проглашава побједник, али свака парохија тврди да је она побједник. Резултат овог очигледног неслагања доводи до договора да ће се побједник одлучити сљедеће године и тако се ривалство наставља.



Поријекло овог догађаја је нејасно, али локална традиција сматра да датира из периода Отоманске империје. Према локалном предању, раније се гађало ђуладима док турске власти то нису забраниле 1889. године.

У просјеку око 60.000 ракета буде испаљено за четири сата, колико траје “ратовање”, а на хиљаде људи присуствује овом необичном фестивалу.

(Агенције)

Коментари / 0

Оставите коментар