Neobična proslava Vaskrsa

Već 150 godina unazad u Grčkoj se slavi tradicija na Vaskrs po kojoj jedna crkva gađa drugu raketama.

Svijet 17.04.2017 | 10:45
Neobična proslava Vaskrsa
Na grčkom ostrvu Hios se održava se festival “Rat raketama“, a dvije “suparničke” crkve u gradu bacaju eksplozivne naprave jedna na drugu s namjerom da se pogodi zvonik protivničkog tabora.

Onaj koji pogodi najviše puta zvono je pobjednik, ali je sudijama posljednjih godina sve teže i teže da odrede ko je odnio pobjedu.Rakete su na drvenim štapovima, napunjene eksplozivnim smjesama koje sadrže barut. Protivničke crkve su smještene na dve brda, na oko 400 metara udaljene jedna od druge.

Direktni pogodci na zvoniku broje se dan poslije kada se proglašava pobjednik, ali svaka parohija tvrdi da je ona pobjednik. Rezultat ovog očiglednog neslaganja dovodi do dogovora da će se pobjednik odlučiti sljedeće godine i tako se rivalstvo nastavlja.Porijeklo ovog događaja je nejasno, ali lokalna tradicija smatra da datira iz perioda Otomanske imperije. Prema lokalnom predanju, ranije se gađalo đuladima dok turske vlasti to nisu zabranile 1889. godine.

U prosjeku oko 60.000 raketa bude ispaljeno za četiri sata, koliko traje “ratovanje”, a na hiljade ljudi prisustvuje ovom neobičnom festivalu.

(Agencije)

Komentari / 0

Ostavite komentar