Могућа тужба против БиХ Стразбуру

Предсједник Удружења војних пензионера Републике Српске Милорад Кутлешић изјавио је да ће чланови Удружења, након што исцрпе све правне могућности у БиХ, поврат око 200 војних станова у Федерацији БиХ остварити покретањем тужби против БиХ пред Европским судом за људска права у Стразбуру.

Босна и Херцеговина 15.04.2017 | 10:56
Могућа тужба против БиХ Стразбуру
Власти и правосудне институције Федерације БиХ годинама опструишу поврат војних станова бившим припадницима ЈНА, односно Војске Републике Српске /ВРС/", рекао је Кутлешић.

Кутлешић напомиње да власници војних станова својим новцем плаћају тужбе и адвокате како би остварили право на поврат војних станова у ФБиХ.

"У пракси се дешава да кантони донесу пресуду о поврату војних станова, коју затим обори Врховни суд ФБиХ враћајући предмет у поновни поступак, чиме само добијају на времену продужавајући нашу агонију", истакао је Кутлешић.

Он је рекао да Влада ФБиХ не спроводи раније усвојени Закон о измјенама и допунама закона о продаји станова на које постоји станарско право, а којим је предвиђено да власници или носиоци станарског права над становима ЈНА у ФБиХ неће моћи да врате своје станове, већ ће за њих моћи да добију надокнаду, ако ново станарско право нису остварили у некој од држава СФРЈ.

Кутлешић је навео да се највећи број потраживаних станова бивших припадника ЈНА и ВРС налази на подручју Сарајева, Бихаћа, Мостара, Зенице и Тузле.

Европски суд за људска права у Стразбуру, од 14 поднесених тужби, до сада је донио одлуку у корист бившег официра ЈНА Бранимира Ђокића, којом је наложена исплата одштете од 65.000 евра на име материјалне и нематеријалне штете због немогућности да врати стан у Сарајеву који је откупио.

Суд у Стразбуру донио је исту одлуку којом је БиХ наложено и да обештети Љепосаву Маго са 58.000 евра.

(Срна)

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

ДЕГОТХИА

15.04.2017 09:13

Е КУТЛЕШИЋУ НЕ ЗАМАЈАВАЈ ВОЈНЕ ПЕНЗИОНЕРЕ. СУД У ТИМ ПРЕДМЕТИМА ЈЕ "БЛОКИРАН" И МУДРО ЋУТИ, ЈЕР СУ СЕ ВЕЛИКИ ПОЛИТИЧКИ ЛИДЕРИ БОСАНСКЕ ТРОЈКЕ ДАВНО ДОГОВОРИЛИ ДА "ЗАМРЗНУ" ТУ ТЕМУ - МНОГО ЈЕ ТО ДА СЕ ВРАЋА ИЛИ ПЛАЋА ВЕЋ ОСТАРЈЕЛИМ, БОЛЕСНИМ И МАРГИНАЛИЗОВАНИМ ПЕНЗИОНИСАНИМ ПОДОФИЦИРИМА ВРС... БИТНО ЈЕ ЈЕДИНО ДА НИ ЈЕДАН ГЕНЕРАЛ ИЛИ ВИШИ ОФИЦИР НИЈЕ ОСАТАО БЕЗ КОМПЕЗАЦИЈЕ - СТАНА У РС КОЈИ ЈЕ ОТКУПИО.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

15.04.2017 09:34

Одлично. Поред тога, нису успјели да одраде оно за ста су се цијели живот једино школовали - одбрана земље. Зато, сиктер!

Name

РЕ РЕ

15.04.2017 10:28

Онда ти додји у РС и сиктериси бивсе официре ЈНА који су се борили на страни тзв Армије БиХ а који су остварили поврат својих станова и станарских права над истим.

Name

Дамир

15.04.2017 10:45

А да прво објасниш људима да сте рецимо ви скупина особа која је добила станове у Србији, а сад би то исто право остварили и у БиХ. Е¸па неће да може, а да сте били сигурни у успјех ваше тужбе давно би је упутили Европском суду.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

15.04.2017 12:46

Какав поврат КО ЦЕ истјерат те муздахедине у једну руку и у праву су сто немају хер да није били њих неби били ни федерације.

Name

Е дамире

15.04.2017 12:51

Зар си сигуран да су твоји из Сребренице и Братунца,те Жепе и Горађда продали своје и свијим парама купили станове и куће у Сарајеву?????

Name

Сански берберин

16.04.2017 19:19

Може може Дамире, да знаш да море. Има их који су добили стан у БГ или НС, па добили стан у БЛ, па ријешилии обештећење за станове у СА или другим мјестима ФБиХ-а. И нико не провјерава. А не мжее то свако. Треба чин имати што већи и образ што дебљи.

Name

Нек вам их не дају

15.04.2017 11:46

Кад сте рат изгубили, уз онолику војну надмоц. Вецина вас се током рата бавила лоповлуцима, а ратовали су резервисти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВРС

15.04.2017 13:56

Свака част "Нек вам га дају" на коментару. Рат су на својим плећима водили и добили резервисти, а не они који су школовани за то. Већина твојих колега Кутлешићу је повратила и продала станове из Федерације, а прије тога су добили станове од Републике Српске. ПОШТЕНО!

Name

Перо

15.04.2017 12:31

Дје си био досад.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Море

15.04.2017 16:36

Море марш багро паразитска у свим временима,па и сада ви сте били само багра која би да ратује туђом дјецом,џукеле,покажите да ли знате да живите од свог рада!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Маџар

16.04.2017 19:23

Има стара народна изрека: Послије боја копљем у трње. А шта са генералима и високим официрима послије рата..?? Исто у трње. Много се страдало. Недужних нема. А све стога што је свијет пун гада, како то рече јунак једне приповијетке.

ОДГОВОРИТЕ