Moguća tužba protiv BiH Strazburu

Predsjednik Udruženja vojnih penzionera Republike Srpske Milorad Kutlešić izjavio je da će članovi Udruženja, nakon što iscrpe sve pravne mogućnosti u BiH, povrat oko 200 vojnih stanova u Federaciji BiH ostvariti pokretanjem tužbi protiv BiH pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu.

Bosna i Hercegovina 15.04.2017 | 10:56
Moguća tužba protiv BiH Strazburu
Vlasti i pravosudne institucije Federacije BiH godinama opstruišu povrat vojnih stanova bivšim pripadnicima ЈNA, odnosno Vojske Republike Srpske /VRS/", rekao je Kutlešić.

Kutlešić napominje da vlasnici vojnih stanova svojim novcem plaćaju tužbe i advokate kako bi ostvarili pravo na povrat vojnih stanova u FBiH.

"U praksi se dešava da kantoni donesu presudu o povratu vojnih stanova, koju zatim obori Vrhovni sud FBiH vraćajući predmet u ponovni postupak, čime samo dobijaju na vremenu produžavajući našu agoniju", istakao je Kutlešić.

On je rekao da Vlada FBiH ne sprovodi ranije usvojeni Zakon o izmjenama i dopunama zakona o prodaji stanova na koje postoji stanarsko pravo, a kojim je predviđeno da vlasnici ili nosioci stanarskog prava nad stanovima ЈNA u FBiH neće moći da vrate svoje stanove, već će za njih moći da dobiju nadoknadu, ako novo stanarsko pravo nisu ostvarili u nekoj od država SFRЈ.

Kutlešić je naveo da se najveći broj potraživanih stanova bivših pripadnika ЈNA i VRS nalazi na području Sarajeva, Bihaća, Mostara, Zenice i Tuzle.

Evropski sud za ljudska prava u Strazburu, od 14 podnesenih tužbi, do sada je donio odluku u korist bivšeg oficira ЈNA Branimira Đokića, kojom je naložena isplata odštete od 65.000 evra na ime materijalne i nematerijalne štete zbog nemogućnosti da vrati stan u Sarajevu koji je otkupio.

Sud u Strazburu donio je istu odluku kojom je BiH naloženo i da obešteti Ljeposavu Mago sa 58.000 evra.

(Srna)

Komentari / 12

Ostavite komentar
Name

DEGOTHIA

15.04.2017 09:13

E KUTLEŠIĆU NE ZAMAJAVAJ VOJNE PENZIONERE. SUD U TIM PREDMETIMA JE "BLOKIRAN" I MUDRO ĆUTI, JER SU SE VELIKI POLITIČKI LIDERI BOSANSKE TROJKE DAVNO DOGOVORILI DA "ZAMRZNU" TU TEMU - MNOGO JE TO DA SE VRAĆA ILI PLAĆA VEĆ OSTARJELIM, BOLESNIM I MARGINALIZOVANIM PENZIONISANIM PODOFICIRIMA VRS... BITNO JE JEDINO DA NI JEDAN GENERAL ILI VIŠI OFICIR NIJE OSATAO BEZ KOMPEZACIJE - STANA U RS KOJI JE OTKUPIO.

ODGOVORITE
Name

re

15.04.2017 09:34

Odlično. Pored toga, nisu uspjeli da odrade ono za sta su se cijeli život jedino školovali - odbrana zemlje. Zato, sikter!

Name

RE RE

15.04.2017 10:28

Onda ti dodji u RS i sikterisi bivse oficire JNA koji su se borili na strani tzv Armije BiH a koji su ostvarili povrat svojih stanova i stanarskih prava nad istim.

Name

Damir

15.04.2017 10:45

A da prvo objasniš ljudima da ste recimo vi skupina osoba koja je dobila stanove u Srbiji, a sad bi to isto pravo ostvarili i u BiH. E¸pa neće da može, a da ste bili sigurni u uspjeh vaše tužbe davno bi je uputili Evropskom sudu.

ODGOVORITE
Name

Re

15.04.2017 12:46

Kakav povrat KO CE istjerat te muzdahedine u jednu ruku i u pravu su sto nemaju her da nije bili njih nebi bili ni federacije.

Name

E damire

15.04.2017 12:51

Zar si siguran da su tvoji iz Srebrenice i Bratunca,te Žepe i Gorađda prodali svoje i svijim parama kupili stanove i kuće u Sarajevu?????

Name

Sanski berberin

16.04.2017 19:19

Može može Damire, da znaš da more. Ima ih koji su dobili stan u BG ili NS, pa dobili stan u BL, pa riješilii obeštećenje za stanove u SA ili drugim mjestima FBiH-a. I niko ne provjerava. A ne mžee to svako. Treba čin imati što veći i obraz što deblji.

Name

Nek vam ih ne daju

15.04.2017 11:46

Kad ste rat izgubili, uz onoliku vojnu nadmoc. Vecina vas se tokom rata bavila lopovlucima, a ratovali su rezervisti.

ODGOVORITE
Name

VRS

15.04.2017 13:56

Svaka čast "Nek vam ga daju" na komentaru. Rat su na svojim plećima vodili i dobili rezervisti, a ne oni koji su školovani za to. Većina tvojih kolega Kutlešiću je povratila i prodala stanove iz Federacije, a prije toga su dobili stanove od Republike Srpske. POŠTENO!

Name

Pero

15.04.2017 12:31

Dje si bio dosad.

ODGOVORITE
Name

More

15.04.2017 16:36

More marš bagro parazitska u svim vremenima,pa i sada vi ste bili samo bagra koja bi da ratuje tuđom djecom,džukele,pokažite da li znate da živite od svog rada!!!

ODGOVORITE
Name

Madžar

16.04.2017 19:23

Ima stara narodna izreka: Poslije boja kopljem u trnje. A šta sa generalima i visokim oficirima poslije rata..?? Isto u trnje. Mnogo se stradalo. Nedužnih nema. A sve stoga što je svijet pun gada, kako to reče junak jedne pripovijetke.

ODGOVORITE