Британке, жене које највише пију у трудноћи

Будуће маме из Велике Британије не прихватају савет "да се треба избегавати алкохол током трудноће", истичу научници. Истраживање спроведено у 11 Европских земаља на узорку од 7. 905 жена показало је да чак 28,5 одсто жена из Велике Британије конзумира алкохол у трудноћи.

Здравље 13.04.2017 | 09:30
Британке, жене које највише пију у трудноћи
Лекари сматрају да алкохол треба избгавати током трудноће, јер може озбиљно да утиче на развој бебе, повећа ризик од побачаја, привременог порођаја, ниске порођајне тежине и створи потешкоће при учењу. Иако се конзумирање алкохола у Француској и Пољској налази на истом нивоу са Великом Британијом, њихов проценат жена које пију алкохол у трудноћи је изненађујуће мањи.

"Могу постојати разлике у националним смерницама, едукативним кампањама, родитељској бризи или односу према употреби алкохола, током трудноће", каже главни истраживач и професор Хедвиг Норденг из Норвешког Института за јавно здравље.

После Велике Британије, државе са највећим проценатом жена које пију у трудноћи су: Русија (26.5%) и Швајцарска (20.9%). Државе које су имале најмањи проценат су: Норвешка (4.1%), Шведска (7.2%) и Пољска (9.7%).

Жене које су признале да пију алкохол током трудноће су генерално старије, високо образоване и запослене. Такође, постоји велика шанса да су пушиле цигарете пре трудноће.

"Можемо претпоставити да су главни фактори социјални и културни", рекла је докторка Анђела Лупатели са Универзитета у Ослу.

"С једне стране женски ставови а са друге националне смернице у вези са алкохолом, могу утицати на понашање трудница које пију алкохол", наводи она.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

цупс

13.04.2017 20:35

Ове насе нико јос није анкетирао

ОДГОВОРИТЕ