Britanke, žene koje najviše piju u trudnoći

Buduće mame iz Velike Britanije ne prihvataju savet "da se treba izbegavati alkohol tokom trudnoće", ističu naučnici. Istraživanje sprovedeno u 11 Evropskih zemalja na uzorku od 7. 905 žena pokazalo je da čak 28,5 odsto žena iz Velike Britanije konzumira alkohol u trudnoći.

Zdravlje 13.04.2017 | 09:30
Britanke, žene koje najviše piju u trudnoći
Lekari smatraju da alkohol treba izbgavati tokom trudnoće, jer može ozbiljno da utiče na razvoj bebe, poveća rizik od pobačaja, privremenog porođaja, niske porođajne težine i stvori poteškoće pri učenju. Iako se konzumiranje alkohola u Francuskoj i Poljskoj nalazi na istom nivou sa Velikom Britanijom, njihov procenat žena koje piju alkohol u trudnoći je iznenađujuće manji.

"Mogu postojati razlike u nacionalnim smernicama, edukativnim kampanjama, roditeljskoj brizi ili odnosu prema upotrebi alkohola, tokom trudnoće", kaže glavni istraživač i profesor Hedvig Nordeng iz Norveškog Instituta za javno zdravlje.

Posle Velike Britanije, države sa najvećim procenatom žena koje piju u trudnoći su: Rusija (26.5%) i Švajcarska (20.9%). Države koje su imale najmanji procenat su: Norveška (4.1%), Švedska (7.2%) i Poljska (9.7%).

Žene koje su priznale da piju alkohol tokom trudnoće su generalno starije, visoko obrazovane i zaposlene. Takođe, postoji velika šansa da su pušile cigarete pre trudnoće.

"Možemo pretpostaviti da su glavni faktori socijalni i kulturni", rekla je doktorka Anđela Lupateli sa Univerziteta u Oslu.

"S jedne strane ženski stavovi a sa druge nacionalne smernice u vezi sa alkoholom, mogu uticati na ponašanje trudnica koje piju alkohol", navodi ona.

B 92
foto:internet

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

cups

13.04.2017 18:35

Ove nase niko jos nije anketirao

ODGOVORITE