И у кризи се има новца за кафу

Број новооснованих фирми у последње три године у БиХ је у порасту. Од почетка 2016. до марта ове године регистровано је 16. 882 нова предузећа.

Босна и Херцеговина 12.04.2017 | 22:56
И у кризи се има новца за кафу
Највећи број регистрован је у Сарајеву, Бањалуци и Мостару, а скоро свако десето је из области угоститељства. Следе неке друге услужне делатности као и одржавања и поправка возила.

Економиста Светлана Ценић каже да ово само показује структуру привреде БиХ.

"Народ увек седи у кафанама, и то видимо. Макар један чај, једна кафа. А, што се тиче возила, и кад гориво поскупи, точиће се за двадесет марака, или ће се смањити порција хлеба и меса, да би се могло возити. То је слика средине и привредне структуре ове земље", објашњава Ценић, пише РСЕ.

Ако се зна и да се највећи број политичких догађаја у Босни и Херцеговини дешава у угоститељским објектима, не изненађује што и за странце ово постаје земља кафана.

Само у Бањалуци, граду који према последњем попису из 2013. године, има 185.000 становника, има више од 1.000 кафића и барова.

За Бањалучане отварање углавном угоститељских објекта је очекивано јер осигурава сигурну зараду без много муке.

"То је феномен у БиХ који примећујем у Бањалуци јер ту живим и радим - без обзира колико да је тешка материјална ситуација, сви угоститељски објекти раде и стално су пуни. Ти људи који отварају очигледно имају неки профит иначе то не би радили. Које паре се ту троше, ја нисам сигурна, али сигурно да пазар ту остаје", каже Бранкица Спасенић.

Недељко Василић додаје: „Сви говоре криза је али увек се нађе нешто новца за кафу или пиво. Кафане имају успоне и падове али ће се сигурно одржавати. Како-тако.“

Професор Алекса Милојевић са Економског института у Бијељини истиче да оснивање великог броја малих фирми у БиХ оријентисаних углавном на услужне делатности неће поправити економску ситуацију у земљи.

"Запад, на масовној акционарској својини, у само један одсто великих предузећа прави 80 одсто свог богатства. У 95 одсто малих предузећа Запад прави свега пет одсто богатства, тако да ова маса малих предузећа без ослонца на крупна предузећа је наш потпуни економски крај", каже Милојевић.

Грађани Сарајева такође мисле да се са отварањем угоститељских објеката претерује и да је и то један од разлога одласка све више младих из ове земље.

Док и у БиХ не дође до стварање великих производних предузећа неће бити ни економског напретка, а и оснивање великог броја малих фирми сваке године је упитно, наглашава Милојевић.

"Великим делом ова нова предузећа се оснивају како би се избегло плаћање обавеза старих пропалих предузећа. Угаси се старо предузеће оснива се ново, на друго име", сматра Милојевић.

Ово потврђују и подаци Централне банке БиХ. Са 3. априлом ове године у Босни и Херцеговини има скоро 72.000 блокираних рачуна, а само од почетка 2016. и прва три месеца 2017. године блокирано је скоро 11.500 рачуна.

(РСЕ)
(Фото: Дејан Божић / РАС Србија)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

робија

12.04.2017 17:53

Ма нидје везе,опсти хаос,нема планс,стратегије,дио око власти И власт пљацка немилице,народ само понавља као папагај да немоземо ниста промјенити,а политицмари И талдзије сваки дан алавији!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

будо

12.04.2017 20:09

Увијек исти сједе по кафанама.

Name

Ме

12.04.2017 18:13

... То се некад говорило : " кад пропадас, пропадај отмено" ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

13.04.2017 13:42

Није тема кафа од 1.5 КМ ваљда, поред 3 пропале банке или уништене економије???

Name

ОЗРЕНАЦ

12.04.2017 19:49

То сам примијетио.Цим отопли пуни кафици по Бијељини.Само нек се ниста не ради.Није толика криза,колико народ неце да ради.Ко вели ако не могу имат сто хоцу,нецу се ни борит ни залагат да створим себи.Другим ријецима-инате се сами себи.Иди на село.Од пољопривреде се мозе увијек зивјет.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Исмет Хоро

12.04.2017 19:49

Јадна је дрзава у којој за један еуро мозес да се наједес.(двије кромпирусе).

ОДГОВОРИТЕ
Name

Митар

13.04.2017 04:13

Једни затварају фирме јер су видили да нико од малих нема сансе против оваквог система.Други мисле да су способни па це успјети али брзо додју до отрезњења и то тако иде у круг.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бн

13.04.2017 18:23

Е јаких ми фирми цврцу једну кафу по 2 сата.И као они су господа еј мој бозе спали ово све.

ОДГОВОРИТЕ