I u krizi se ima novca za kafu

Broj novoosnovanih firmi u poslednje tri godine u BiH je u porastu. Od početka 2016. do marta ove godine registrovano je 16. 882 nova preduzeća.

Bosna i Hercegovina 12.04.2017 | 22:56
I u krizi se ima novca za kafu
Najveći broj registrovan je u Sarajevu, Banjaluci i Mostaru, a skoro svako deseto je iz oblasti ugostiteljstva. Slede neke druge uslužne delatnosti kao i održavanja i popravka vozila.

Ekonomista Svetlana Cenić kaže da ovo samo pokazuje strukturu privrede BiH.

"Narod uvek sedi u kafanama, i to vidimo. Makar jedan čaj, jedna kafa. A, što se tiče vozila, i kad gorivo poskupi, točiće se za dvadeset maraka, ili će se smanjiti porcija hleba i mesa, da bi se moglo voziti. To je slika sredine i privredne strukture ove zemlje", objašnjava Cenić, piše RSE.

Ako se zna i da se najveći broj političkih događaja u Bosni i Hercegovini dešava u ugostiteljskim objektima, ne iznenađuje što i za strance ovo postaje zemlja kafana.

Samo u Banjaluci, gradu koji prema poslednjem popisu iz 2013. godine, ima 185.000 stanovnika, ima više od 1.000 kafića i barova.

Za Banjalučane otvaranje uglavnom ugostiteljskih objekta je očekivano jer osigurava sigurnu zaradu bez mnogo muke.

"To je fenomen u BiH koji primećujem u Banjaluci jer tu živim i radim - bez obzira koliko da je teška materijalna situacija, svi ugostiteljski objekti rade i stalno su puni. Ti ljudi koji otvaraju očigledno imaju neki profit inače to ne bi radili. Koje pare se tu troše, ja nisam sigurna, ali sigurno da pazar tu ostaje", kaže Brankica Spasenić.

Nedeljko Vasilić dodaje: „Svi govore kriza je ali uvek se nađe nešto novca za kafu ili pivo. Kafane imaju uspone i padove ali će se sigurno održavati. Kako-tako.“

Profesor Aleksa Milojević sa Ekonomskog instituta u Bijeljini ističe da osnivanje velikog broja malih firmi u BiH orijentisanih uglavnom na uslužne delatnosti neće popraviti ekonomsku situaciju u zemlji.

"Zapad, na masovnoj akcionarskoj svojini, u samo jedan odsto velikih preduzeća pravi 80 odsto svog bogatstva. U 95 odsto malih preduzeća Zapad pravi svega pet odsto bogatstva, tako da ova masa malih preduzeća bez oslonca na krupna preduzeća je naš potpuni ekonomski kraj", kaže Milojević.

Građani Sarajeva takođe misle da se sa otvaranjem ugostiteljskih objekata preteruje i da je i to jedan od razloga odlaska sve više mladih iz ove zemlje.

Dok i u BiH ne dođe do stvaranje velikih proizvodnih preduzeća neće biti ni ekonomskog napretka, a i osnivanje velikog broja malih firmi svake godine je upitno, naglašava Milojević.

"Velikim delom ova nova preduzeća se osnivaju kako bi se izbeglo plaćanje obaveza starih propalih preduzeća. Ugasi se staro preduzeće osniva se novo, na drugo ime", smatra Milojević.

Ovo potvrđuju i podaci Centralne banke BiH. Sa 3. aprilom ove godine u Bosni i Hercegovini ima skoro 72.000 blokiranih računa, a samo od početka 2016. i prva tri meseca 2017. godine blokirano je skoro 11.500 računa.

(RSE)
(Foto: Dejan Božić / RAS Srbija)

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

robija

12.04.2017 19:53

Ma nidje veze,opsti haos,nema plans,strategije,dio oko vlasti I vlast pljacka nemilice,narod samo ponavlja kao papagaj da nemozemo nista promjeniti,a politicmari I taldzije svaki dan alaviji!!!

ODGOVORITE
Name

budo

12.04.2017 22:09

Uvijek isti sjede po kafanama.

Name

Me

12.04.2017 20:13

... To se nekad govorilo : " kad propadas, propadaj otmeno" ...

ODGOVORITE
Name

Dragan

13.04.2017 15:42

Nije tema kafa od 1.5 KM valjda, pored 3 propale banke ili uništene ekonomije???

Name

OZRENAC

12.04.2017 21:49

To sam primijetio.Cim otopli puni kafici po Bijeljini.Samo nek se nista ne radi.Nije tolika kriza,koliko narod nece da radi.Ko veli ako ne mogu imat sto hocu,necu se ni borit ni zalagat da stvorim sebi.Drugim rijecima-inate se sami sebi.Idi na selo.Od poljoprivrede se moze uvijek zivjet.

ODGOVORITE
Name

Ismet Horo

12.04.2017 21:49

Jadna je drzava u kojoj za jedan euro mozes da se najedes.(dvije krompiruse).

ODGOVORITE
Name

Mitar

13.04.2017 06:13

Jedni zatvaraju firme jer su vidili da niko od malih nema sanse protiv ovakvog sistema.Drugi misle da su sposobni pa ce uspjeti ali brzo dodju do otreznjenja i to tako ide u krug.

ODGOVORITE
Name

Bn

13.04.2017 20:23

E jakih mi firmi cvrcu jednu kafu po 2 sata.I kao oni su gospoda ej moj boze spali ovo sve.

ODGOVORITE