ЕУ мора задржати пажњу на БиХ

Босна и Херцеговина суочена је с великим изазовима, а Европска унија у тој ситуацији мора потврдити свој стратешки интерес за стање у тој земљи, оцена је коју је високи представник међународне заједнице за БиХ Валентин Инцко изнео у уторак пред Одбором за спољне послове Европског парламента.

Босна и Херцеговина 11.04.2017 | 16:10
ЕУ мора задржати пажњу на БиХ
“Тешки изазови пред којима се налазе и ЕУ и БиХ захтијевају стратешки ангажман и опредијељеност. Не смемо занемарити опсег тих изазова и морамо се ухватити у коштац с њима", казао је Инцко у говору чији садржај је објавио његова сарајевска Канцеларија (ОХР).

Инцко је оценио да је БиХ ипак направила значајне кораке на путу ка евентуалном чланству у Унији и додао да је лично заговорник интеграције БиХ у ЕУ.

"Сматрам да ће процес интеграције покренути и убрзати реформе које су неопходне да се унапреде функционалност земље и добробит грађана. Стога ми је драго да је БиХ сада добила упитник ЕУ и да може почети с преко потребним променама,” казао је аустријски дипломата.

Инцко је, међутим, истовремено изразио забринутост чињеницом да "неки политичари не поштују владавину права, игноришући или чак одбацујући судске одлуке", апотрофирајући притом понашање председника Републике Српске Милорада Додика, али и политичаре у Федерацији БиХ, који се годинама препиру око решења за изборни модел који би се применио у Мостару, чиме је Мостарцима ускраћено бирачко право.

"Две најјаче странке у Мостару показале су мало иницијативе да реше тај проблем. С друге стране, органи власти РС као и странке са седиштем у РС предузели су кораке и активности противне самим основама Дејтонског мировног споразума, прекршивши одлуке Уставног суда БиХ", навео је Инцко.

Међународну заједницу и ЕУ Инцко је позвао да задрже пажњу на БиХ и појачају своје деловање у тој земљи с циљем проведбе реформи и успоставе стабилне и функционалне државе, пренела је Хина.

(Хина)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Ох, И фелл инто тхе Лоцх

11.04.2017 17:11

Овај мора да је до сад био на годисњем. Само сто је досао с годисњег, одма се бацио на посао. Мора да лови додатне проценте на плату. Кад је његова плата у питању, није то ни тако мало, десет посто од његових 10 % на његови плату је моја цијела платс. Зато ОХР неце скоро одавде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

11.04.2017 18:54

Немој да будеш ња ња Буди ла ла

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мф

12.04.2017 08:46

Па ти и такви као ти сте БиХ довели у ову теску ситуацију.

ОДГОВОРИТЕ