EU mora zadržati pažnju na BiH

Bosna i Hercegovina suočena je s velikim izazovima, a Evropska unija u toj situaciji mora potvrditi svoj strateški interes za stanje u toj zemlji, ocena je koju je visoki predstavnik međunarodne zajednice za BiH Valentin Incko izneo u utorak pred Odborom za spoljne poslove Evropskog parlamenta.

Bosna i Hercegovina 11.04.2017 | 16:10
EU mora zadržati pažnju na BiH
“Teški izazovi pred kojima se nalaze i EU i BiH zahtijevaju strateški angažman i opredijeljenost. Ne smemo zanemariti opseg tih izazova i moramo se uhvatiti u koštac s njima", kazao je Incko u govoru čiji sadržaj je objavio njegova sarajevska Kancelarija (OHR).

Incko je ocenio da je BiH ipak napravila značajne korake na putu ka eventualnom članstvu u Uniji i dodao da je lično zagovornik integracije BiH u EU.

"Smatram da će proces integracije pokrenuti i ubrzati reforme koje su neophodne da se unaprede funkcionalnost zemlje i dobrobit građana. Stoga mi je drago da je BiH sada dobila upitnik EU i da može početi s preko potrebnim promenama,” kazao je austrijski diplomata.

Incko je, međutim, istovremeno izrazio zabrinutost činjenicom da "neki političari ne poštuju vladavinu prava, ignorišući ili čak odbacujući sudske odluke", apotrofirajući pritom ponašanje predsednika Republike Srpske Milorada Dodika, ali i političare u Federaciji BiH, koji se godinama prepiru oko rešenja za izborni model koji bi se primenio u Mostaru, čime je Mostarcima uskraćeno biračko pravo.

"Dve najjače stranke u Mostaru pokazale su malo inicijative da reše taj problem. S druge strane, organi vlasti RS kao i stranke sa sedištem u RS preduzeli su korake i aktivnosti protivne samim osnovama Dejtonskog mirovnog sporazuma, prekršivši odluke Ustavnog suda BiH", naveo je Incko.

Međunarodnu zajednicu i EU Incko je pozvao da zadrže pažnju na BiH i pojačaju svoje delovanje u toj zemlji s ciljem provedbe reformi i uspostave stabilne i funkcionalne države, prenela je Hina.

(Hina)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Oh, I fell into the Loch

11.04.2017 17:11

Ovaj mora da je do sad bio na godisnjem. Samo sto je dosao s godisnjeg, odma se bacio na posao. Mora da lovi dodatne procente na platu. Kad je njegova plata u pitanju, nije to ni tako malo, deset posto od njegovih 10 % na njegovi platu je moja cijela plats. Zato OHR nece skoro odavde.

ODGOVORITE
Name

Dragan

11.04.2017 18:54

Nemoj da budeš nja nja Budi la la

ODGOVORITE
Name

Mf

12.04.2017 08:46

Pa ti i takvi kao ti ste BiH doveli u ovu tesku situaciju.

ODGOVORITE