Ердоган окренуо леђа Бакиру

Сусрет лидера у Мостару допринеће стабилизацији региона, али не и политичких односа унутар БиХ.

Босна и Херцеговина 05.04.2017 | 20:45
Ердоган окренуо леђа Бакиру
То је закључак овдашњих политичких аналитичара, који сматрају да ће нетрпељивост међу лидерима у БиХ на површину испливати већ за неколико дана. Наиме, помирљиви тонови, пре свега, водећих политичара БиХ, које су изнели после вечере у Мостару, за већину аналитичара је само био дипломатски и куртоазни потез пред гостима.

"Већ на следећој седници Председништва БиХ ће се видети колико је то помирење између домаћих лидера заправо искрено. Овај скуп у Мостару је више било показивање мишића, односно доказивање ко је јачи и ко има бољу позицију. Несумњиво је да је Драган Човић показао своју моћ, јер је успео да доведе у Мостар лидере из суседних држава и тиме, пре свега, показао Бакиру Изетбеговићу ко је јачи лидер. Интересантно је да је Изетбеговић одмах дао изјаве да ће размотрити промене Изборног закона БиХ, за шта се тренутно најгласније залаже Човић", каже политичка аналитичарка из Сарајева Ивана Марић.

Хипотетички гледано, резултат сусрета лидера у Мостару за аналитичара Жарка Папића такође је позитиван. Међутим, и он је скептичан да ће лидери у БиХ успети да ту позитивну атмосферу са заједничке вечере преточе у свој будући однос.

- Лидери у БиХ су се и до сада више пута састајали по кафанама, па би након пар седмица ти договори пропадали. Овде је донекле дошло до промене, јер су на састанку присуствовали највиши званичници из суседства, што би, када је реч о регионалној стабилности, могло бити неки позитиван знак. Међутим, превише разлога за оптимизам нема када је реч о односима унутар БиХ – сматра Папић.



Он верује и да ће долазак Вучића на место председника Србије додатно допринети стабилизацији односа у региону, што је на неки начин наговештено и током његовог боравка у Мостару.

"Међутим, у читавој овој причи битан је детаљ, а то је да је турски председник Ердоган телефоном разговорао са Вучићем док је био у Мостару и на тај начин прогласио Србију и Турску кључним фактором стабилности региона. Посебно је занимљиво да је разговарао са Вучићем, а не са Изетбеговићем. У том погледу, ту се ствари позитивно мењају по регион", сматра Папић.

По сазнањима „ЕуроБлица“, једини конкретан договор лидера у БиХ током радне вечере био је да би се ускоро могло кренути у промене Изборног закона БиХ, у чему их је посебно подржао хрватски премијер Андреј Пленковић.

"Веома је важно да методологија којом се бирају чланови Председништва буде таква да се обезбеди избор легитимних представника", поручио је Пленковић.

Човић је посебно инсистирао на томе да се могућност бирања представника Хрвата у институцијама БиХ више не може ничим условљавати.

"Неко верује да још може бирати у име других. Ја уверавам да не може", истакао је Човић.

Истовремено, Изетбеговић је рекао да је спреман на "уступке" и да верује у могућност договора.

"Што се тиче бошњачке стране, очекује се да помогнемо Хрватима да имају аутентичне представнике у Председништву БиХ и парламенту. Рекао сам шта је предуслов с моје стране – да нема никаквих нових етничких базираних ентитета и никаквих прича о подели БиХ. Ако смо сва тројица спремни на те кораке, онда идемо да радимо", рекао је Изетбеговић.

Критике Изетбеговићу

Самит лидера у Мостару био је уједно и први сусрет Бакира Изетбеговића и Александра Вучића након подношења захтева за ревизију пресуде по тужби БиХ против Србије, што је прилично нарушило односе две земље.

Међутим, извори „ЕуроБлица“ тврде да током радне вечере Вучић није отварао ту тему, већ да су то урадили остали лидери, који су пребацивали Изетбеговићу да је тим потезом све позитивне процесе вратио уназад.

Изетбеговић се, с друге стране, „бранио“ да је то био његов одговор на референдум у Републици Српској и залагање Хрвата за трећи ентитет.

"Ипак, генерално је закључено да је реформска агенда једини излаз за БиХ и да ће у њеном провођењу свако морати да мало попусти" – каже извор.

(ЕуроБлиц)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Геограпхy

05.04.2017 20:03

Није само Ердоан од њега и је и Бог дигао руке. Бакире и ти 2018. као и Силајџић идеш у политичку хисторију

ОДГОВОРИТЕ
Name

ниси упућен

05.04.2017 21:22

2018. се Силајџић враћа

Name

Ре ре

06.04.2017 05:22

Силајџић се враћа у п...у материну. Ако и тамо буде могао.

Name

007

06.04.2017 07:20

Зато су га Арапи пригрлили.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре 007

06.04.2017 15:22

Мислиш на терористе из муслиманског братства....