Erdogan okrenuo leđa Bakiru

Susret lidera u Mostaru doprineće stabilizaciji regiona, ali ne i političkih odnosa unutar BiH.

Bosna i Hercegovina 05.04.2017 | 20:45
Erdogan okrenuo leđa Bakiru
To je zaključak ovdašnjih političkih analitičara, koji smatraju da će netrpeljivost među liderima u BiH na površinu isplivati već za nekoliko dana. Naime, pomirljivi tonovi, pre svega, vodećih političara BiH, koje su izneli posle večere u Mostaru, za većinu analitičara je samo bio diplomatski i kurtoazni potez pred gostima.

"Već na sledećoj sednici Predsedništva BiH će se videti koliko je to pomirenje između domaćih lidera zapravo iskreno. Ovaj skup u Mostaru je više bilo pokazivanje mišića, odnosno dokazivanje ko je jači i ko ima bolju poziciju. Nesumnjivo je da je Dragan Čović pokazao svoju moć, jer je uspeo da dovede u Mostar lidere iz susednih država i time, pre svega, pokazao Bakiru Izetbegoviću ko je jači lider. Interesantno je da je Izetbegović odmah dao izjave da će razmotriti promene Izbornog zakona BiH, za šta se trenutno najglasnije zalaže Čović", kaže politička analitičarka iz Sarajeva Ivana Marić.

Hipotetički gledano, rezultat susreta lidera u Mostaru za analitičara Žarka Papića takođe je pozitivan. Međutim, i on je skeptičan da će lideri u BiH uspeti da tu pozitivnu atmosferu sa zajedničke večere pretoče u svoj budući odnos.

- Lideri u BiH su se i do sada više puta sastajali po kafanama, pa bi nakon par sedmica ti dogovori propadali. Ovde je donekle došlo do promene, jer su na sastanku prisustvovali najviši zvaničnici iz susedstva, što bi, kada je reč o regionalnoj stabilnosti, moglo biti neki pozitivan znak. Međutim, previše razloga za optimizam nema kada je reč o odnosima unutar BiH – smatra Papić.On veruje i da će dolazak Vučića na mesto predsednika Srbije dodatno doprineti stabilizaciji odnosa u regionu, što je na neki način nagovešteno i tokom njegovog boravka u Mostaru.

"Međutim, u čitavoj ovoj priči bitan je detalj, a to je da je turski predsednik Erdogan telefonom razgovorao sa Vučićem dok je bio u Mostaru i na taj način proglasio Srbiju i Tursku ključnim faktorom stabilnosti regiona. Posebno je zanimljivo da je razgovarao sa Vučićem, a ne sa Izetbegovićem. U tom pogledu, tu se stvari pozitivno menjaju po region", smatra Papić.

Po saznanjima „EuroBlica“, jedini konkretan dogovor lidera u BiH tokom radne večere bio je da bi se uskoro moglo krenuti u promene Izbornog zakona BiH, u čemu ih je posebno podržao hrvatski premijer Andrej Plenković.

"Veoma je važno da metodologija kojom se biraju članovi Predsedništva bude takva da se obezbedi izbor legitimnih predstavnika", poručio je Plenković.

Čović je posebno insistirao na tome da se mogućnost biranja predstavnika Hrvata u institucijama BiH više ne može ničim uslovljavati.

"Neko veruje da još može birati u ime drugih. Ja uveravam da ne može", istakao je Čović.

Istovremeno, Izetbegović je rekao da je spreman na "ustupke" i da veruje u mogućnost dogovora.

"Što se tiče bošnjačke strane, očekuje se da pomognemo Hrvatima da imaju autentične predstavnike u Predsedništvu BiH i parlamentu. Rekao sam šta je preduslov s moje strane – da nema nikakvih novih etničkih baziranih entiteta i nikakvih priča o podeli BiH. Ako smo sva trojica spremni na te korake, onda idemo da radimo", rekao je Izetbegović.

Kritike Izetbegoviću

Samit lidera u Mostaru bio je ujedno i prvi susret Bakira Izetbegovića i Aleksandra Vučića nakon podnošenja zahteva za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije, što je prilično narušilo odnose dve zemlje.

Međutim, izvori „EuroBlica“ tvrde da tokom radne večere Vučić nije otvarao tu temu, već da su to uradili ostali lideri, koji su prebacivali Izetbegoviću da je tim potezom sve pozitivne procese vratio unazad.

Izetbegović se, s druge strane, „branio“ da je to bio njegov odgovor na referendum u Republici Srpskoj i zalaganje Hrvata za treći entitet.

"Ipak, generalno je zaključeno da je reformska agenda jedini izlaz za BiH i da će u njenom provođenju svako morati da malo popusti" – kaže izvor.

(EuroBlic)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Geography

05.04.2017 22:03

Nije samo Erdoan od njega i je i Bog digao ruke. Bakire i ti 2018. kao i Silajdžić ideš u političku historiju

ODGOVORITE
Name

nisi upućen

05.04.2017 23:22

2018. se Silajdžić vraća

Name

Re re

06.04.2017 07:22

Silajdžić se vraća u p...u materinu. Ako i tamo bude mogao.

Name

007

06.04.2017 09:20

Zato su ga Arapi prigrlili.

ODGOVORITE
Name

ре 007

06.04.2017 17:22

Мислиш на терористе из муслиманског братства....