Крај хибридне Ф1 ере – враћамо се узбудљивој чађавој традицији!

Споразум је постигнут! До 2021. напушта се концепт турбохибридних мотора због повратка на традиционалније јефтиније, бучније, али и узбудљивије агрегате налик на оне из Шумахерових дана!

Остали спортови 23.04.2017 | 21:15
Крај хибридне Ф1 ере – враћамо се узбудљивој чађавој традицији!
Нови власник најбржег циркуса, компанија Либерти медија после турбохибридне револуције жели повратак Формуле 1 коренима. Челници тимова и нова циркузантска власт су постигли споразум да се до 2021. погонски склопови ману хибрида и врате на “прљавију”, а уједно и бучнију технологију мотора са унутрашњим сагоревањем.

Ова иницијатива ће омогућити традиционалније трке у којима ће до изражаја мање долазити индивидуални капацитети произвођача мотора. То заправо навијачи и желе, а пошто су се и челници тимова с тим сложили на састанку одржаном у петак, тако ће сигурно и бити.

“Веома са задовољан састанком, где је неколико страна успело да се сложи по питању различитих ствари! То је пресудно за даљи развојни пут шампионата. Наравно да ћемо се ми још неколико пута састати и договорити око разних детаља. Тек тада ћемо знати какве моторе ћемо имати 2021. године” казао је Жан Тод, председник ФИА федерације нагласивши да је потпуно сагласан с оним што предлагач, односно нови власник кога заступа Чејс Керитраже.

Овакав заскључак изведен је након дискусије у којој су учествовали тимови, руководство најбржег циркуса, али и ФИА. Генерални став постигнут начелним консензусом је да Формула 1 треба да напусти концепт 1,6 турбо агрегата. Очекује се да ће нови мотори постати нека врста пилот пројекта за технологије које би након експлоатационог периода у Ф1 могле пуну примену да пронађу у аутомобилској индустрији.

Колико је овај састанак заправо битан не само за Формулу 1, говори податак да су на састанку учествовали и представници Фолксвагенове групације која ће се такође позабавити концептом напуштања В6 хибрида. По речима предлагача, нови прописи ће изменити постојеће стање ствари по ком актуелна генерација агрегата има између 900 и 1.000 коњских снага са приближно 30 процената уштеде у потрошњи горива због коришћења хибридних додатака.

“Мислим да би било супер када би се вратили В10 мотори, са њиховим дивним звуком. Тренутни мотори су у реду за мене, али мислим да не импресионирају публику у тој мери као мотори генерације В10 или В12”, прокоментарисао је целу причу  Макс Верстапен, возач Ред Була, алудирајући на В10 конфигурацију положаја клипова на Ф1 агрегатима која је напуштена још 2005. да би се прешло на за два цилиндра мање В8 моторе.

Уместо резимеа, а као најава револуције, или повратка на традицију добро је рећи да ће нови прописи вероватно укинути и ограничење у количини горива у болидима Формуле 1. Наиме, тренутно је на снази акт који хомологизацијски ограничава запремину танка на 105 литара. Уколико све ово заживи, а нема разлога да се цела ствар не комерцијализује, Мерцедес АМГ Петронас, односно Дајмлер ће се наћи у позицији која брише стартну предност која је стечена великим улагањима у хибридну технологију. Наравно, са аспекта спорта то је добро јер Формула 1 и треба да буде такмичарски циркус, а не само полигон на ком ће се шепурити једни те исти добављачи мотора припадајуће технике.

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар