Kraj hibridne F1 ere – vraćamo se uzbudljivoj čađavoj tradiciji!

Sporazum je postignut! Do 2021. napušta se koncept turbohibridnih motora zbog povratka na tradicionalnije jeftinije, bučnije, ali i uzbudljivije agregate nalik na one iz Šumaherovih dana!

Ostali sportovi 23.04.2017 | 21:15
Kraj hibridne F1 ere – vraćamo se uzbudljivoj čađavoj tradiciji!
Novi vlasnik najbržeg cirkusa, kompanija Liberti medija posle turbohibridne revolucije želi povratak Formule 1 korenima. Čelnici timova i nova cirkuzantska vlast su postigli sporazum da se do 2021. pogonski sklopovi manu hibrida i vrate na “prljaviju”, a ujedno i bučniju tehnologiju motora sa unutrašnjim sagorevanjem.

Ova inicijativa će omogućiti tradicionalnije trke u kojima će do izražaja manje dolaziti individualni kapaciteti proizvođača motora. To zapravo navijači i žele, a pošto su se i čelnici timova s tim složili na sastanku održanom u petak, tako će sigurno i biti.

“Veoma sa zadovoljan sastankom, gde je nekoliko strana uspelo da se složi po pitanju različitih stvari! To je presudno za dalji razvojni put šampionata. Naravno da ćemo se mi još nekoliko puta sastati i dogovoriti oko raznih detalja. Tek tada ćemo znati kakve motore ćemo imati 2021. godine” kazao je Žan Tod, predsednik FIA federacije naglasivši da je potpuno saglasan s onim što predlagač, odnosno novi vlasnik koga zastupa Čejs Keritraže.

Ovakav zasključak izveden je nakon diskusije u kojoj su učestvovali timovi, rukovodstvo najbržeg cirkusa, ali i FIA. Generalni stav postignut načelnim konsenzusom je da Formula 1 treba da napusti koncept 1,6 turbo agregata. Očekuje se da će novi motori postati neka vrsta pilot projekta za tehnologije koje bi nakon eksploatacionog perioda u F1 mogle punu primenu da pronađu u automobilskoj industriji.

Koliko je ovaj sastanak zapravo bitan ne samo za Formulu 1, govori podatak da su na sastanku učestvovali i predstavnici Folksvagenove grupacije koja će se takođe pozabaviti konceptom napuštanja V6 hibrida. Po rečima predlagača, novi propisi će izmeniti postojeće stanje stvari po kom aktuelna generacija agregata ima između 900 i 1.000 konjskih snaga sa približno 30 procenata uštede u potrošnji goriva zbog korišćenja hibridnih dodataka.

“Mislim da bi bilo super kada bi se vratili V10 motori, sa njihovim divnim zvukom. Trenutni motori su u redu za mene, ali mislim da ne impresioniraju publiku u toj meri kao motori generacije V10 ili V12”, prokomentarisao je celu priču  Maks Verstapen, vozač Red Bula, aludirajući na V10 konfiguraciju položaja klipova na F1 agregatima koja je napuštena još 2005. da bi se prešlo na za dva cilindra manje V8 motore.

Umesto rezimea, a kao najava revolucije, ili povratka na tradiciju dobro je reći da će novi propisi verovatno ukinuti i ograničenje u količini goriva u bolidima Formule 1. Naime, trenutno je na snazi akt koji homologizacijski ograničava zapreminu tanka na 105 litara. Ukoliko sve ovo zaživi, a nema razloga da se cela stvar ne komercijalizuje, Mercedes AMG Petronas, odnosno Dajmler će se naći u poziciji koja briše startnu prednost koja je stečena velikim ulaganjima u hibridnu tehnologiju. Naravno, sa aspekta sporta to je dobro jer Formula 1 i treba da bude takmičarski cirkus, a ne samo poligon na kom će se šepuriti jedni te isti dobavljači motora pripadajuće tehnike.

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar