Подршка за обољелу дјецу

Удружење за помоћ лицима обољелим од аутизма "Другачији свијет" из Бијељине предаће у понедјељак, 3. априла, Скупштини града око 4. 000 потписа грађана да буџетска средства за обољелу дјецу, која сада износе 145 КМ, буду враћена на претходни ниво од 290 КМ.

Република Српска 01.04.2017 | 15:09
Подршка за обољелу дјецу
Предсједник Удружења Катја Благић рекла је новинарима да су потписе прикупили за неколико дана и да је увјерена да ће се изборити са тим проблемом, иако је и 290 КМ "минорно и недовољно".

Благићева је поновила да је понашање градске власти очигледан примјер небриге према болесној дјеци, те подсјетила да је Скупштина града у јуну 2016. године повећала средства за ову дјецу, а онда их у децембру умањила.

Она очекује да би иницијатива о враћању средстава на ниво од 290 КМ требало да прође на априлској Скупштини града, те је поручила да су родитељи ове дјеце спремни на све.

"Ово је легалан начин којим идемо, а ако не успијемо борићемо се свим правним средствима која постоје", навела је Благићева поводом 2. априла - Свјетског дана особа са аутизмом.

Она је нагласила да се Удружење "Другачији свијет" бори само за основна, елементарна права болесног дјетета, те објаснила да је ријеч о дјеци са инвалидитетом и да, према закону, испуњавају услове да буду смјештена у установу.

Благићева је навела да је издвајање из буџета града Бијељина било 40 одсто од цијене смјештаја у установу, а сада је 20 одсто.

"Нагласила бих да неке локалне заједнице сносе трошкове од 100 одсто за установу у коју се дјеца смјесте, под условом да родитељи не раде и не постоје друга новчана примања", напоменула је Благићева.

Благићева је указала на тешку ситуацију породица у којима је један члан оболио од аутизма, те да је жалосно да се данас боре за ова права, умјесто да иду даље у заштити дјеце.

"Умјесто да се боримо да обезбиједимо наруквице за дјецу са аутизмом, да спријечимо догађај попут оног који се догодио породици Стијепић у Лопарама, боримо се за нешто што никако није смјело да буде под знаком питања, нешто што је елементарно", рекла је Благићева.

Она је напоменула да једно дијете обољело од аутизма носи потребе седморо здраве дјеце, те нагласила да неће одустати од борбе да остваре права ове дјецем јер би то значило одустати од свог дјетета. "А ја то не желим", поручила је Благићева.

На подручју Бијељине регистровано је 14 дјеце обољеле од аутизма, а на буџету је 130 дјеце који су корисници проширеног права из социјалне заштите - смјештај у властиту породицу.

(БН телевизија)

Коментари / 0

Оставите коментар