Podrška za oboljelu djecu

Udruženje za pomoć licima oboljelim od autizma "Drugačiji svijet" iz Bijeljine predaće u ponedjeljak, 3. aprila, Skupštini grada oko 4. 000 potpisa građana da budžetska sredstva za oboljelu djecu, koja sada iznose 145 KM, budu vraćena na prethodni nivo od 290 KM.

Republika Srpska 01.04.2017 | 15:09
Podrška za oboljelu djecu
Predsjednik Udruženja Katja Blagić rekla je novinarima da su potpise prikupili za nekoliko dana i da je uvjerena da će se izboriti sa tim problemom, iako je i 290 KM "minorno i nedovoljno".

Blagićeva je ponovila da je ponašanje gradske vlasti očigledan primjer nebrige prema bolesnoj djeci, te podsjetila da je Skupština grada u junu 2016. godine povećala sredstva za ovu djecu, a onda ih u decembru umanjila.

Ona očekuje da bi inicijativa o vraćanju sredstava na nivo od 290 KM trebalo da prođe na aprilskoj Skupštini grada, te je poručila da su roditelji ove djece spremni na sve.

"Ovo je legalan način kojim idemo, a ako ne uspijemo borićemo se svim pravnim sredstvima koja postoje", navela je Blagićeva povodom 2. aprila - Svjetskog dana osoba sa autizmom.

Ona je naglasila da se Udruženje "Drugačiji svijet" bori samo za osnovna, elementarna prava bolesnog djeteta, te objasnila da je riječ o djeci sa invaliditetom i da, prema zakonu, ispunjavaju uslove da budu smještena u ustanovu.

Blagićeva je navela da je izdvajanje iz budžeta grada Bijeljina bilo 40 odsto od cijene smještaja u ustanovu, a sada je 20 odsto.

"Naglasila bih da neke lokalne zajednice snose troškove od 100 odsto za ustanovu u koju se djeca smjeste, pod uslovom da roditelji ne rade i ne postoje druga novčana primanja", napomenula je Blagićeva.

Blagićeva je ukazala na tešku situaciju porodica u kojima je jedan član obolio od autizma, te da je žalosno da se danas bore za ova prava, umjesto da idu dalje u zaštiti djece.

"Umjesto da se borimo da obezbijedimo narukvice za djecu sa autizmom, da spriječimo događaj poput onog koji se dogodio porodici Stijepić u Loparama, borimo se za nešto što nikako nije smjelo da bude pod znakom pitanja, nešto što je elementarno", rekla je Blagićeva.

Ona je napomenula da jedno dijete oboljelo od autizma nosi potrebe sedmoro zdrave djece, te naglasila da neće odustati od borbe da ostvare prava ove djecem jer bi to značilo odustati od svog djeteta. "A ja to ne želim", poručila je Blagićeva.

Na području Bijeljine registrovano je 14 djece oboljele od autizma, a na budžetu je 130 djece koji su korisnici proširenog prava iz socijalne zaštite - smještaj u vlastitu porodicu.

(BN televizija)

Komentari / 0

Ostavite komentar