Отимање војне имовине Српској

Републичка управа за геодетске и имовинско-правне послове (РУГИП) добила је захтјев да десет локација проглашених перспективном војном имовином прекњижи са Републике Српске на БиХ.

Република Српска 31.03.2017 | 15:19
Отимање војне имовине Српској
Захтјев је самоиницијативно послала бивши правобранилац БиХ Медина Вилић за вријеме док је обављала ту функцију. У тим случајевима чак није донесена ни одлука Суда БиХ на коју би се позвала, иако РС ни под тим условом не прихвата да војна имовина буде укњижена на БиХ јер суд и не може да се бави тим питањем.

Вршилац дужности правобраниоца БиХ Млађен Мандић, који је наслиједио Вилићеву након што је почетком године отишла у пензију, потврдио је јуче "Гласу Српске" да је РУГИП-у упућен спорни захтјев.

''Вилићева је то урадила без знања Колегијума Правобранилаштва БиХ и са њеним захтјевом нису били упознати ни хрватски ни српски члан. Њен захтјев нема никакву правну снагу. Ја то никад нисам потписао'', каже Мандић.

Он је подсјетио да је Правобранилаштво БиХ морало да тражи од Републике Српске књижење војне имовине у Хан Пијеску на БиХ, јер је Суд БиХ у том случају донио одлуку која је постала правоснажна.

''То је морало бити затражено јер је неизвршење судске одлуке кривично дјело. Осталих десет захтјева нема никакву правну снагу, јер да би то било уписано, мора се имати извод из грунтовнице. То је вјероватно била само нека врста обавјештења и то не обавезује ни РУГИП, ни РС на књижење'', рекао је Мандић.

У РУГИП-у кажу да је само захтјев за укњижење права власништва над војним објектом "Велики Жеп" у Хан Пијеску заснован на судској пресуди.

''У преосталих десет случајева није донесена судска пресуда, па је непознато зашто нам је Правобранилаштво БиХ упутило спорни захтјев'', кажу у РУГИП-у.

Савјетник министра правде РС Никола Ковачевић каже да је несхватљиво да Правобранилаштво БиХ тражи да сва перспективна војна имовина на територији Републике Српске буде укњижена на БиХ без одлуке Суда БиХ.

''Ту се ради о територији Републике Српске, а не о имовини. БиХ нема територије јер је она Дејтонским споразумом подијељена на ентитете и дистрикт. Република Српска на својој територији врши законодавну, извршну и судску власт. Друга је ствар када неко физичко или правно лице има право да стекне својину на имовину. Када би Република Српска уступила БиХ своју територију, то би значило да на тој територији Република Српска више не би имала ни законодавну ни извршну ни судску власт - каже Ковачевић.

Он наводи примјер војног комплекса на Мањачи надомак Бањалуке чија је територија величине једне општине.

''Кад би то било укњижено на БиХ, не само да би Република Српска ту изгубила власт, него би тиме њена територија била умањена. Уставом Републике Српске је дефинисано да је територија Српске неотуђива, недјељива и јединствена и то значи да је и Суд БиХ донио одлуку супротну Уставу Републике Српске'', каже Ковачевић.

Књижење перспективне непокретне војне имовине постављено је на министарском састанку у Талину 2010. године као услов БиХ за почетак примјене Акционог плана за чланство у НАТО-у (МАП). Тада је БиХ условно додијељен МАП, уз захтјев да укњижи 63 перспективне непокретне војне локације као своје власништво. Шефови водећих политичких странака у БиХ договорили су да ће то питање бити ријешено у пакету са осталом државном имовином.

Дерогирање закона

Никола Ковачевић је нагласио да и високи представник за БиХ Валентин Инцко девалвира своје законе пишући предсједавајућем Савјета министара БиХ Денису Звиздићу да је војна имовина у власништву БиХ.

- Тиме дерогира закон који је високи представник наметнуо 2005. године. Тај закон забранио је располагање имовином - рекао је Ковачевић.

Локације војне имовине за коју је затражено да буде укњижена на БиХ: Добој, Приједор, Билећа, Дервента, Прњавор, Угљевик, Фоча, Бањалука, Бијељина, Хан Пијесак.

(Глас Српске)

Коментари / 18

Оставите коментар
Name

Закон

31.03.2017 14:18

Нека ми неко објасни који је суд јаци знаци имамо уставни суд РС па Федерације и дрзавни уставни суд БиХ.Па докле се висе натезете и једни и други јос странце да отјерамо ми требамо довести странце све у суд у оба ентитета.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да се зна

31.03.2017 20:51

Суд партије је горњи..

Name

Окупација

31.03.2017 14:20

Циљеви су јасни: Наша земља треба да буде запосједнута (отета) од стране страних окупатора који би да се још више увуку у наш простор и да запечате окупацију - а све под неким окриљем чланства у једној алијанси који има крв на рукама људи како са ових простора тако и људи на Блиском истоку.

ОДГОВОРИТЕ
Name

раде

31.03.2017 14:32

Ми странце трwбамо довести да нам воде дрзаву јер наси не знају.....а војна имовина треба да буде сва дрзавна имовина ипак је дрзава БиХ ја као србин тако гледам морамо сви прихватити ту гдје зивимо и гледати за боље сутра да имамо посао да нам динеца имају неато кад ми нисмо

ОДГОВОРИТЕ
Name

комедија

31.03.2017 15:27

Каква си ти будалина.

Name

Ре

31.03.2017 15:37

Ма моја дрзава за србски народ није мит ЦЕ никад бити србски народ незели да зиви СА којекаквим терористицким организацијама а испастамо због тога ОВА БиХ никад неце бит дрзава

Name

МиГ

31.03.2017 17:00

А ја мислим да ти ниси "Раде" и да се лажно представљаш. То је класична бошњачка прича - бавите се ви послом и од чега ћете живјети, а ми ћемо спроводити Алијине циљеве о унитарној Босни.

Name

бл

31.03.2017 14:33

Сад це мирко стојциновиц на мјесту помоцника директора за послове надзора утврдити ција је војна имовина, данас је именован на адурс а јос није разријесен у прс

ОДГОВОРИТЕ
Name

xxx

31.03.2017 15:10

а син драган цлан комисије

Name

цорзо

31.03.2017 17:48

Прави срања и бицес наградјен, тако је то, цовјека овамо смјењују а у ругипп наградјују

Name

Милан

31.03.2017 16:23

Превисе се прасине дизе око те имовине ,та иста имовина пропада сваки дан , мислим да је боље да се то укњизи на Дрзаву БиХ тако це се конацно ријесит и знати ста је ције овако се незна ни које власник имовине !

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре милан

31.03.2017 16:36

Идиоте не постоји дрзава беиха то је само у твојој глави.ти преписуј своје у Републику Српску не дирајте није васе власниство нити це када висе бити

Name

Рере Милан

31.03.2017 18:26

И ти имас главу али ти је празна супља

Name

Кики

31.03.2017 23:14

Бас си духовит Милане...цуј на БИХ да се укњизи...а ста има лосе да се укњизи на РС....и наравно да то користе Орузане Снаге док за то имају потребу,а после кад и ако престане потреба за користењем да се да опстини којој припада....једноставно и најреалније.

Name

ссср

31.03.2017 18:17

Овај мандиц је лопина белодветска а дрзавно правобраниластво растимани оркестар

ОДГОВОРИТЕ
Name

ругипп

31.03.2017 18:33

Сад це правобранилац мирко стојциновиц спасити војну имовину на територији рс, као и ову у градску Бањој Луци

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да се зна

31.03.2017 20:55

Ако се почасти, баци нешто на каву, како се то већ вели.

Name

пј бл

31.03.2017 19:20

Цовјек је оцигледно струцњак без кога ово друство не мозе

ОДГОВОРИТЕ