Подршка пројекту "зелени град"

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић истакао је данас да је намјера Српске да на најбољи начин искористи географски положај, природне љепоте историјско и културно насљеђе,као добре претпоставке да се Бањалука и остале локалне заједнице по узору на европске градове активно укључе у пројекат "Зелени град".

Република Српска 29.03.2017 | 10:57
Подршка пројекту "зелени град"
На отварању конференције Института региона Европе /ИРЕ/ о мобилности "Бањалука - како до статуса еколошки одрживог града: Одрживи и међусобно повезани градови Европе", Чубриловић је нагласио да Бањалука, Република Српска и БиХ географским положајем припадају Европи, баштине одређене европске традиције, али посједују и културна и историјска насљеђа истока.

"Ове чињенице доприносе богатству и разноликости које се одражавају како у култури умјетности, тако и у саобраћају, инфраструктури, архитектури и начину живљења", рекао је Чубриловић.

Он је напоменуо да Република Српска и БиХ желе да сачувају и примијене најбоље праксе и позитивна искуства различитих традиција, те да ће Народна скупштина Републике Српске и даље водити политику европских интеграција.

"Желимо да сачувамо и примијенимо праксе и најбоља искуства која су нам дошла посредством Аустроугарске и Отоманског царства, а традиција и култура живљења на овим просторима темеље се и на насљеђу Византије, чије трагове имамо и у центру Бањалуке, која је препознатљива и по природним љепотама, ријекама, брдовитом рељефом и парковима", додао је Чубриловић.

Он каже да епитет "зеленог града" може да се припише и бројним градовима и општинама у Републици Српској.

"Одржавање ове конференције је добра прилика да се представници републичке и локалне власти повежу са представницима власти и стручњацима из европских градова и држава. Ово је један од начина да буду искориштене могућности и одреде заједнички пројекти којим ће се чвршће повезивати градови", рекао је Чубриловић.

Он је захвалио што је одлучено да Конференција буде одржана у Бањалуци и да овај град буде у заједници међусобно повезаних градова Европе.

Предсједник ИРЕ Франц Шаусбергер навео је да је циљ Конференције подстицање и промоција еколошких и безбједних начина кретања у саобраћају.

"Наша политика заснива се на очувању екологије и смањењу саобраћајних гужви. Бањалука, као град богат природним ресурсима, парковима, алејама, заслужује назив `зеленог града`", рекао је Шаусбергер.

Он каже да се настоји успоставити концепт повезивања градова који могу бити "зелени градови" и да се из фондова ЕУ финансира успостављање оваквог концепта.

Шаусбергер је захвалио институцијама Републике Српске и граду Бањалука на подршци приликом организовања Конференције.

У организацији Народне скупштине Републике Српске и ИРЕ данас се у Бањалуци одржава 6. конференција ИРЕ о мобилности "Бањалука - како до статуса еколошки одрживог града: Одрживи и међусобно повезани градови Европе".

Конференцији присуствују представаници институција Републике Српске, локалних заједница, европских институција и земаља ЕУ.

(Срна)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Село

29.03.2017 11:19

Поздрављам сваку добру идеју за зеленило ЦИСТ ВАЗДУХ у градовима исто тако на селу и све сто има непроцјенљиву вриједност а посебно здравља а сви знамо да зеленило и цист ваздух имају своју вриједност ХВАЛА !!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЖУЋО

29.03.2017 19:55

КАКВЕ БУДАЛЕ ПРИЧАЈУ О Б.ЛУЦИ КАО ЗЕЛЕНОМ ГРАДУ. СВЕ ЗЕЛЕНЕ ПОВРШИНЕ СУ УНИШТИЛИ И НАПРАВИЛИ ЗГРАДЕ НПР У ПИЦИНОМ ПАРКУ, ГРАДОНАЧЕЛНИК УВОДИ ГРЈАЊЕ НА ДРВА КАО У СРЕДЊЕМ ВИЈЕКУ, ПОРЕД ВРБАСА И БАЊЕ СЛАТИНА И ШЕХЕРА КОЈЕ ЈЕ МОГАО ИСКОРИСТИТИ ЗА ГРИЈАЊЕ. ОН КАО ЕЛ. ИНЖИЊЕР ЈЕ МОГАО АЛИ НИЈЕ ЗНАО, ПРЕДЛОЖИТИ НЕШТО ЕКОЛОШКИ ПРИХВАТЉИВО, Б.ЛУКА ЈЕ ДНО ДНА У КОЈОЈ ВЛАДАЈУ СЕЉАЧИНЕ

ОДГОВОРИТЕ