Podrška projektu "zeleni grad"

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović istakao je danas da je namjera Srpske da na najbolji način iskoristi geografski položaj, prirodne ljepote istorijsko i kulturno nasljeđe,kao dobre pretpostavke da se Banjaluka i ostale lokalne zajednice po uzoru na evropske gradove aktivno uključe u projekat "Zeleni grad".

Republika Srpska 29.03.2017 | 10:57
Podrška projektu "zeleni grad"
Na otvaranju konferencije Instituta regiona Evrope /IRE/ o mobilnosti "Banjaluka - kako do statusa ekološki održivog grada: Održivi i međusobno povezani gradovi Evrope", Čubrilović je naglasio da Banjaluka, Republika Srpska i BiH geografskim položajem pripadaju Evropi, baštine određene evropske tradicije, ali posjeduju i kulturna i istorijska nasljeđa istoka.

"Ove činjenice doprinose bogatstvu i raznolikosti koje se odražavaju kako u kulturi umjetnosti, tako i u saobraćaju, infrastrukturi, arhitekturi i načinu življenja", rekao je Čubrilović.

On je napomenuo da Republika Srpska i BiH žele da sačuvaju i primijene najbolje prakse i pozitivna iskustva različitih tradicija, te da će Narodna skupština Republike Srpske i dalje voditi politiku evropskih integracija.

"Želimo da sačuvamo i primijenimo prakse i najbolja iskustva koja su nam došla posredstvom Austrougarske i Otomanskog carstva, a tradicija i kultura življenja na ovim prostorima temelje se i na nasljeđu Vizantije, čije tragove imamo i u centru Banjaluke, koja je prepoznatljiva i po prirodnim ljepotama, rijekama, brdovitom reljefom i parkovima", dodao je Čubrilović.

On kaže da epitet "zelenog grada" može da se pripiše i brojnim gradovima i opštinama u Republici Srpskoj.

"Održavanje ove konferencije je dobra prilika da se predstavnici republičke i lokalne vlasti povežu sa predstavnicima vlasti i stručnjacima iz evropskih gradova i država. Ovo je jedan od načina da budu iskorištene mogućnosti i odrede zajednički projekti kojim će se čvršće povezivati gradovi", rekao je Čubrilović.

On je zahvalio što je odlučeno da Konferencija bude održana u Banjaluci i da ovaj grad bude u zajednici međusobno povezanih gradova Evrope.

Predsjednik IRE Franc Šausberger naveo je da je cilj Konferencije podsticanje i promocija ekoloških i bezbjednih načina kretanja u saobraćaju.

"Naša politika zasniva se na očuvanju ekologije i smanjenju saobraćajnih gužvi. Banjaluka, kao grad bogat prirodnim resursima, parkovima, alejama, zaslužuje naziv `zelenog grada`", rekao je Šausberger.

On kaže da se nastoji uspostaviti koncept povezivanja gradova koji mogu biti "zeleni gradovi" i da se iz fondova EU finansira uspostavljanje ovakvog koncepta.

Šausberger je zahvalio institucijama Republike Srpske i gradu Banjaluka na podršci prilikom organizovanja Konferencije.

U organizaciji Narodne skupštine Republike Srpske i IRE danas se u Banjaluci održava 6. konferencija IRE o mobilnosti "Banjaluka - kako do statusa ekološki održivog grada: Održivi i međusobno povezani gradovi Evrope".

Konferenciji prisustvuju predstavanici institucija Republike Srpske, lokalnih zajednica, evropskih institucija i zemalja EU.

(Srna)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Selo

29.03.2017 11:19

Pozdravljam svaku dobru ideju za zelenilo CIST VAZDUH u gradovima isto tako na selu i sve sto ima neprocjenljivu vrijednost a posebno zdravlja a svi znamo da zelenilo i cist vazduh imaju svoju vrijednost HVALA !!!!!

ODGOVORITE
Name

ŽUĆO

29.03.2017 19:55

KAKVE BUDALE PRIČAJU O B.LUCI KAO ZELENOM GRADU. SVE ZELENE POVRŠINE SU UNIŠTILI I NAPRAVILI ZGRADE NPR U PICINOM PARKU, GRADONAČELNIK UVODI GRJANJE NA DRVA KAO U SREDNJEM VIJEKU, PORED VRBASA I BANJE SLATINA I ŠEHERA KOJE JE MOGAO ISKORISTITI ZA GRIJANJE. ON KAO EL. INŽINJER JE MOGAO ALI NIJE ZNAO, PREDLOŽITI NEŠTO EKOLOŠKI PRIHVATLJIVO, B.LUKA JE DNO DNA U KOJOJ VLADAJU SELJAČINE

ODGOVORITE