Партнерство Додика и Човића на проби

ХДЗ 1990. ће на сљедећој сједници Хрватскога народног сабора (ХНС) затражити да се у ХНС-ове приједлоге иИзборног закона БиХ унесу и приједлози измјена које се тичу избора у Републици Српској.

Босна и Херцеговина 29.03.2017 | 09:02
Партнерство Додика и Човића на проби
Илија Цвитановић, предсједник ХДЗ-а 1990, казао је за Фактор да ће ова странка изнијети своја начела и затражити да ХНС уради анализу положаја Хрвата у Републици Српској, односно начин избора Хрвата у скупштину Републике Српске и Вијеће народа Републике Српске.

Очекују подршку свих хрватских странака

- Оно што тражимо у Федерацији БиХ, а односи се на легитимно заступање Хрвата, затражићемо и за Републику Српску. Клуб Хрвата у Вијећу народа Републике Српске никад се није могао позвати на витални национални интерес зато што никад од укупно осам делегата није било пет легитимних представника Хрвата. Вазда су СНСД и СДС бирали тамо 'своје' Хрвате – нагласио је Цвитановић у изјави за Фактор.

Додао је да ће тражити и да се нађе начин да Хрвати бирају Хрвате у Народну скупштину Републике Српске “или кроз засебну изборну јединицу у РС-у” што би стручњаци ХНС-а требали знати ријешити како би “Хрвати добили четири по уставу загарантована легитимна представника”.

На основу та четири добили бисмо и четири легитимна делегата у Вијећу народа Републике Српске. Ако не прође тај модел, ми ћемо предложити да се свих осам хрватских делегата у Вијећу народа Републике Српске бира из општинских скупштина између хрватских одборника – нагласио је Цвитановић.

У ХДЗ-у 1990 очекују подршку својим начелима и приједлозима.

- Не желим вјеровати да би неко могао водити хрватску странку и не подржати ово. Баш ме занима како ће реаговати остали у ХНС-у, прије свих ХДЗ БиХ – казао је Цвитановић за Фактор.

Његов колега из Предсједништва ХНС-а, предсједник ХСП-а БиХ Станко Приморац казао је да зна да ХДЗ 1990 припрема тај приједлог, али да га још није видио.

- Начелно сам апсолутно за то. Требамо то усагласити на ХНС-у и артикулисати као наш приједлог. ХСП БиХ има посланицу у Народној скупштини Републике Српске и делегата у Вијећу народа Републике Српске. међутим, годинама српске странке, на сличан начин као што се попуни Клуб Срба у Дому народа ФБиХ, попуњава 'реда ради' Клуб Хрвата у Вијећу народа Републике Српске – казао је Приморац за Фактор.

Бошњаци и Срби морају мало попустити

Марио Караматић, предсједник ХСС-а, члан Предсједништва ХНС-а и делегат у Дому народа Парламента БиХ, каже да би његова странка подржала такав један приједлог, али указује и на то да се око измјена Изборног закона БиХ морају усагласити Бошњаци, Хрвати и Срби и постићи консензус.

- Мислим да је вријеме да сједнемо и озбиљно разговарамо о питањима која муче било кога. Хрвати су у најнезавиднијем положају и у ФБиХ и у Републици Српској. Парадоксално је да као политички народ највише права имамо у Брчко Дистрикту БиХ. Мислим да Бошњаци морају мало попустити у ФБиХ око избора легитимних представника Хрвата и Срба. Срби у Републици Српској морају мало попустити што се тиче Бошњака и Хрвата у Републици Српској – казао је Караматић за Фактор.

Он оцјењује да би се таквим договором ријешило 90 одсто проблема у БиХ.

(БН/Фактор)

.

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

сеxолог

29.03.2017 07:18

.ебо вас и србин и хрват и босњак и остали... Има ли ко да говори о све празнијим стомацима?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоол

29.03.2017 07:58

Сит се гландном не вјерује.

Name

мисслим

29.03.2017 08:01

Свака цаст пресли су у досаду.

Name

Дамир

29.03.2017 08:26

Тако је ко нас јебе и нисмо неки људи.

Name

Напријед

29.03.2017 07:23

Брига ове двије лопине, само гледају ста це покрасти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

рокy

29.03.2017 09:26

Ма,Додо је Бог..

Name

Дата је ријец (цовиц)

29.03.2017 07:39

Немозете то оцекивати док год лицемјер Цовиц подрзава Додика у растурању БИХ и гаранције додику да се неце тразити никаква права за хрвате у Р.Српској.Па и Додик је рекао сам да нетреба тразити права срба у федерацији посебно у Мостару па ни да су срби конституиван народ,због тога да неби Цовицу покварио циљеве о трецем ентитету.Т је додик рекао зна се јер како казе онда би хрвати тразили веца права у ресу а и босњаци,то су мламази гледају само лицни интерес.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Додо

29.03.2017 07:41

Нака се прво Хрвати одлуче гдје ће ХР или БиХ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Исцрпљени

29.03.2017 07:44

Народ је одавно и гладан и исцрпљен и депресиван. Срам вас било. Нећете то у гроб одбијати. А знате какво је правило, отетим стечено, неки ваш драги потомак ће хладно профуцкати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

попара

29.03.2017 07:55

Ово је податак од 07.03.2017,гдје се види ко треба попустити. Одговарајући на питање заступнице ДФ-а Ханке Вајзовић, Денис Звиздић, предсједавајући Вијећа министара БиХ на данашњој сједници Представничког дома Парламента БиХ истакао је да “од 205 вршитеља функција у институцијама БиХ њих 70 су Срби, 68 Бошњаци, 61 је Хрват, а шест је оних који се изјашњавају као Остали”.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

29.03.2017 08:46

Толико о угрозености.

Name

Драгутин

29.03.2017 08:25

Треба дати хрватима у БиХ део територије где су чиста већина са својом полицијом са ознакама ХВО.Једино ће тако добити свако своје и бити мира у супротном увек ће се хрвати бунити и БиХ ће бити стално у некој кризи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

yугословен

29.03.2017 10:52

ЛИЈЕПИ ГОЛИ ОТОК И ТИТО НИЈЕ ДЗАБА АЛИЈА ИЗЕТБЕГОВИЦ И ДРУГИ БИЛИ ТАМО.

ОДГОВОРИТЕ