Partnerstvo Dodika i Čovića na probi

HDZ 1990. će na sljedećoj sjednici Hrvatskoga narodnog sabora (HNS) zatražiti da se u HNS-ove prijedloge iIzbornog zakona BiH unesu i prijedlozi izmjena koje se tiču izbora u Republici Srpskoj.

Bosna i Hercegovina 29.03.2017 | 09:02
Partnerstvo Dodika i Čovića na probi
Ilija Cvitanović, predsjednik HDZ-a 1990, kazao je za Faktor da će ova stranka iznijeti svoja načela i zatražiti da HNS uradi analizu položaja Hrvata u Republici Srpskoj, odnosno način izbora Hrvata u skupštinu Republike Srpske i Vijeće naroda Republike Srpske.

Očekuju podršku svih hrvatskih stranaka

- Ono što tražimo u Federaciji BiH, a odnosi se na legitimno zastupanje Hrvata, zatražićemo i za Republiku Srpsku. Klub Hrvata u Vijeću naroda Republike Srpske nikad se nije mogao pozvati na vitalni nacionalni interes zato što nikad od ukupno osam delegata nije bilo pet legitimnih predstavnika Hrvata. Vazda su SNSD i SDS birali tamo 'svoje' Hrvate – naglasio je Cvitanović u izjavi za Faktor.

Dodao je da će tražiti i da se nađe način da Hrvati biraju Hrvate u Narodnu skupštinu Republike Srpske “ili kroz zasebnu izbornu jedinicu u RS-u” što bi stručnjaci HNS-a trebali znati riješiti kako bi “Hrvati dobili četiri po ustavu zagarantovana legitimna predstavnika”.

Na osnovu ta četiri dobili bismo i četiri legitimna delegata u Vijeću naroda Republike Srpske. Ako ne prođe taj model, mi ćemo predložiti da se svih osam hrvatskih delegata u Vijeću naroda Republike Srpske bira iz opštinskih skupština između hrvatskih odbornika – naglasio je Cvitanović.

U HDZ-u 1990 očekuju podršku svojim načelima i prijedlozima.

- Ne želim vjerovati da bi neko mogao voditi hrvatsku stranku i ne podržati ovo. Baš me zanima kako će reagovati ostali u HNS-u, prije svih HDZ BiH – kazao je Cvitanović za Faktor.

Njegov kolega iz Predsjedništva HNS-a, predsjednik HSP-a BiH Stanko Primorac kazao je da zna da HDZ 1990 priprema taj prijedlog, ali da ga još nije vidio.

- Načelno sam apsolutno za to. Trebamo to usaglasiti na HNS-u i artikulisati kao naš prijedlog. HSP BiH ima poslanicu u Narodnoj skupštini Republike Srpske i delegata u Vijeću naroda Republike Srpske. međutim, godinama srpske stranke, na sličan način kao što se popuni Klub Srba u Domu naroda FBiH, popunjava 'reda radi' Klub Hrvata u Vijeću naroda Republike Srpske – kazao je Primorac za Faktor.

Bošnjaci i Srbi moraju malo popustiti

Mario Karamatić, predsjednik HSS-a, član Predsjedništva HNS-a i delegat u Domu naroda Parlamenta BiH, kaže da bi njegova stranka podržala takav jedan prijedlog, ali ukazuje i na to da se oko izmjena Izbornog zakona BiH moraju usaglasiti Bošnjaci, Hrvati i Srbi i postići konsenzus.

- Mislim da je vrijeme da sjednemo i ozbiljno razgovaramo o pitanjima koja muče bilo koga. Hrvati su u najnezavidnijem položaju i u FBiH i u Republici Srpskoj. Paradoksalno je da kao politički narod najviše prava imamo u Brčko Distriktu BiH. Mislim da Bošnjaci moraju malo popustiti u FBiH oko izbora legitimnih predstavnika Hrvata i Srba. Srbi u Republici Srpskoj moraju malo popustiti što se tiče Bošnjaka i Hrvata u Republici Srpskoj – kazao je Karamatić za Faktor.

On ocjenjuje da bi se takvim dogovorom riješilo 90 odsto problema u BiH.

(BN/Faktor)

.

Komentari / 13

Ostavite komentar
Name

sexolog

29.03.2017 07:18

.ebo vas i srbin i hrvat i bosnjak i ostali... Ima li ko da govori o sve praznijim stomacima?

ODGOVORITE
Name

Zool

29.03.2017 07:58

Sit se glandnom ne vjeruje.

Name

misslim

29.03.2017 08:01

Svaka cast presli su u dosadu.

Name

Damir

29.03.2017 08:26

Tako je ko nas jebe i nismo neki ljudi.

Name

Naprijed

29.03.2017 07:23

Briga ove dvije lopine, samo gledaju sta ce pokrasti.

ODGOVORITE
Name

roky

29.03.2017 09:26

Ma,Dodo je Bog..

Name

Data je rijec (covic)

29.03.2017 07:39

Nemozete to ocekivati dok god licemjer Covic podrzava Dodika u rasturanju BIH i garancije dodiku da se nece traziti nikakva prava za hrvate u R.Srpskoj.Pa i Dodik je rekao sam da netreba traziti prava srba u federaciji posebno u Mostaru pa ni da su srbi konstituivan narod,zbog toga da nebi Covicu pokvario ciljeve o trecem entitetu.T je dodik rekao zna se jer kako kaze onda bi hrvati trazili veca prava u resu a i bosnjaci,to su mlamazi gledaju samo licni interes.

ODGOVORITE
Name

Dodo

29.03.2017 07:41

Naka se prvo Hrvati odluče gdje će HR ili BiH

ODGOVORITE
Name

Iscrpljeni

29.03.2017 07:44

Narod je odavno i gladan i iscrpljen i depresivan. Sram vas bilo. Nećete to u grob odbijati. A znate kakvo je pravilo, otetim stečeno, neki vaš dragi potomak će hladno profuckati.

ODGOVORITE
Name

popara

29.03.2017 07:55

Ovo je podatak od 07.03.2017,gdje se vidi ko treba popustiti. Odgovarajući na pitanje zastupnice DF-a Hanke Vajzović, Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH na današnjoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta BiH istakao je da “od 205 vršitelja funkcija u institucijama BiH njih 70 su Srbi, 68 Bošnjaci, 61 je Hrvat, a šest je onih koji se izjašnjavaju kao Ostali”.

ODGOVORITE
Name

Re

29.03.2017 08:46

Toliko o ugrozenosti.

Name

Dragutin

29.03.2017 08:25

Treba dati hrvatima u BiH deo teritorije gde su čista većina sa svojom policijom sa oznakama HVO.Jedino će tako dobiti svako svoje i biti mira u suprotnom uvek će se hrvati buniti i BiH će biti stalno u nekoj krizi.

ODGOVORITE
Name

yugosloven

29.03.2017 10:52

LIJEPI GOLI OTOK I TITO NIJE DZABA ALIJA IZETBEGOVIC I DRUGI BILI TAMO.

ODGOVORITE