СзП на другом колосјеку од СДА

Ово је већ виђена ситуација и доказ непостојања парламентане већине, односно неусклађенх политика и циљева међу политичким странкама које чине и парламентарну већину и Савјету министара - рекао је Адис Араповић, пројект-менаџер Центра цивилних иницијатива.

Босна и Херцеговина 28.03.2017 | 19:07
СзП на другом колосјеку од СДА
Наиме, данашње усвајање Нацрта закона о измјени закона о акцизама и његово прослијеђивање у парламентарну процедуру могло би јасно доказати на на нивоу државе не постоји парламентарна већина.

Наиме, министар спољне трговине и економских односа Мирко Шаровић изјавио је данас да на седници за ове измјене нису гласали министри из Савеза за промјене те је с тога за очеквиати да неће ни посланици овог политичког блока у Парламенту БиХ.

С друге стране, извјесно је да ће посланици опозиционог СНСД-а дићу руку за измјене.

Како је Араповић истакао, данас није први овакав случај и да он већ неколико мјесеци говори да Савез за промјене не води политику која кореспондира са оном која долази из Сарајева, прије свега са СДА.

- Савез за промјене је на потпуно другом колосјеку у односу на ставове странака из Сарајева, а то добрим дјелом има везе са кризама које су се дешавале уназад осам мјесеци, од рефрендума у Републици Српској до покретања ревизије пред Међународним судом правде у Хагу - рекао је Араповић.

Подвукао је да је пред БиХ врло неизвјесна ситуација у којој ће се највјероватније политичке странке изјашњавати од случаја до случаја.

- Нема коалиције, нема програмског, заједничког дјеловања, остало је само да се рачуна да постоји нека математичка већина која ће бити потпуно нестабилна и за очекивати је да се странке у Парламенту БиХ, па чак и њихови представници у Савјету министара изјашњавати различито од случаја до случаја. Више неће бити извјесно да ће било која одлука и закон сигурно проћи јер постоји нека коалиција од раније. Те коалиција више нема и то је врло флуидни, мањински пакет власти у којој нема стабилне већине и у којој нема никакве извјесности о доношења одлука – рекао је Араповић.

Он је рекао да посебно треба узети у обзир да делегати СНСД не долазе на сједнице Дома народа, а њихови посланици на Представнички дом.

- Врло тешко је очекивати и одржавање сједнице Дома народа што је политички удар на Уставни поредак и рад Парламента – додао је Араповић.

(Аваз)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Само Јако

28.03.2017 19:38

А И ТИ АРАПОВИЦУ САМО НЕКЕ КОНСТАТАЦИЈЕ.ЗНАМО МИ ТО СВЕ БЕЗ ТЕБЕ.ИМАЛ КАКВИХ РИЈЕСЕЊА ДОСТА ВИСЕ ДИЈАГНОЗА И КОНСТАТАЦИЈА..

ОДГОВОРИТЕ
Name

инцко јесили зив

29.03.2017 19:52

Инцко јесили се пробудио из зимског сна,па ваљда у вас у АУСТРИЈИ има закон ко недолази на посао немозе добити плату.То само има у босанских идиота неради посао за који је изабран или недолази из каприца јер зна да му неце фалити плата.Па ваљда ИНЦКО ако јос неспавас зимски сан ти имас овласти да обуставис плату сваком министру,посланику и предсједнику и цлану предсједниства ако неради посао за који је дао заклетву.ИНЦКО ти морас реаговати на таква понасања босанско-херцеговацких такозв.представника народа инаце ни ти ИНЦКО ниста нерадис а примас плату.

ОДГОВОРИТЕ