SzP na drugom kolosjeku od SDA

Ovo je već viđena situacija i dokaz nepostojanja parlamentane većine, odnosno neusklađenh politika i ciljeva među političkim strankama koje čine i parlamentarnu većinu i Savjetu ministara - rekao je Adis Arapović, projekt-menadžer Centra civilnih inicijativa.

Bosna i Hercegovina 28.03.2017 | 19:07
SzP na drugom kolosjeku od SDA
Naime, današnje usvajanje Nacrta zakona o izmjeni zakona o akcizama i njegovo proslijeđivanje u parlamentarnu proceduru moglo bi jasno dokazati na na nivou države ne postoji parlamentarna većina.

Naime, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović izjavio je danas da na sednici za ove izmjene nisu glasali ministri iz Saveza za promjene te je s toga za očekviati da neće ni poslanici ovog političkog bloka u Parlamentu BiH.

S druge strane, izvjesno je da će poslanici opozicionog SNSD-a diću ruku za izmjene.

Kako je Arapović istakao, danas nije prvi ovakav slučaj i da on već nekoliko mjeseci govori da Savez za promjene ne vodi politiku koja korespondira sa onom koja dolazi iz Sarajeva, prije svega sa SDA.

- Savez za promjene je na potpuno drugom kolosjeku u odnosu na stavove stranaka iz Sarajeva, a to dobrim djelom ima veze sa krizama koje su se dešavale unazad osam mjeseci, od refrenduma u Republici Srpskoj do pokretanja revizije pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu - rekao je Arapović.

Podvukao je da je pred BiH vrlo neizvjesna situacija u kojoj će se najvjerovatnije političke stranke izjašnjavati od slučaja do slučaja.

- Nema koalicije, nema programskog, zajedničkog djelovanja, ostalo je samo da se računa da postoji neka matematička većina koja će biti potpuno nestabilna i za očekivati je da se stranke u Parlamentu BiH, pa čak i njihovi predstavnici u Savjetu ministara izjašnjavati različito od slučaja do slučaja. Više neće biti izvjesno da će bilo koja odluka i zakon sigurno proći jer postoji neka koalicija od ranije. Te koalicija više nema i to je vrlo fluidni, manjinski paket vlasti u kojoj nema stabilne većine i u kojoj nema nikakve izvjesnosti o donošenja odluka – rekao je Arapović.

On je rekao da posebno treba uzeti u obzir da delegati SNSD ne dolaze na sjednice Doma naroda, a njihovi poslanici na Predstavnički dom.

- Vrlo teško je očekivati i održavanje sjednice Doma naroda što je politički udar na Ustavni poredak i rad Parlamenta – dodao je Arapović.

(Avaz)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Samo Jako

28.03.2017 19:38

A I TI ARAPOVICU SAMO NEKE KONSTATACIJE.ZNAMO MI TO SVE BEZ TEBE.IMAL KAKVIH RIJESENJA DOSTA VISE DIJAGNOZA I KONSTATACIJA..

ODGOVORITE
Name

incko jesili ziv

29.03.2017 19:52

Incko jesili se probudio iz zimskog sna,pa valjda u vas u AUSTRIJI ima zakon ko nedolazi na posao nemoze dobiti platu.To samo ima u bosanskih idiota neradi posao za koji je izabran ili nedolazi iz kaprica jer zna da mu nece faliti plata.Pa valjda INCKO ako jos nespavas zimski san ti imas ovlasti da obustavis platu svakom ministru,poslaniku i predsjedniku i clanu predsjednistva ako neradi posao za koji je dao zakletvu.INCKO ti moras reagovati na takva ponasanja bosansko-hercegovackih takozv.predstavnika naroda inace ni ti INCKO nista neradis a primas platu.

ODGOVORITE