Савјет министара испунио обавезе

Сет закона чијим је усвајањем данас Савјет министара БиХ испунио све обавезе из Писма намјере са Међународним монетарним фондом биће достављен Парламентарној скупштини БиХ на разматрање по хитном поступку.

Босна и Херцеговина 28.03.2017 | 16:20
Савјет министара испунио обавезе
Савјет министара БиХ утврдио је, већином гласова, појединачне приједлоге закона о измјенама и допунама Закона о акцизама у БиХ, о измјенама и допунама Закона о уплатама на јединствени рачун и расподјели прихода, као и о измјени Закона о систему индиректног опорезивања у БиХ.

Усвајањем ових закона биће обезбијеђено додатних 15 фенинга из акциза на нафту и нафтне деривате за изградњу ауто-путева и путева, чиме се омогућава активирање већ закључених кредитних споразума са Европском банком за обнову и развој /ЕБРД/, Кувајтским и Опек фондом, те наставак аранжмана са ММФ-ом, саопштено је из Савјета министара БиХ.

Једногласно је утврђен Приједлог закона о осигурању депозита у банкама БиХ, након што га је усвојио Управни одбор Агенције за осигурање депозита, у чијем су саставу министар финансија БиХ, ентитетски министри и гувернер Централне банке БиХ.

Новим законом омогућава се заштита депонената приликом трансформације банака у БиХ, те формирање фонда за осигурање депозита у БиХ.

Савјет министара БиХ, на приједлог Министарства финансија и трезора, донио је данас одлуку о провођењу мјера ради остварења квантитативних критеријума и индикативних циљева усаглашених Писмом намјере по Проширеном аранжману са ММФ-ом за институције БиХ.

Писмом намјере институције БиХ обавезале су се да ће ограничити издвајања средстава за плате и накнаде у овој години на износ од 655 милиона КМ, саопштено је из Савјета министара БиХ.

Савјет министара БиХ обавезао се да током ове године неће мијењати коефицијенте, нити основицу за обрачун плата, као ни висину осталих накнада запослених, већ ће се примјењивати важећи прописи на бази којих је планиран буџет институција БиХ и међународних обавеза БиХ за 2017. годину.

Савјет министара ће квартално извјештавати ММФ о реализацији ове одлуке.

Савјет министара БиХ утврдио је и упутиће у парламентарну процедуру Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о административним таксама, уз корекцију на сједници, с циљем транспарентнијег процеса наплате административних такси у складу са Реформском агендом.

Измјенама и допунама овог закона дефинише се постојање Регистра неопорезивих прихода у електронском облику, те омогућава Министарству финансија и трезора БиХ доношење подзаконског акта да би се Регистар могао јавно објавити и одржавати.

Савјет министара БиХ утврдио је Приједлог меморандума о разумијевању између Министарства за људска права и избјеглице БиХ, Швајцарске, коју заступа Федерална канцеларија за спољне послове путем Швајцарске агенције за развој и сарадњу, коју представља Амбасада Швајцарске у БиХ, Међународне организације за миграције, која дјелује путем своје мисије у БиХ, и Развојног програма УН у БиХ.

Меморандумом је дефинисана сарадња с циљем побољшања социо-економских прилика за жене и мушкарце у БиХ, као и унапређења њиховог квалитета живота путем снажније сарадње са дијаспором у оквиру пројекта "Дијаспора за развој", а на основу алоцираних средстава донатора, Владе Швајцарске.

Приједлог меморандума биће достављен Предсједништву БиХ у даљу процедуру.

Савјет министара БиХ утврдио је Приједлог основа за вођење преговора ради закључивања споразума између Савјета министара БиХ и Владе Македоније о условима путовања држављана двије земље.

Споразум омогућава држављанима БиХ и Македоније међусобни безвизни режим до 90 дана у периоду од шест мјесеци, уз важеће путне документе или важећу биометријску личну карту на свим граничним прелазима за међународни саобраћај.

Приједлог основа биће достављен Предсједништву БиХ, а за потписника у име БиХ овог споразума предложен је министар иностраних послова.

Савјет министара БиХ усвојио је и упутиће Парламентарној скупштини БиХ Информацију Министарства финансија и трезора о расподјели и коришћењу средстава текуће резерве за прошлу годину у укупном износу 1.458.528 КМ.

Од ових средстава, 598.938 КМ односи се на одобрена средства дата на располагање по одлукама Савјета министра БиХ, 359.590 КМ односи се на интервентно коришћење текуће резерве на основу појединачних одлука чланова Предсједништва БиХ, а 500.000 КМ резервисано је за суфинансирање Европског зимског олимпијског фестивала за младе 2017. године /ЕЈОФ/ према одлуци Савјета министара БиХ из прошле године.

Савјет министара БиХ утврдио је и упутиће у парламентарну процедуру Приједлог амандмана на Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о међународном и међуентитетском друмском превозу, у којем се наводи да ће Министарство комуникација и транспорта по службеној дужности прибављати извод из кривичне евиденције у сврху доказивања доброг угледа превозника.

Савјет министара БиХ дао је сагласност за организовање гласања држављана Србије на територији БиХ 2. априла поводом предсједничких избора у Србији.

Гласање ће трајати од 7.00 до 20.00 часова у просторијама Амбасаде Србије у Сарајеву и генералних конзулата Србије у Бањалуци и Мостару.

Савјет министара БиХ, на приједлог Комисије за провођење конкурсне процедуре, за чланове Конкуренцијског савјета БиХ именовао је Стјепу Прањића, Небојшу Попића и Амира Каралића, као најбоље рангиране кандидате након проведене конкурсне процедуре.

(Срна)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Карадоз

28.03.2017 14:25

Ако је у питању ново задузење нема политицких противника... ваља плате и дневнице добит идуци мјесец ФУЈ

ОДГОВОРИТЕ