СНСД: 18 пута БиХ, једном Српска

Током скупштинске расправе о декаларацији СДС, у вези очувања дејтонске БиХ и Републике Српске у њој, као и о убрзању европског пута, посланици СНСД-а су рекли да је неће подржати, оптужујући СДС и Савез за промјене да им је само стало до БиХ. Одбацујући тврдње СНСД, чије боје је данас бранила и предсједница владе Жељка Цвијановић, омаловажавајући посебно напоре СДС-а, посланици опозиције су подсјећали СНСД на одлуке које су штетне и данас по Републику Српску, укључујући и статус дистритка Брчко. Иритиран посебно рекацијом Жељке Цвијановић посланик ПДП Бранислав Бореновић из архива извукао је декларацију СНСД о евроатланским интеграцијама у коме се, како је нагласио, чак 18 пута помиње БиХ, а само, како је рекао, једном Република Српска.

Република Српска 28.03.2017 | 15:48
СНСД: 18 пута БиХ, једном Српска
Бореновић је декларацију подијелио свим посланицима и подсјетио да се ради о документу, који је донио Други сабор СНСД, 28. јуна 2003. године у Бања Луци.

Умјесто борбе ко ће ријешити нагомилне проблеме грађана, у Парламенту Републике Српске водио се прави мали "рат" о томе ко се бори за БиХ.

Међутим, треба ли их подсјетити да им је БиХ, заснована на Дејтонском споразуму, држава и оних у Републици Српској, као што је и оних у другом ентитету, Федерацији БиХ. То су чињенице и од тога се не може побјећи, као што су чињенице да је СНСД који сада бјежи од тога у претходном периоду добро функционисао и са Странком демократске акције и садашњег предсједника Бакира Изетбеговића, као и оних претходних, који нису више међу живима, Алијом Изетбеговићем и Сулејманом Тихићем. 

Та сарадња СНСД је била боља са СДА, него СНСД са СДС и тада и сада...

Расправа коме је више стало до БиХ, "изродила" је још једну декларацију, из архива, чији текст доносимо у цјелини, онако како смо је преузели с странице СНСД.

ДЕКЛАРАЦИЈА О РЕГИОНАЛНОЈ САРАДЊИ И ЕВРОАТЛАНТСКИМ ИНТЕГРАЦИЈАМА

Босна и Херцеговина и њени ентитети - Република Српска и Федерација БиХ, по својим историјским, културним, географским, економским, геополитичким и другим карактеристикама, представљају саставни дио глобалног европског идентитета.

Питање опстанка Босне и Херцеговине је европско питање. Од ангажмана институција БиХ и њених ентитета на испуњавању европских стандарда и усвајању европских вриједности, као и од ангажмана међународне заједнице, а прије свега Европске уније, зависиће темпо нашег развоја и интеграције у евроатлантске асоцијације. То подразумијева промјену статуса Босне и Херцеговине, која би од објекта међународне политике, морала постати активан чинилац и учесник међународних односа и процеса.

САВЕЗ НЕЗАВИСНИХ СОЦИЈАЛДЕМОКРАТА је у међународним односима увијек придавао велику пажњу непосредној регионалној сарадњи и развоју добросусједских односа земаља у најближем окружењу, а прије свега са Србијом и Црном Гором и Хрватском. Међурегионална сарадња је незамјенљив процес на путу економског и политичког напретка који води у Европску унију. На том путу БиХ мора са већом одлучношћу и широм визијом кренути у рјешавање отворених проблема у региону. То се нарочито односи на борбу против организованог криминала и корупције, трговине дрогом и људима, нелегалне миграције, тероризма, насиља и свих облика политичког екстремизма.

СНСД је за отворен дијалог измеду земаља које су у недавној прошлости прошле кроз катаклизму рата и за помирење народа као најчвршћем гаранту будућности и стабилности цијелог региона. Приступањем Партнерству за мир земаља региона, садашње одсуство рата на Балкану, треба претворити у трајан мир који обезбјеђује напредак и побољшава живот свих становника региона. Један од услова које саме земље и њихови грађани требају испунити, је побједа над националистичким рецидивима протеклих ратова.

Припреме за улазак БиХ у Европску унију треба максимално убрзати на јасан и отворен начин који би садржавао властите приједлоге, план реформи уз оперативни акциони план конкретних активности.

Пут БиХ у Европску унију води преко:

развоја економије и слободне трговине,

повратка избјеглица,

настављања институционалних и економских реформи,

уклањања националистичких политичких баласта,

регионалне сарадње,

побољшања слободе кретања и либерализације визног режима.

У том циљу СНСД ће и даље активно подржавати учешће БиХ у регионалним иницијативама и покретати и друге видове сарадње које би на аутентичан начин изразиле регионални интерес. Врата Европске уније за БиХ су отворена, али БиХ добар дио пута мора да пређе сама. Пут сваке земље у Европску унију је индивидуалан и зависи од ње саме и способности и визије политички одговорних странака да одреде тај пут и учине га бржим и краћим. То није могуће постићи у статусу међународног протектората, већ само са одговорним и јасним програмом, заснованом на широком и демократском консензусу домаћих власти о нашој европској будућности.

Да би била озбиљан кандидат за улазак у Европску унију, БиХ мора постати стабилна и самоодржива земља. Катастрофално стање босанскохерцеговачке економије онемогућава нашу европску будућност, јер се земља налази пред потпуним економским и социјалним сломом. За такво стање одговорност сносе и власти ентитета и БиХ, као и међународна заједница. Садашња власт нема реалну, конзистентну и проводиву економску стратегију развоја земље и не може се очекивати да изврши економске и политичке реформе.

Од међународне заједнице очекујемо подршку и охрабрење за процес реформи на европском путу, одобравање статуса претпријема земљама које очекују улазак у Европску унију, као и упрошћавање садашњег визног режима за становнике ових земаља. Само у таквом оквиру и политичком амбијенту могуће је очекивати напредовање БиХ према евроатлантским интеграцијама и статусу који би нас одвојио од мрачне садашњости.

хттпс://снсд.орг/индеx.пхп/о-снсд-у/документи/политицке-иницијативе/115-декларација-рег-сарадња

(БН)

Коментари / 39

Оставите коментар
Name

Перо

28.03.2017 13:56

Никад висе говеда на једном мјесту!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миле

28.03.2017 14:07

У праву сте. Шта је ово мајко моја. Само од природних ресурса сваки становник би могао имати хиљаду КМ мјесецно. Ал то говеда потроше ладно

Name

аа

28.03.2017 14:46

Натјерајте РТРС да ово објави...

Name

САМО ЈАКО

28.03.2017 17:48

РЕПУБЛИКА СРПСКА ЈЕ ЗРЕЛА ЗА ПРОМЕНЕ!!НЕ мозе се висе овако зивети!!србија има белог прелетацевица,и ви пробајте несто слицно..досло је ма догорело до ноктију!!АВЕ БЕЛИ АВЕ СРБИЈА!!

Name

СНСД секта

28.03.2017 14:01

Увијек били издајници и остали! Они су највеце зло српског народа!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Луне

28.03.2017 14:02

Сва политика СНСД-а се свела на "спасавање војника Рајана" цитај Додика!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Др.Правник

28.03.2017 14:10

Ово за "војник Рајан" супер и оригинално. Свака цаст

Name

Студент

28.03.2017 14:26

Додик никад војник, само дезерт!

Name

Окупатори српског народа

28.03.2017 14:07

Нигдје висе лопова на једном мјесту! Само оно сто су они узели могло је изградити 1000 нових скола,1000 км аутопута,1000 фабрика...а ви и даље гласајте за њихове виле,станове у Бецу,Београду...,за њихову дјецу!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миланко Теслиц

28.03.2017 14:08

Уништи их Бореновић аргументима,одакле извуче овај документ који покопа СНСД и њихово лажно србовање!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борци из Бањалуке

28.03.2017 14:11

Ух гледао сам на ТВ кад је Бореновић показао ово СНСД писање а Брчкало их још понизио око њихове историје лажи и превара да је Вишковић откачио од хује...ПДП је показао да су припремљена,озбиљна и јака странка

ОДГОВОРИТЕ
Name

Коле

28.03.2017 14:38

Ма јаки су право, има их петоро у странци, и председник их се котарисо!

Name

љути СНСДовци

28.03.2017 15:01

Јој ста млади Брцкало уради старом Висковицу. Младост побиједи лукавство. Брцкало је толико културан децко да никад старијем од себе неби рекао то сто је Висковиц тврдио.Стенограм је показао ко лазе само незнам јели пало извињење које је обецао Висковиц.

Name

Драган ре борци

28.03.2017 15:24

Посланик Брцкало је увриједио посланика Висковица говореци да се он треба стидјети своје прослости и обрато му се лицно сто је некултурно и примитивно јер се то мозе односити на његов лицни зивот и његову породицу сто нема никакве везе са датом темом која је на дневном реду...

Name

Лакташи

28.03.2017 14:12

Ово је сваком паметном довољно...демаскиран и демонтиран СНСД и Цвијановићка

ОДГОВОРИТЕ
Name

Види слике

28.03.2017 14:15

ЦОСА НОСТРА

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хо си Мин

28.03.2017 14:25

,,Маоистцко-Лењинистицка Организација,,

Name

реалитyсхоw

28.03.2017 14:17

Наравно. Зна се ста је важније

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тоxиц

28.03.2017 15:12

Многи не праве разлику измедју ентитета и дрзаве. Многи критикују Додика а уствари сами подрзавају његову политику тако сто у ентитету виде дрзаву. Такав нацин гледања је пут у пропаст без обзира да ли долази од Додика или опозиције.

Name

Карадоз

28.03.2017 14:20

Двадесет година након рата а они говоре о неком повратку избјеглица

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зеки Пресс

28.03.2017 14:33

Бројање година нам није јаца страна, али зато пребројавање новцаница..Фактицки смо испунили зеље и немјере (испунили услове из писма намјере) те сада хитамо без предаха у блиску нам Еуропу. (наставак слиједи)

Name

репортер

28.03.2017 14:35

Док Војин Митровиц дрзи последњи говор сви СНСД-овци у ставу мирно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дјуро

28.03.2017 14:38

Дајте хљеба,плате радна мјеста стоко за своје се дупе борите па докад висе!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Референдум

28.03.2017 14:44

Ником није стало до БИХ а сви грабе и рукама и ногама за сарајевом!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

28.03.2017 17:41

Тацно

Name

Дарк

31.03.2017 15:25

Мозда није теби стало али има људи који воле своју дрзаву и коме је доста висе препуцавања док се политицари и њихова дјеца богате а ви умирете од глади али ето сами сте криви кога бирате и коју политику водите.

Name

Миле

28.03.2017 15:04

Пдп доминирао у првом дијелу засједања! Иначе нисам њихов симпатизер.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Исток

28.03.2017 15:08

Браво Мирославе, развалио си ове лазове из СНСДа. Висковиц је на ивици нервног слома. Брле прави си политицар у право вријеме а ПДП је стобом посто озбиљан политицка странка.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

28.03.2017 15:11

Декларација СНСД-а из 2003 године и ова СДС-а из 2017 године се не могу успоредјивати ни по ком основу.Декларација никога не обавезује и она није правни акт али без обзира у овој декларацији се позива да се престане са ратно-хускацком реториком свих страна сто је нетацно јер она долази са само једне стране а то је босњацка страна и не мозе се кривица пребацивати и на републику српску сто се зели са овом декларацијом као ето сви смо једнаки али то једноставно није тако и ово не би смјело проци гласање у НСРС-е...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

28.03.2017 15:44

Ти драгане по обичају лупаш ли лупаш...Само нешто да кажеш а није битно што о материји појма немаш.

Name

ре

29.03.2017 12:37

У туђем оку видите трун а у својем не видити балван,срам вас било договорили са Хрватима трећи ентитет и унапријед узели паре и потрошили па сад ударили по јадним Бошњацима,ништа вам се није ратнохушкачка пропаганда и подвале промијениле од 90-е,само занте лагати,комуњаре комуњаре ви волите само паре тако смо пијевали тих година,похлепна братија од похлепних очева отпали,гладне очи у души сиромаси а а мрзитељи мало јачи,

Name

киза

28.03.2017 15:13

Једном сверцер увек сверцер, једном кримос увек кримос, једном усрррраса увек усраса, једном баллллија увек баллллија, једном НАТО увек НАТО. Вук длаку мења али цуд никада. Баја ајде висе уцини нам услугу па иди сам на Туњице, мада би ти висе волео да одес у Зеницу ипак би тамо био са брацом

ОДГОВОРИТЕ
Name

Исток

28.03.2017 15:36

Хоћемо репризу! Пустите у дневнику како Брцкало разваљује Висковица и успут га учи Српском језику.

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

28.03.2017 15:39

Све су то бескорисна писања и говори ово је празноглави народ показали смо то висе пута увијек нам неко треци крив биједа смо највеца у Европи види нам се по много цему.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре Драган

28.03.2017 16:05

Драгане замоли Висковица нек ти казе ста је било на стенограму и јели се извинио Брцкалу,прицас оно сто незнас.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Само ријеци

28.03.2017 16:10

Ријеци без дјела неце помоци ни РС ни БиХ. И ја могу узети сада несто написати, али од тога никакве користи. Од неког корисног закона би народ имао веце користи од којекаквих декларација.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мафија теска

28.03.2017 16:17

Е јес ти корист додице да је написано милион пута р.с.а једном или ниједном б.и.х.јадо јадни од тога се не зиви колико је пута написано у декларацији р.с.или б.и.х.баја је билионе пута рекао р.с. па опет нема ста да се једе док неда ММФ КРЕДИТ е марво покварена само гледате лицне интересе сви у БИХ И У РЕСУ СВЕ ИСТИ БРЛОГ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дон Кихот

28.03.2017 16:18

Ако им је нека им је ...преузео је све функције власти, ово око њега су само пиуни..чак је и ОПТИМОМ "договорио" да 30 милона покрије трошкове пљачкашке ТОПЛАНЕ Бања Лука...као да је ОПТИМА Модрича само власништво града Бања Луке и Милорада Додика..нека тако нам и треба ..мржња којом се храни против свих грађана републике српске је невиђена...."Живјела Република"..боље с њим нисмо нити заслужили

ОДГОВОРИТЕ
Name

Узас

28.03.2017 17:40

Узас! Па у тој истој БиХ они раде и народ пљацкају. Па докле висе неко као напада Рс ови бране. Па од кога је браните кад у тој БиХ руководи највеци број Срба. Па ко год спомене БиХ он је готов јел то мисле? Узас ако мисле да то народ озбиљно схвата.

ОДГОВОРИТЕ