SNSD: 18 puta BiH, jednom Srpska

Tokom skupštinske rasprave o dekalaraciji SDS, u vezi očuvanja dejtonske BiH i Republike Srpske u njoj, kao i o ubrzanju evropskog puta, poslanici SNSD-a su rekli da je neće podržati, optužujući SDS i Savez za promjene da im je samo stalo do BiH. Odbacujući tvrdnje SNSD, čije boje je danas branila i predsjednica vlade Željka Cvijanović, omalovažavajući posebno napore SDS-a, poslanici opozicije su podsjećali SNSD na odluke koje su štetne i danas po Republiku Srpsku, uključujući i status distritka Brčko. Iritiran posebno rekacijom Željke Cvijanović poslanik PDP Branislav Borenović iz arhiva izvukao je deklaraciju SNSD o evroatlanskim integracijama u kome se, kako je naglasio, čak 18 puta pominje BiH, a samo, kako je rekao, jednom Republika Srpska.

Republika Srpska 28.03.2017 | 15:48
SNSD: 18 puta BiH, jednom Srpska
Borenović je deklaraciju podijelio svim poslanicima i podsjetio da se radi o dokumentu, koji je donio Drugi sabor SNSD, 28. juna 2003. godine u Banja Luci.

Umjesto borbe ko će riješiti nagomilne probleme građana, u Parlamentu Republike Srpske vodio se pravi mali "rat" o tome ko se bori za BiH.

Međutim, treba li ih podsjetiti da im je BiH, zasnovana na Dejtonskom sporazumu, država i onih u Republici Srpskoj, kao što je i onih u drugom entitetu, Federaciji BiH. To su činjenice i od toga se ne može pobjeći, kao što su činjenice da je SNSD koji sada bježi od toga u prethodnom periodu dobro funkcionisao i sa Strankom demokratske akcije i sadašnjeg predsjednika Bakira Izetbegovića, kao i onih prethodnih, koji nisu više među živima, Alijom Izetbegovićem i Sulejmanom Tihićem. 

Ta saradnja SNSD je bila bolja sa SDA, nego SNSD sa SDS i tada i sada...

Rasprava kome je više stalo do BiH, "izrodila" je još jednu deklaraciju, iz arhiva, čiji tekst donosimo u cjelini, onako kako smo je preuzeli s stranice SNSD.

DEKLARACIJA O REGIONALNOJ SARADNjI I EVROATLANTSKIM INTEGRACIJAMA

Bosna i Hercegovina i njeni entiteti - Republika Srpska i Federacija BiH, po svojim istorijskim, kulturnim, geografskim, ekonomskim, geopolitičkim i drugim karakteristikama, predstavljaju sastavni dio globalnog evropskog identiteta.

Pitanje opstanka Bosne i Hercegovine je evropsko pitanje. Od angažmana institucija BiH i njenih entiteta na ispunjavanju evropskih standarda i usvajanju evropskih vrijednosti, kao i od angažmana međunarodne zajednice, a prije svega Evropske unije, zavisiće tempo našeg razvoja i integracije u evroatlantske asocijacije. To podrazumijeva promjenu statusa Bosne i Hercegovine, koja bi od objekta međunarodne politike, morala postati aktivan činilac i učesnik međunarodnih odnosa i procesa.

SAVEZ NEZAVISNIH SOCIJALDEMOKRATA je u međunarodnim odnosima uvijek pridavao veliku pažnju neposrednoj regionalnoj saradnji i razvoju dobrosusjedskih odnosa zemalja u najbližem okruženju, a prije svega sa Srbijom i Crnom Gorom i Hrvatskom. Međuregionalna saradnja je nezamjenljiv proces na putu ekonomskog i političkog napretka koji vodi u Evropsku uniju. Na tom putu BiH mora sa većom odlučnošću i širom vizijom krenuti u rješavanje otvorenih problema u regionu. To se naročito odnosi na borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, trgovine drogom i ljudima, nelegalne migracije, terorizma, nasilja i svih oblika političkog ekstremizma.

SNSD je za otvoren dijalog izmedu zemalja koje su u nedavnoj prošlosti prošle kroz kataklizmu rata i za pomirenje naroda kao najčvršćem garantu budućnosti i stabilnosti cijelog regiona. Pristupanjem Partnerstvu za mir zemalja regiona, sadašnje odsustvo rata na Balkanu, treba pretvoriti u trajan mir koji obezbjeđuje napredak i poboljšava život svih stanovnika regiona. Jedan od uslova koje same zemlje i njihovi građani trebaju ispuniti, je pobjeda nad nacionalističkim recidivima proteklih ratova.

Pripreme za ulazak BiH u Evropsku uniju treba maksimalno ubrzati na jasan i otvoren način koji bi sadržavao vlastite prijedloge, plan reformi uz operativni akcioni plan konkretnih aktivnosti.

Put BiH u Evropsku uniju vodi preko:

razvoja ekonomije i slobodne trgovine,

povratka izbjeglica,

nastavljanja institucionalnih i ekonomskih reformi,

uklanjanja nacionalističkih političkih balasta,

regionalne saradnje,

poboljšanja slobode kretanja i liberalizacije viznog režima.

U tom cilju SNSD će i dalje aktivno podržavati učešće BiH u regionalnim inicijativama i pokretati i druge vidove saradnje koje bi na autentičan način izrazile regionalni interes. Vrata Evropske unije za BiH su otvorena, ali BiH dobar dio puta mora da pređe sama. Put svake zemlje u Evropsku uniju je individualan i zavisi od nje same i sposobnosti i vizije politički odgovornih stranaka da odrede taj put i učine ga bržim i kraćim. To nije moguće postići u statusu međunarodnog protektorata, već samo sa odgovornim i jasnim programom, zasnovanom na širokom i demokratskom konsenzusu domaćih vlasti o našoj evropskoj budućnosti.

Da bi bila ozbiljan kandidat za ulazak u Evropsku uniju, BiH mora postati stabilna i samoodrživa zemlja. Katastrofalno stanje bosanskohercegovačke ekonomije onemogućava našu evropsku budućnost, jer se zemlja nalazi pred potpunim ekonomskim i socijalnim slomom. Za takvo stanje odgovornost snose i vlasti entiteta i BiH, kao i međunarodna zajednica. Sadašnja vlast nema realnu, konzistentnu i provodivu ekonomsku strategiju razvoja zemlje i ne može se očekivati da izvrši ekonomske i političke reforme.

Od međunarodne zajednice očekujemo podršku i ohrabrenje za proces reformi na evropskom putu, odobravanje statusa pretprijema zemljama koje očekuju ulazak u Evropsku uniju, kao i uprošćavanje sadašnjeg viznog režima za stanovnike ovih zemalja. Samo u takvom okviru i političkom ambijentu moguće je očekivati napredovanje BiH prema evroatlantskim integracijama i statusu koji bi nas odvojio od mračne sadašnjosti.

https://snsd.org/index.php/o-snsd-u/dokumenti/politicke-inicijative/115-deklaracija-reg-saradnja

(BN)

Komentari / 39

Ostavite komentar
Name

Pero

28.03.2017 13:56

Nikad vise goveda na jednom mjestu!

ODGOVORITE
Name

Mile

28.03.2017 14:07

U pravu ste. Šta je ovo majko moja. Samo od prirodnih resursa svaki stanovnik bi mogao imati hiljadu KM mjesecno. Al to goveda potroše ladno

Name

aa

28.03.2017 14:46

Natjerajte RTRS da ovo objavi...

Name

SAMO JAKO

28.03.2017 17:48

REPUBLIKA SRPSKA JE ZRELA ZA PROMENE!!NE moze se vise ovako ziveti!!srbija ima belog preletacevica,i vi probajte nesto slicno..doslo je ma dogorelo do noktiju!!AVE BELI AVE SRBIJA!!

Name

SNSD sekta

28.03.2017 14:01

Uvijek bili izdajnici i ostali! Oni su najvece zlo srpskog naroda!

ODGOVORITE
Name

Lune

28.03.2017 14:02

Sva politika SNSD-a se svela na "spasavanje vojnika Rajana" citaj Dodika!?

ODGOVORITE
Name

Dr.Pravnik

28.03.2017 14:10

Ovo za "vojnik Rajan" super i originalno. Svaka cast

Name

Student

28.03.2017 14:26

Dodik nikad vojnik, samo dezert!

Name

Okupatori srpskog naroda

28.03.2017 14:07

Nigdje vise lopova na jednom mjestu! Samo ono sto su oni uzeli moglo je izgraditi 1000 novih skola,1000 km autoputa,1000 fabrika...a vi i dalje glasajte za njihove vile,stanove u Becu,Beogradu...,za njihovu djecu!

ODGOVORITE
Name

Milanko Teslic

28.03.2017 14:08

Uništi ih Borenović argumentima,odakle izvuče ovaj dokument koji pokopa SNSD i njihovo lažno srbovanje!

ODGOVORITE
Name

Borci iz Banjaluke

28.03.2017 14:11

Uh gledao sam na TV kad je Borenović pokazao ovo SNSD pisanje a Brčkalo ih još ponizio oko njihove istorije laži i prevara da je Višković otkačio od huje...PDP je pokazao da su pripremljena,ozbiljna i jaka stranka

ODGOVORITE
Name

Kole

28.03.2017 14:38

Ma jaki su pravo, ima ih petoro u stranci, i predsednik ih se kotariso!

Name

ljuti SNSDovci

28.03.2017 15:01

Joj sta mladi Brckalo uradi starom Viskovicu. Mladost pobijedi lukavstvo. Brckalo je toliko kulturan decko da nikad starijem od sebe nebi rekao to sto je Viskovic tvrdio.Stenogram je pokazao ko laze samo neznam jeli palo izvinjenje koje je obecao Viskovic.

Name

Dragan re borci

28.03.2017 15:24

Poslanik Brckalo je uvrijedio poslanika Viskovica govoreci da se on treba stidjeti svoje proslosti i obrato mu se licno sto je nekulturno i primitivno jer se to moze odnositi na njegov licni zivot i njegovu porodicu sto nema nikakve veze sa datom temom koja je na dnevnom redu...

Name

Laktaši

28.03.2017 14:12

Ovo je svakom pametnom dovoljno...demaskiran i demontiran SNSD i Cvijanovićka

ODGOVORITE
Name

Vidi slike

28.03.2017 14:15

COSA NOSTRA

ODGOVORITE
Name

Ho si Min

28.03.2017 14:25

,,Maoistcko-Lenjinisticka Organizacija,,

Name

realityshow

28.03.2017 14:17

Naravno. Zna se sta je važnije

ODGOVORITE
Name

Toxic

28.03.2017 15:12

Mnogi ne prave razliku izmedju entiteta i drzave. Mnogi kritikuju Dodika a ustvari sami podrzavaju njegovu politiku tako sto u entitetu vide drzavu. Takav nacin gledanja je put u propast bez obzira da li dolazi od Dodika ili opozicije.

Name

Karadoz

28.03.2017 14:20

Dvadeset godina nakon rata a oni govore o nekom povratku izbjeglica

ODGOVORITE
Name

Zeki Press

28.03.2017 14:33

Brojanje godina nam nije jaca strana, ali zato prebrojavanje novcanica..Fakticki smo ispunili zelje i nemjere (ispunili uslove iz pisma namjere) te sada hitamo bez predaha u blisku nam Europu. (nastavak slijedi)

Name

reporter

28.03.2017 14:35

Dok Vojin Mitrovic drzi poslednji govor svi SNSD-ovci u stavu mirno.

ODGOVORITE
Name

Djuro

28.03.2017 14:38

Dajte hljeba,plate radna mjesta stoko za svoje se dupe borite pa dokad vise!?

ODGOVORITE
Name

Referendum

28.03.2017 14:44

Nikom nije stalo do BIH a svi grabe i rukama i nogama za sarajevom!?

ODGOVORITE
Name

Re

28.03.2017 17:41

Tacno

Name

Dark

31.03.2017 15:25

Mozda nije tebi stalo ali ima ljudi koji vole svoju drzavu i kome je dosta vise prepucavanja dok se politicari i njihova djeca bogate a vi umirete od gladi ali eto sami ste krivi koga birate i koju politiku vodite.

Name

Mile

28.03.2017 15:04

Pdp dominirao u prvom dijelu zasjedanja! Inače nisam njihov simpatizer.

ODGOVORITE
Name

Istok

28.03.2017 15:08

Bravo Miroslave, razvalio si ove lazove iz SNSDa. Viskovic je na ivici nervnog sloma. Brle pravi si politicar u pravo vrijeme a PDP je stobom posto ozbiljan politicka stranka.

ODGOVORITE
Name

Dragan

28.03.2017 15:11

Deklaracija SNSD-a iz 2003 godine i ova SDS-a iz 2017 godine se ne mogu usporedjivati ni po kom osnovu.Deklaracija nikoga ne obavezuje i ona nije pravni akt ali bez obzira u ovoj deklaraciji se poziva da se prestane sa ratno-huskackom retorikom svih strana sto je netacno jer ona dolazi sa samo jedne strane a to je bosnjacka strana i ne moze se krivica prebacivati i na republiku srpsku sto se zeli sa ovom deklaracijom kao eto svi smo jednaki ali to jednostavno nije tako i ovo ne bi smjelo proci glasanje u NSRS-e...

ODGOVORITE
Name

Re

28.03.2017 15:44

Ti dragane po običaju lupaš li lupaš...Samo nešto da kažeš a nije bitno što o materiji pojma nemaš.

Name

re

29.03.2017 12:37

U tuđem oku vidite trun a u svojem ne viditi balvan,sram vas bilo dogovorili sa Hrvatima treći entitet i unaprijed uzeli pare i potrošili pa sad udarili po jadnim Bošnjacima,ništa vam se nije ratnohuškačka propaganda i podvale promijenile od 90-e,samo zante lagati,komunjare komunjare vi volite samo pare tako smo pijevali tih godina,pohlepna bratija od pohlepnih očeva otpali,gladne oči u duši siromasi a a mrzitelji malo jači,

Name

kiza

28.03.2017 15:13

Jednom svercer uvek svercer, jednom krimos uvek krimos, jednom usrrrrasa uvek usrasa, jednom ballllija uvek ballllija, jednom NATO uvek NATO. Vuk dlaku menja ali cud nikada. Baja ajde vise ucini nam uslugu pa idi sam na Tunjice, mada bi ti vise voleo da odes u Zenicu ipak bi tamo bio sa bracom

ODGOVORITE
Name

Istok

28.03.2017 15:36

Hoćemo reprizu! Pustite u dnevniku kako Brckalo razvaljuje Viskovica i usput ga uči Srpskom jeziku.

ODGOVORITE
Name

borac

28.03.2017 15:39

Sve su to beskorisna pisanja i govori ovo je praznoglavi narod pokazali smo to vise puta uvijek nam neko treci kriv bijeda smo najveca u Evropi vidi nam se po mnogo cemu.

ODGOVORITE
Name

re Dragan

28.03.2017 16:05

Dragane zamoli Viskovica nek ti kaze sta je bilo na stenogramu i jeli se izvinio Brckalu,pricas ono sto neznas.

ODGOVORITE
Name

Samo rijeci

28.03.2017 16:10

Rijeci bez djela nece pomoci ni RS ni BiH. I ja mogu uzeti sada nesto napisati, ali od toga nikakve koristi. Od nekog korisnog zakona bi narod imao vece koristi od kojekakvih deklaracija.

ODGOVORITE
Name

mafija teska

28.03.2017 16:17

E jes ti korist dodice da je napisano milion puta r.s.a jednom ili nijednom b.i.h.jado jadni od toga se ne zivi koliko je puta napisano u deklaraciji r.s.ili b.i.h.baja je bilione puta rekao r.s. pa opet nema sta da se jede dok neda MMF KREDIT e marvo pokvarena samo gledate licne interese svi u BIH I U RESU SVE ISTI BRLOG.

ODGOVORITE
Name

Don Kihot

28.03.2017 16:18

Ako im je neka im je ...preuzeo je sve funkcije vlasti, ovo oko njega su samo piuni..čak je i OPTIMOM "dogovorio" da 30 milona pokrije troškove pljačkaške TOPLANE Banja Luka...kao da je OPTIMA Modriča samo vlasništvo grada Banja Luke i Milorada Dodika..neka tako nam i treba ..mržnja kojom se hrani protiv svih građana republike srpske je neviđena...."Živjela Republika"..bolje s njim nismo niti zaslužili

ODGOVORITE
Name

Uzas

28.03.2017 17:40

Uzas! Pa u toj istoj BiH oni rade i narod pljackaju. Pa dokle vise neko kao napada Rs ovi brane. Pa od koga je branite kad u toj BiH rukovodi najveci broj Srba. Pa ko god spomene BiH on je gotov jel to misle? Uzas ako misle da to narod ozbiljno shvata.

ODGOVORITE