СНСД и ДНС против декларације СДС-а

Вишедневно засједање Народне скупштине Републике Српске на чијем дневном реду је приједлог декларације о заштити Општег оквирног споразума за мир у Босни и Херцеговини и убрзаног пута ка ЕУ, као стратешким циљевима Републике Српске почело је у 10:40 часова у Бања Луци. На дневном реду је и одлука о задужењу Републике Српске за куповину „вишенамјенског“ хеликоптера, вриједног 9,4 милиона КМ, као и одлука о задужењу од 6,5 милиона КМ за опремање некадашње касарне Залужани за потребе МУП-а РС.

Република Српска 28.03.2017 | 18:50
СНСД и ДНС против декларације СДС-а
19:45 - Предсједник Парламента Недељко Чубриловић закључио је расправу о Приједлогу декларације о заштити Општег оквирног споразума за мир у Босни и Херцеговини и убрзаног пута ка ЕУ, као стратешким циљевима Републике Српске и најавио изјашњавање у дану за гласање.

19:30 - Предлагач Декларације Вукота Говедарица захвалио се свим српским мудрим и хладним главама које су учествовале у припреми овог документа. Он се захвалио свим посланицима који су учествовали у расправи.
Говедарица тврди да декларација садржи европске вриједности и да је дошла у прави тренутак.

18:50 - Посланик СДС-а Давор Шешић изразио је наду да ће Приједлог декларације о заштити Општег оквирног споразума за мир у БиХ и убрзаног пута ка ЕУ, као стратешким циљевима Републике Српске, данас бити донесен у Народној скупштини Републике Српске, јер постоје снаге које не желе Српску на мапи БиХ.

Он је, током расправе о овој декларацији коју је предложио посланик СДС-а Вукота Говедарица, подсјетио да је Дејтонски мировни споразум зауставио рат и страдања и донио признавање Српске.

"Нема смисла да се СДС-у оспорава оваква декларација, јер је руководство ове странке, заједно са народом, створило Српску", рекао је Шешић. 

18.40 - Посланик НДП-а Драган Чавић сматра да је предложена декларација дошла у право вријеме. Он је оцијенио да је Дејтонски споразум најуспјешнији мировни споразум у посљедњих 100 година, када су у питању велики сукоби у свијету. Чавић је најавио да ће посланици НДП-а подржати предложену Декларацију.

18:29 - Посланик ПДП-а Бранислав Бореновић затражио да се Скупштина изјасни о повреди Пословника предсједавајуће Жељке Стојичић, која према мишљењу Бореновића није адекватно реаговала на стална добацивања опозиционим посланицима, шефа Клуба СНСД-а Радована Вишковића. Већина је одбацила примједбу Бореновића.

17:40 - Потпредсједник Народне скупштине Ненад Стевандић сматра да декларација треба да буде нешто што ће ујединити људе, и да је "једино горе од лоше конципиране декларације њено коришћење ради препуцавања".

"Ова декларација не афирмише територијални интегритет, ни право нашег народа да одлучује сам на основу Устава и Дејтонског мировног споразума. То су суштинске примједбе и најбоље се виде на начину на који се промовише", истакао је Стевандић.

Он је нагласио да у декларацији, у дијелу гдје се помиње осуда ратнохушкачке политике, треба додати "из Федерације БиХ", јер таква политика не долази из Републике Српске.

17:30 - Посланик СНСД-а Радован Вуковић сматра да је овај документ требало да буде производ више политичких странака.

Он је критиковао ставове појединих посланика да се ова декларација може дорадити, те додао да то треба бити потпуно нов документ.

"Ово је озбиљно питање и мислим да у наредном периоду шефови клубова треба да сједну и направе декларацију коју ћемо усвојити консензусом", поручио је Вуковић. 

17:20 - Посланик СДС-а у Народној скупштини Републике Српске Желимир Нешковић сматра да је у посљедње вријеме евидентно јачање ванинституционалног дјеловања одређених политичких партија из Федерације БиХ /ФБиХ/, због чега је оправдана и у право вријеме припремљена декларација о заштити Општег оквирног споразума за мир у БиХ.

Нешковић каже да те партије никада нису престале да се баве измјенама или укидањем Дејтонског мировног споразума, а да им је крајњи циљ укидање Републике Српске.

Нешковић је поновио став СДС-а да ова странка води одговорну националну политику, чији је одраз и овај документ.

Он је упозорио на неповољне односе и изражене тензије у БиХ, али и спољни утицај да се измијени Дејтонски мировни споразум или замијени неким новим међународним актом којим би Српска изгубила дио најважнијих надлежности или чак дио територије.

17:10 - Сједница Народне скупштине Републике Српске настављена је након редовне паузе расправом о Приједлогу декларације о заштити Општег оквирног споразума за мир у БиХ и убрзаног пута ка ЕУ, као стратешким циљевима Републике Српске, чији је предлагач народни посланик Вукота Говедарица.

14:03 - Вишковић (СНСД) каже да није коректно од ПДП да се позивају на декларацију из 2003. године...

14:00 - Шеф посланичког клуба и предсјендик ПДП Бранислав Бореновић подржао је декарацију СДС, али је жестоко одговорио СНСД и премијерки РС Жељки Цвијановић. Бореновић је показао декларацију СНСД из 2003. године и цитиро неке њене дијелове. "Ради се о декларацији којом се СНСД залаже за евроатланске интеграције и у којој је 18 пута наведана ријеч БиХ, а једном Република Српска", рекао је Бореновић, одговарајући на критике СНСД...   

13:45 - Шеф посланичког клуба и предсједник СДС Вукота Говедарица данас је рекао у скупштини, реагујући на критике посланика власти на понуђени текст декларације,  да неће водити популистичку полиитку. Он је одбацио оптужбе посланика владајућих странака, СНСД и ДНС, као и премијерке Жељке Цвијановић, која је казала да је декларација безвриједна и да је требало да се усагласи у посланичким клубовима уколико ће она бити акт скупштине.

Говедарица је подсјетио Цвијановићку да "једно прича друго ради", илуструјући примјером да је из Републике Српске издвојено Брчко, управо када је она постала предсјендица владе, када су усвојени амандмани на устав у вези статуса дистрикта.  

12:50 - Шефица посланичког клуба ДНС Споменка Стевановић је рекла да ни та странка неће подржати декларацију СДС, јер је ,како каже, једнострана и да се њоме изражава политиканство. ДНС је дио скупштинске већине са СНСД.

12:38 - Одговарајући Вишковићу на тезу да декларација СДС не ваља и не штити интересе РС и да је неће подржати, посланик НС Горан Ђорђић је позвао СНСД да се изјасне јесу ли они за или против Дејтонског споразума.

Вишковићу је реплицирао и посланик СНСД Миладин Станић, који је рекао да је СДС за консензус не само у Републици Српској, него за консензус свих народа у БиХ. 

12:25 Иако је СНСД тражио да се с дневног реда скине Декларација СДС-а о заштити Дејтонског споразума и убрзаном европском путу, расправа о овоме је почела, али шеф посланичког клуба СНСД Радован Вишковић оспорава доношење овог документа у парламенту Републике Српске. Он тврди да то није у интересу РС и да није потребно доносити такав акт. За њега је спорно што то, наводно, није усаглашено и због тога је, како каже, тражио да се ова тачка скине с дневног реда. За њега је то само "декларација због декларације" и ништа друго. По њему европски пут БиХ је зустављен и не функционишу државне институције БиХ." Овакву декларацију СНСД неће подржати", рекао је Вишковић.

12:10 - Посланици Савеза за промјене вратили су се у скупштинску салу, након што је завршена тачка дневног реда "Актуелни час" у склопу које је премијерка Републике Српске Жељка Цвијановић одговарала на посланичка питања. Тој тачки не присуствују странке опозиције, Савеза за промјене, јер на тај начин показују да је избор кабинета Жељке Цвијановић се десио на основу коруптивних радњи, који никада нису расвијетљени. Прво скупштинску салу су напустили посланици СДС, а потом и ПДП и НС. 

Првој тачки дневног реда, у склопу које посланици питају премијерку, посланици СДС не присуствују, јер на тај начин "бојкотују" њено присуство због избора владе, која је изабрана помоћу два купљена папка, како је рекла, тада Жељка Цвијановић. Та афера никада није истражена, иако постоји аудио снимак који то потврђује. То је разлог због чега посланици СДС не присуствују у скупштинској сали када ријеч има Цвијановићка.

Декларацију, која се налази на дневном реду, предложио је посланик СДС-а Вукота Говедарица, али тај документ није наишао на подршку владајућих странака у Републици Српској.

У том документу позивају се све политичке снаге у Босни и Херцеговини да се окрену будућности и међусобној сарадњи, конструктивном унутрашњем политичком дијалогу и рјешавању проблема у интересу свих народа и грађана РС и БиХ.

Као стратешки интерес Републике Српске истиче се трајно очување дејтонске уставне позиције РС и темељних начела Општег оквирног споразума за мир у Босни и Херцеговини (Дејтонског мировног споразума) који дефинише равноправност три конститутивна народа и два ентитета у БиХ.

-Свако нарушавање тих начела, мајоризација било ког од конститутивних народа, или једнострани покушај унутрашње територијалне и сваке друге уставне прекомпозиције БиХ неприхватљиви су са становишта интереса РС – наводи се у предложеној декларацији.

Током овог засједања посланици ће да разматрају и измјене и допуне пословника Народне скупштине Републике Српске, по коме ће убудуће за рад парламента бити довољно присуство 28 од укупно 83 посланика.

Кворум је досад био више од једне половине укупног броја народних посланика.

На дневном реду је и нацрт кодекса понашања народних посланика, којим је предвиђена усмена опомена као лакша мјера и новчана казна једнократно у висини од 10 посто плате за тежу повреду правила и понашања.

Лакше повреде кодекса су разговор и телефонирање којим се омета ток сједнице парламента, непримјерено одијевање на засједању, а теже прекидање говорника или на други начин нарушавање тока сједнице и реда у сали, кориштење израза и ријечи које вријеђају или омаловажавају другога и другачијега, израза или њихових синонима који вријеђају људско достојанство и нарушавају углед и дигнитет Народне скупштине, те подстичу на мржњу и насиље.

Тежа повреда је и испољавање нетолерантности према другачијој политичкој оријентацији, раси, вјероисповијести, нацији, полу или друге могуће предрасуде, као и непоштовање запослених у Народној скупштини Републике Српске.

Разматраће се и приједлог програма рада Народне скупштине Републике Српске за ову годину, Извјештај о раду тужилаштва Републике Српске у 2016., те, између осталог, одлука о задужењу Републике Српске за куповину „вишенамјенског“ хеликоптера, вриједног 9,4 милиона КМ, као и одлука о задужењу од 6,5 милиона КМ за опремање некадашње касарне Залужани за потребе МУП-а РС.

(БН)

Коментари / 23

Оставите коментар
Name

будзетлија

28.03.2017 06:06

Маните се Дејтона, дајте нам кредита.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пиxy

28.03.2017 10:08

Колико ноћења за ових пар дана се плаћа из буџета? Колико ручкова и вечера? Колико швалерација?

Name

МУНГОС

29.03.2017 01:09

МЛАТИШ К'О ПИ.ДА ПО САМАРУ.

Name

пољопривредник

28.03.2017 06:09

Када це ови из НС престати да тресу сљиве, па љетина јос није ни засијана?

ОДГОВОРИТЕ
Name

миц

28.03.2017 15:28

Неце они трести сљиве , вец нови хелихоптер који треба купит на вересију ???

Name

Карадоз

28.03.2017 06:42

Пара нема а Скупстина засједа данима да набаце дневнице док се јос мозе ста мазнут.. и тема Даyтон..мос мислит а кредит е то вец разумијем...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зељко Бањалука

28.03.2017 07:33

Ако изгласају да 28 посланика могу да нам кроје законе одосмо испред СЈЕВЕРНЕ КОРЕЈЕ Тренутно је4 тамо јаци економски стандард,овде нема стријељања али те доведу до суицида први смо у региону по броју суицида захваљујуци народној власти,уосталом цовјек се убио на прагу моцног предсједника који лети хеликоптером ,а за лијецење дјеце се праве хуманитарне акције!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Доктор

28.03.2017 07:57

Изгледа да Скупштину треба укинути,ако је потребно да се има кворум 28 посланика.Гдје ће бити остали ? Чиме се то још баве ,осим што су посланици ?? Ако немају кад да сједе у скупштинским клупама,зашто изгинуше да то буду?? Да ли ће се плаћати и то што нису на засједању,јер им Пословник даје оправдање???

ОДГОВОРИТЕ
Name

МБ

28.03.2017 10:45

хахахаха каква смијурија од парламента Па из авиона се види да СНСД штити интересе ХДЗ, а СДС интересе СДА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

др

28.03.2017 10:46

Не смије Додик ово подрзати од Цовица ххеехехе, а Србија оде без нас у ЕУ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рокај

28.03.2017 10:54

Ко су сад издајници багро црвена?! Сад се види ко је за мир а ко би јос ратовао ратни профитери и народне сецикесе!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

28.03.2017 10:59

Неби засједали али ММФ је тема остало је невазно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Монтy Пyтхон

28.03.2017 11:05

Ово све смећа у скупштини треба послати на туцање камена. Све до једног. Само ће се неко побунити и рећи па ми смо парламентарна демократија. Ако би се даље анализирало, видјело би се да ове што су гласали такође треба послати у неку установу. Институцију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

цевапмајстор

28.03.2017 11:27

Има у редовима посланика доста добрих кандидата за уцити правити цевапе.. Додјите тразим сегрте, за руцак велика порција цевапа!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гојко

28.03.2017 11:28

Шта лупате, какве декларације, радите нешто конкретно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Има ко јесте

28.03.2017 12:05

Сенад Братић, потпресједник НСРС и посланик СДА рекао је да ће коалиција Домовина подржати Декларцију која је добар правац како би се почеле неке ствари радити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

28.03.2017 12:34

Па није СДА будала да не подрзи своју идеју.

Name

контра

28.03.2017 12:50

Па ви подрзавајте ререндумску анкету и тако те слицне ствари гдје се тобозе позивају српство

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дон Кихот

28.03.2017 12:51

Људи ко отресе - зачепи уста оном Бајином потпаролу СТЕВАНДИЋУ има пиће од мене , он прича о гео политици и стратешким размишљањима државе, цијели рат гања људе по Бањалуци као неки шеф кризног штаба,...лопов над лоповима и љигав до дна!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мића

28.03.2017 12:54

Е ј...га Брчкало , сјеба ти Вишковића...па знаш ли ти да је он "борац-лопов " из Милића ...па он је тек годинуипо -паметан, пардон шеф клуба...како ће Баји сада на очи...а Жељкица га оставила да он мути док ње нема...стварно није уреду...а може га и срце трефит.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Напријед

28.03.2017 13:03

Ниста ново. Знали смо да све сто је напредно владсјуце структуре неце подрзат, а оне нас управо воде у привредни, финансијски и демографски слом, боље рецено вец су нас довели. Дно дна!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Раде

28.03.2017 14:21

Брцкало их подера данас. Одавно им није оцитана буквица као данас. Свака част.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Руле

28.03.2017 15:00

Властодршци лажу пензионерима да нема пара за повећање пензија, а имају близу 16 милиона марака за набавку хеликоптера и опремање касарне Залужани за потребе полиције. Они су стварна без срца и душе. Покварени као мућак. Фуј!

ОДГОВОРИТЕ