SNSD i DNS protiv deklaracije SDS-a

Višednevno zasjedanje Narodne skupštine Republike Srpske na čijem dnevnom redu je prijedlog deklaracije o zaštiti Opšteg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini i ubrzanog puta ka EU, kao strateškim ciljevima Republike Srpske počelo je u 10:40 časova u Banja Luci. Na dnevnom redu je i odluka o zaduženju Republike Srpske za kupovinu „višenamjenskog“ helikoptera, vrijednog 9,4 miliona KM, kao i odluka o zaduženju od 6,5 miliona KM za opremanje nekadašnje kasarne Zalužani za potrebe MUP-a RS.

Republika Srpska 28.03.2017 | 18:50
SNSD i DNS protiv deklaracije SDS-a
19:45 - Predsjednik Parlamenta Nedeljko Čubrilović zaključio je raspravu o Prijedlogu deklaracije o zaštiti Opšteg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini i ubrzanog puta ka EU, kao strateškim ciljevima Republike Srpske i najavio izjašnjavanje u danu za glasanje.

19:30 - Predlagač Deklaracije Vukota Govedarica zahvalio se svim srpskim mudrim i hladnim glavama koje su učestvovale u pripremi ovog dokumenta. On se zahvalio svim poslanicima koji su učestvovali u raspravi.
Govedarica tvrdi da deklaracija sadrži evropske vrijednosti i da je došla u pravi trenutak.

18:50 - Poslanik SDS-a Davor Šešić izrazio je nadu da će Prijedlog deklaracije o zaštiti Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH i ubrzanog puta ka EU, kao strateškim ciljevima Republike Srpske, danas biti donesen u Narodnoj skupštini Republike Srpske, jer postoje snage koje ne žele Srpsku na mapi BiH.

On je, tokom rasprave o ovoj deklaraciji koju je predložio poslanik SDS-a Vukota Govedarica, podsjetio da je Dejtonski mirovni sporazum zaustavio rat i stradanja i donio priznavanje Srpske.

"Nema smisla da se SDS-u osporava ovakva deklaracija, jer je rukovodstvo ove stranke, zajedno sa narodom, stvorilo Srpsku", rekao je Šešić. 

18.40 - Poslanik NDP-a Dragan Čavić smatra da je predložena deklaracija došla u pravo vrijeme. On je ocijenio da je Dejtonski sporazum najuspješniji mirovni sporazum u posljednjih 100 godina, kada su u pitanju veliki sukobi u svijetu. Čavić je najavio da će poslanici NDP-a podržati predloženu Deklaraciju.

18:29 - Poslanik PDP-a Branislav Borenović zatražio da se Skupština izjasni o povredi Poslovnika predsjedavajuće Željke Stojičić, koja prema mišljenju Borenovića nije adekvatno reagovala na stalna dobacivanja opozicionim poslanicima, šefa Kluba SNSD-a Radovana Viškovića. Većina je odbacila primjedbu Borenovića.

17:40 - Potpredsjednik Narodne skupštine Nenad Stevandić smatra da deklaracija treba da bude nešto što će ujediniti ljude, i da je "jedino gore od loše koncipirane deklaracije njeno korišćenje radi prepucavanja".

"Ova deklaracija ne afirmiše teritorijalni integritet, ni pravo našeg naroda da odlučuje sam na osnovu Ustava i Dejtonskog mirovnog sporazuma. To su suštinske primjedbe i najbolje se vide na načinu na koji se promoviše", istakao je Stevandić.

On je naglasio da u deklaraciji, u dijelu gdje se pominje osuda ratnohuškačke politike, treba dodati "iz Federacije BiH", jer takva politika ne dolazi iz Republike Srpske.

17:30 - Poslanik SNSD-a Radovan Vuković smatra da je ovaj dokument trebalo da bude proizvod više političkih stranaka.

On je kritikovao stavove pojedinih poslanika da se ova deklaracija može doraditi, te dodao da to treba biti potpuno nov dokument.

"Ovo je ozbiljno pitanje i mislim da u narednom periodu šefovi klubova treba da sjednu i naprave deklaraciju koju ćemo usvojiti konsenzusom", poručio je Vuković. 

17:20 - Poslanik SDS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Želimir Nešković smatra da je u posljednje vrijeme evidentno jačanje vaninstitucionalnog djelovanja određenih političkih partija iz Federacije BiH /FBiH/, zbog čega je opravdana i u pravo vrijeme pripremljena deklaracija o zaštiti Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH.

Nešković kaže da te partije nikada nisu prestale da se bave izmjenama ili ukidanjem Dejtonskog mirovnog sporazuma, a da im je krajnji cilj ukidanje Republike Srpske.

Nešković je ponovio stav SDS-a da ova stranka vodi odgovornu nacionalnu politiku, čiji je odraz i ovaj dokument.

On je upozorio na nepovoljne odnose i izražene tenzije u BiH, ali i spoljni uticaj da se izmijeni Dejtonski mirovni sporazum ili zamijeni nekim novim međunarodnim aktom kojim bi Srpska izgubila dio najvažnijih nadležnosti ili čak dio teritorije.

17:10 - Sjednica Narodne skupštine Republike Srpske nastavljena je nakon redovne pauze raspravom o Prijedlogu deklaracije o zaštiti Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH i ubrzanog puta ka EU, kao strateškim ciljevima Republike Srpske, čiji je predlagač narodni poslanik Vukota Govedarica.

14:03 - Višković (SNSD) kaže da nije korektno od PDP da se pozivaju na deklaraciju iz 2003. godine...

14:00 - Šef poslaničkog kluba i predsjendik PDP Branislav Borenović podržao je dekaraciju SDS, ali je žestoko odgovorio SNSD i premijerki RS Željki Cvijanović. Borenović je pokazao deklaraciju SNSD iz 2003. godine i citiro neke njene dijelove. "Radi se o deklaraciji kojom se SNSD zalaže za evroatlanske integracije i u kojoj je 18 puta navedana riječ BiH, a jednom Republika Srpska", rekao je Borenović, odgovarajući na kritike SNSD...   

13:45 - Šef poslaničkog kluba i predsjednik SDS Vukota Govedarica danas je rekao u skupštini, reagujući na kritike poslanika vlasti na ponuđeni tekst deklaracije,  da neće voditi populističku poliitku. On je odbacio optužbe poslanika vladajućih stranaka, SNSD i DNS, kao i premijerke Željke Cvijanović, koja je kazala da je deklaracija bezvrijedna i da je trebalo da se usaglasi u poslaničkim klubovima ukoliko će ona biti akt skupštine.

Govedarica je podsjetio Cvijanovićku da "jedno priča drugo radi", ilustrujući primjerom da je iz Republike Srpske izdvojeno Brčko, upravo kada je ona postala predsjendica vlade, kada su usvojeni amandmani na ustav u vezi statusa distrikta.  

12:50 - Šefica poslaničkog kluba DNS Spomenka Stevanović je rekla da ni ta stranka neće podržati deklaraciju SDS, jer je ,kako kaže, jednostrana i da se njome izražava politikanstvo. DNS je dio skupštinske većine sa SNSD.

12:38 - Odgovarajući Viškoviću na tezu da deklaracija SDS ne valja i ne štiti interese RS i da je neće podržati, poslanik NS Goran Đorđić je pozvao SNSD da se izjasne jesu li oni za ili protiv Dejtonskog sporazuma.

Viškoviću je replicirao i poslanik SNSD Miladin Stanić, koji je rekao da je SDS za konsenzus ne samo u Republici Srpskoj, nego za konsenzus svih naroda u BiH. 

12:25 Iako je SNSD tražio da se s dnevnog reda skine Deklaracija SDS-a o zaštiti Dejtonskog sporazuma i ubrzanom evropskom putu, rasprava o ovome je počela, ali šef poslaničkog kluba SNSD Radovan Višković osporava donošenje ovog dokumenta u parlamentu Republike Srpske. On tvrdi da to nije u interesu RS i da nije potrebno donositi takav akt. Za njega je sporno što to, navodno, nije usaglašeno i zbog toga je, kako kaže, tražio da se ova tačka skine s dnevnog reda. Za njega je to samo "deklaracija zbog deklaracije" i ništa drugo. Po njemu evropski put BiH je zustavljen i ne funkcionišu državne institucije BiH." Ovakvu deklaraciju SNSD neće podržati", rekao je Višković.

12:10 - Poslanici Saveza za promjene vratili su se u skupštinsku salu, nakon što je završena tačka dnevnog reda "Aktuelni čas" u sklopu koje je premijerka Republike Srpske Željka Cvijanović odgovarala na poslanička pitanja. Toj tački ne prisustvuju stranke opozicije, Saveza za promjene, jer na taj način pokazuju da je izbor kabineta Željke Cvijanović se desio na osnovu koruptivnih radnji, koji nikada nisu rasvijetljeni. Prvo skupštinsku salu su napustili poslanici SDS, a potom i PDP i NS. 

Prvoj tački dnevnog reda, u sklopu koje poslanici pitaju premijerku, poslanici SDS ne prisustvuju, jer na taj način "bojkotuju" njeno prisustvo zbog izbora vlade, koja je izabrana pomoću dva kupljena papka, kako je rekla, tada Željka Cvijanović. Ta afera nikada nije istražena, iako postoji audio snimak koji to potvrđuje. To je razlog zbog čega poslanici SDS ne prisustvuju u skupštinskoj sali kada riječ ima Cvijanovićka.

Deklaraciju, koja se nalazi na dnevnom redu, predložio je poslanik SDS-a Vukota Govedarica, ali taj dokument nije naišao na podršku vladajućih stranaka u Republici Srpskoj.

U tom dokumentu pozivaju se sve političke snage u Bosni i Hercegovini da se okrenu budućnosti i međusobnoj saradnji, konstruktivnom unutrašnjem političkom dijalogu i rješavanju problema u interesu svih naroda i građana RS i BiH.

Kao strateški interes Republike Srpske ističe se trajno očuvanje dejtonske ustavne pozicije RS i temeljnih načela Opšteg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini (Dejtonskog mirovnog sporazuma) koji definiše ravnopravnost tri konstitutivna naroda i dva entiteta u BiH.

-Svako narušavanje tih načela, majorizacija bilo kog od konstitutivnih naroda, ili jednostrani pokušaj unutrašnje teritorijalne i svake druge ustavne prekompozicije BiH neprihvatljivi su sa stanovišta interesa RS – navodi se u predloženoj deklaraciji.

Tokom ovog zasjedanja poslanici će da razmatraju i izmjene i dopune poslovnika Narodne skupštine Republike Srpske, po kome će ubuduće za rad parlamenta biti dovoljno prisustvo 28 od ukupno 83 poslanika.

Kvorum je dosad bio više od jedne polovine ukupnog broja narodnih poslanika.

Na dnevnom redu je i nacrt kodeksa ponašanja narodnih poslanika, kojim je predviđena usmena opomena kao lakša mjera i novčana kazna jednokratno u visini od 10 posto plate za težu povredu pravila i ponašanja.

Lakše povrede kodeksa su razgovor i telefoniranje kojim se ometa tok sjednice parlamenta, neprimjereno odijevanje na zasjedanju, a teže prekidanje govornika ili na drugi način narušavanje toka sjednice i reda u sali, korištenje izraza i riječi koje vrijeđaju ili omalovažavaju drugoga i drugačijega, izraza ili njihovih sinonima koji vrijeđaju ljudsko dostojanstvo i narušavaju ugled i dignitet Narodne skupštine, te podstiču na mržnju i nasilje.

Teža povreda je i ispoljavanje netolerantnosti prema drugačijoj političkoj orijentaciji, rasi, vjeroispovijesti, naciji, polu ili druge moguće predrasude, kao i nepoštovanje zaposlenih u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Razmatraće se i prijedlog programa rada Narodne skupštine Republike Srpske za ovu godinu, Izvještaj o radu tužilaštva Republike Srpske u 2016., te, između ostalog, odluka o zaduženju Republike Srpske za kupovinu „višenamjenskog“ helikoptera, vrijednog 9,4 miliona KM, kao i odluka o zaduženju od 6,5 miliona KM za opremanje nekadašnje kasarne Zalužani za potrebe MUP-a RS.

(BN)

Komentari / 23

Ostavite komentar
Name

budzetlija

28.03.2017 06:06

Manite se Dejtona, dajte nam kredita.

ODGOVORITE
Name

Pixy

28.03.2017 10:08

Koliko noćenja za ovih par dana se plaća iz budžeta? Koliko ručkova i večera? Koliko švaleracija?

Name

MUNGOS

29.03.2017 01:09

MLATIŠ K'O PI.DA PO SAMARU.

Name

poljoprivrednik

28.03.2017 06:09

Kada ce ovi iz NS prestati da tresu sljive, pa ljetina jos nije ni zasijana?

ODGOVORITE
Name

mic

28.03.2017 15:28

Nece oni tresti sljive , vec novi helihopter koji treba kupit na veresiju ???

Name

Karadoz

28.03.2017 06:42

Para nema a Skupstina zasjeda danima da nabace dnevnice dok se jos moze sta maznut.. i tema Dayton..mos mislit a kredit e to vec razumijem...

ODGOVORITE
Name

Zeljko Banjaluka

28.03.2017 07:33

Ako izglasaju da 28 poslanika mogu da nam kroje zakone odosmo ispred SJEVERNE KOREJE Trenutno je4 tamo jaci ekonomski standard,ovde nema strijeljanja ali te dovedu do suicida prvi smo u regionu po broju suicida zahvaljujuci narodnoj vlasti,uostalom covjek se ubio na pragu mocnog predsjednika koji leti helikopterom ,a za lijecenje djece se prave humanitarne akcije!!!

ODGOVORITE
Name

Doktor

28.03.2017 07:57

Izgleda da Skupštinu treba ukinuti,ako je potrebno da se ima kvorum 28 poslanika.Gdje će biti ostali ? Čime se to još bave ,osim što su poslanici ?? Ako nemaju kad da sjede u skupštinskim klupama,zašto izginuše da to budu?? Da li će se plaćati i to što nisu na zasjedanju,jer im Poslovnik daje opravdanje???

ODGOVORITE
Name

МБ

28.03.2017 10:45

хахахаха каква смијурија од парламента Па из авиона се види да СНСД штити интересе ХДЗ, а СДС интересе СДА.

ODGOVORITE
Name

dr

28.03.2017 10:46

Ne smije Dodik ovo podrzati od Covica hheehehe, a Srbija ode bez nas u EU

ODGOVORITE
Name

Rokaj

28.03.2017 10:54

Ko su sad izdajnici bagro crvena?! Sad se vidi ko je za mir a ko bi jos ratovao ratni profiteri i narodne secikese!!!

ODGOVORITE
Name

borac

28.03.2017 10:59

Nebi zasjedali ali MMF je tema ostalo je nevazno.

ODGOVORITE
Name

Monty Python

28.03.2017 11:05

Ovo sve smeća u skupštini treba poslati na tucanje kamena. Sve do jednog. Samo će se neko pobuniti i reći pa mi smo parlamentarna demokratija. Ako bi se dalje analiziralo, vidjelo bi se da ove što su glasali takođe treba poslati u neku ustanovu. Instituciju.

ODGOVORITE
Name

cevapmajstor

28.03.2017 11:27

Ima u redovima poslanika dosta dobrih kandidata za uciti praviti cevape.. Dodjite trazim segrte, za rucak velika porcija cevapa!

ODGOVORITE
Name

Gojko

28.03.2017 11:28

Šta lupate, kakve deklaracije, radite nešto konkretno.

ODGOVORITE
Name

Ima ko jeste

28.03.2017 12:05

Senad Bratić, potpresjednik NSRS i poslanik SDA rekao je da će koalicija Domovina podržati Deklarciju koja je dobar pravac kako bi se počele neke stvari raditi.

ODGOVORITE
Name

re

28.03.2017 12:34

Pa nije SDA budala da ne podrzi svoju ideju.

Name

kontra

28.03.2017 12:50

Pa vi podrzavajte rerendumsku anketu i tako te slicne stvari gdje se toboze pozivaju srpstvo

ODGOVORITE
Name

Don Kihot

28.03.2017 12:51

Ljudi ko otrese - začepi usta onom Bajinom potparolu STEVANDIĆU ima piće od mene , on priča o geo politici i strateškim razmišljanjima države, cijeli rat ganja ljude po Banjaluci kao neki šef kriznog štaba,...lopov nad lopovima i ljigav do dna!

ODGOVORITE
Name

Mića

28.03.2017 12:54

E j...ga Brčkalo , sjeba ti Viškovića...pa znaš li ti da je on "borac-lopov " iz Milića ...pa on je tek godinuipo -pametan, pardon šef kluba...kako će Baji sada na oči...a Željkica ga ostavila da on muti dok nje nema...stvarno nije uredu...a može ga i srce trefit.....

ODGOVORITE
Name

Naprijed

28.03.2017 13:03

Nista novo. Znali smo da sve sto je napredno vladsjuce strukture nece podrzat, a one nas upravo vode u privredni, finansijski i demografski slom, bolje receno vec su nas doveli. Dno dna!

ODGOVORITE
Name

Rade

28.03.2017 14:21

Brckalo ih podera danas. Odavno im nije ocitana bukvica kao danas. Svaka čast.

ODGOVORITE
Name

Rule

28.03.2017 15:00

Vlastodršci lažu penzionerima da nema para za povećanje penzija, a imaju blizu 16 miliona maraka za nabavku helikoptera i opremanje kasarne Zalužani za potrebe policije. Oni su stvarna bez srca i duše. Pokvareni kao mućak. Fuj!

ODGOVORITE