Дигитални споменици, цијена 3.000 евра

Мариборско погребно предузеће добило је већ 50 наруџбина за дигитални надгробни споменик, вриједан 3. 000 евра по комаду, чији је прототип пијре неколико дана представила група локалних предузетника у сарадњи са тамошњим електротехничким факултетом.

Регион 26.03.2017 | 13:35
Дигитални споменици, цијена 3.000 евра
Дигитални надгробни споменик пружа далеко више информација о покојнику од класичног на којему су у мрамору или камену обично уписани само име и презиме те датум рођења и смрти, објавила је Словеначка телевизија, преноси Хина.

"Данашњи надгробни натписи врло су кратки, па о покојнику пружају само основне податке, док дигитално доба пружа небројено нових могућности, у животу и послије смрти", објавило је поводом постављања прототипа споменика на мариборском гробљу Побрежје локално погребно комунално предузеће.

Дигитални надгробни споменик који напаја соларна батерија корисницима пружа могућност приказивања текста, видео записа и фотографија на екрану заштићеном кућиштем од атмосферских утицаја.

Текст, видео снимке и фотографије особа може да одабере за свог живота или то након његове или њене смрти може да учини родбина.

У погребном предузећу Марибор тврде да су за такве надгробне споменике добили већ 50 наруџби, а цијена им је 3.000 евра по комаду без ПДВ-а.

Аутори идеје рачунају на потенцијално велико тржиште Европе и сјеверне Америке.

Мариборски дигитални надгробни споменик на екрану приказује основне податке, али кад му се приближите активирају се сензори који прате кретање и очи, па укључују приказ снимљених података.

(Независне новине)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Нема Нам Спаса

26.03.2017 12:44

,,Турбо Фолк,,је усао у све поре друства.Ја сам дјеци рекао,када умрем да ми на гробу озидају пецењару,када су задуснице да ростиљају а и ја са њима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЗВ РС

26.03.2017 13:17

Највеце трзисте це имати код нас Срба, нароцито и Истоцној Србији, јер овакве глупости код нас сигурно пролазе. Ако неко зна, да има народ који прави веци циркус од нас на гробљима, нека ми јави.

ОДГОВОРИТЕ
Name

кл

26.03.2017 16:30

Слазем се

Name

Киро

27.03.2017 04:47

То не купујем дак се не поцне радити у НАНО техници!Хахаха,

ОДГОВОРИТЕ